Пандемията промени живота на всички, но има държави, които показват нагледно как кризата може да се овладее с информираност и адекватност.

След като наложи някои от най-строгите ограничения в Европа, страната отвори границите си за туристи. Сега Малта може да се похвали с едно от най-високите нива на ваксинация в света.

Близо 81% от всички жители на острова са напълно имунизирани срещу COVID-19. Всъщност, Малта и Португалия са двете държави в Европа, които са достигнали над 80% ваксинационно покритие на цялото население (включително сред децата над 12 години), според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Това ги прави единствените европейски държави, които може да преминат леко през настоящата вълна в Европа и ще избегнат сериозни рестрикции през зимата, казва директорът на ECDC.

Туристите, които искат да посетят Малта, трябва да са ваксинирани, ако искат да избегнат карантина. А Малта е повече от готова да посрещне ваксинирани международни посетители – особено тези, които искат да се възползват от новите политики за отдалечена заетост.

През юни 2021 г. страната прие разрешение за пребиваване на дигитални номади, което дава възможност на хората да запазят текущата си работа в друга държава и да живеят в Малта до една година (с възможност за подновяване на престоя).

Кандидатите имат няколко възможности: трябва да докажат, че могат да работят дистанционно, да са на трудов договор, да работят на свободна практика или да предлагат консултантски услуги. Месечният им доход трябва да е равностоен на 2700 евро.

Правителството прие през юни решение, с което предлага на чуждестранните посетители да даде сума до 200 евро за всеки, решил да остане поне три дни в хотел в страната.

Всички туристи, които резервират почивки директно през местните хотели, ще могат да участват в програмата на правителството и да получат пари за това, че са избрали Малта за своята почивка. Стимулите могат да включват и отстъпка за стая или други привилегии на място.

Брутният вътрешен продукт на Малта се формира до голяма степен от туристическата индустрия на страната - пряко и непряко, според данните на Световния съвет за туризъм. С разпространението на коронавируса секторът беше ударен много сериозно - ако през 2019 г. страната е привлякла над 2,7 милиона чуждестранни посетители към плажовeте си, откакто вирусът обхвана Европа и света през март 2020 г. посещенията са спаднали с повече от 80%.

Министерството на туризма стартира и своя програма за зелена мобилност за хотели през 2019 г. – правителството награждава хотели за насърчаване на устойчиви видове транспорт като колоездене, електрически превозни средства и транспортни услуги за своите служители и гости да стигат до и от хотела и градските центрове.

Въпреки че ресторантите и баровете се връщат към нормалното си функциониране, някои мерки, свързани с пандемията, остават в сила - груповите събирания все още са ограничени до осем души, отстоянието от 1,5 м между масите на закрито в ресторантите и баровете продължава да е в сила.

Маските все още са задължителни на закрито, но отскоро не се изискват на открито за ваксинирани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023

ГЕРБ постави условие пред ПП за преговори в новия парламент

Контролът на Министерството на финансите се оказа критичната точка за ГЕРБ

21:26 - 24.03.2023