Пандемията промени живота на всички, но има държави, които показват нагледно как кризата може да се овладее с информираност и адекватност.

След като наложи някои от най-строгите ограничения в Европа, страната отвори границите си за туристи. Сега Малта може да се похвали с едно от най-високите нива на ваксинация в света.

Близо 81% от всички жители на острова са напълно имунизирани срещу COVID-19. Всъщност, Малта и Португалия са двете държави в Европа, които са достигнали над 80% ваксинационно покритие на цялото население (включително сред децата над 12 години), според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Това ги прави единствените европейски държави, които може да преминат леко през настоящата вълна в Европа и ще избегнат сериозни рестрикции през зимата, казва директорът на ECDC.

Туристите, които искат да посетят Малта, трябва да са ваксинирани, ако искат да избегнат карантина. А Малта е повече от готова да посрещне ваксинирани международни посетители – особено тези, които искат да се възползват от новите политики за отдалечена заетост.

През юни 2021 г. страната прие разрешение за пребиваване на дигитални номади, което дава възможност на хората да запазят текущата си работа в друга държава и да живеят в Малта до една година (с възможност за подновяване на престоя).

Кандидатите имат няколко възможности: трябва да докажат, че могат да работят дистанционно, да са на трудов договор, да работят на свободна практика или да предлагат консултантски услуги. Месечният им доход трябва да е равностоен на 2700 евро.

Правителството прие през юни решение, с което предлага на чуждестранните посетители да даде сума до 200 евро за всеки, решил да остане поне три дни в хотел в страната.

Всички туристи, които резервират почивки директно през местните хотели, ще могат да участват в програмата на правителството и да получат пари за това, че са избрали Малта за своята почивка. Стимулите могат да включват и отстъпка за стая или други привилегии на място.

Брутният вътрешен продукт на Малта се формира до голяма степен от туристическата индустрия на страната - пряко и непряко, според данните на Световния съвет за туризъм. С разпространението на коронавируса секторът беше ударен много сериозно - ако през 2019 г. страната е привлякла над 2,7 милиона чуждестранни посетители към плажовeте си, откакто вирусът обхвана Европа и света през март 2020 г. посещенията са спаднали с повече от 80%.

Министерството на туризма стартира и своя програма за зелена мобилност за хотели през 2019 г. – правителството награждава хотели за насърчаване на устойчиви видове транспорт като колоездене, електрически превозни средства и транспортни услуги за своите служители и гости да стигат до и от хотела и градските центрове.

Въпреки че ресторантите и баровете се връщат към нормалното си функциониране, някои мерки, свързани с пандемията, остават в сила - груповите събирания все още са ограничени до осем души, отстоянието от 1,5 м между масите на закрито в ресторантите и баровете продължава да е в сила.

Маските все още са задължителни на закрито, но отскоро не се изискват на открито за ваксинирани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024