Д-р Котевска: Акнето често е симптом за едно стресирано дете

Д-р Котевска: Акнето често е симптом за едно стресирано дете

Младите хора, които учат много, имат повече занимания от другите, страдат повече от акне, казва доктор Бисера Котевска, дерматолог в "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда". С нея обсъждаме акнето, проявите му през пубертета и влиянието, което оказва подобно състояние върху психиката на подрастващите.

Според д-р Котевска ако се третира навреме, акнето може да се излекува в рамките на година. Част от успеха е и желанието на младия пациент да се възстанови.

По-големият проблем според нея е, че от социалните медии тийнейджърите придобиват грешна представа за красотата и това как трябва да изглежда кожата.

"Тази "красота", която се получава в естетичната дерматология, също мина всички граници в България", добавя тя. "Младите хора имат грешни модели на подражание", казва д-р Котевска и съветва родителите да обяснят на децата си първо, че тази красота е нереална, и второ - да не допускат тийнейджърите да си правят естетични процедури.

Д-р Котевска е част от кампанията на Bioderma “Заедно срещу акнето“, която всяка година организира над 100 дерматолози в цяла България за безплатни прегледи. Участва в нея от самото начало и намира ефекта ѝ за голям.

"В България смятам, че е много лесен достъпът до определен специалист. Това го казвам, защото все повече пациенти, живеещи в чужбина, идват при нас и казват, че при тях в Европа не могат да намерят съответния специалист в рамките на 3 до 6 месеца, което наистина е много голям проблем. Ние тук имаме голям късмет - в рамките на няколко дни можем да запишем преглед при специалист и да бъдем адекватно прегледани и лекувани", казва д-р Котевска.

Пълното интервю можете да чуете в аудиофайла.

Кога се появява акнето?

Обикновено акнето се появява през пубертета на децата. Горе-долу 14-15-годишна възраст, но, за съжаление, в последните години виждаме, че започва все по-рано и по-рано и има пациенти, които на 8 или 9-годишна възраст вече имат акне, заедно със себорея по скалпа – пърхот.

За една нощ ли идва? Събуждаш се една сутрин и вече си с много пъпки или как?

Обикновено е постепенно. Сред първите признаци на акне е появата на черни точки, така започва едно комедонно акне и след това вече се влошава с поява на гнойни пъпки, червени пъпки. Така че не става от един ден, но ако не се вземат мерки в рамките на няколко месеца, вече акнето може наистина да стане и тежко.

Вие самата преживявала ли сте този проблем, за да може, така да се каже, да влезете ‘‘под кожата“ на тийнейджърите, които идват при вас?

За съжаление, да. И аз съм минала през този период. Тогава бях едно крехко дете. Нямах никаква представа, че един ден ще стана дерматолог. Когато аз бях на тази възраст, нямаше лечение. Нямаше даже медицинска козметика за акне. Единственото, което ми беше правено, са процедури с течен азот, които представлявават изгаряне на лицето с една пръчка с азот – стават огромни рани и е изключително болезнено. Радвам се, че тогава майка ми видя, че това лечение няма резултат, направихме няколко процедури по препоръка на лекар, разбира се, но тя ги спря. Каза, че категорично повече няма да ме подлага на това. И много се радвам, че сме спрели навреме и нямам белези в момента.

Имате ли пациенти, които идват при вас, след като са минали през подобни процедури, които са типични за методите за лечение отпреди 15-20 години?

Слава богу, не. Сега има много информация. Може би обаче и това е частично проблем, защото преди да отидеш на лекар, можеш да изчетеш тонове съвети.

Кога идват при вас хората – вече в някаква късна фаза или още при появата на първите черни точки?

Има родители, които си водят децата при първи признаци на акне. Наистина идват и казват: "Помогнете ни, кажете ни как да се грижим за кожата на детето". Тогава е по-лесно, защото заболяването е в ранна фаза и мога много по-бързо да реагирам и да дам правилни насоки.

Разбира се, че има и такива родители, които не си водят децата навреме. Те ги водят, когато акнето става твърде тежко. Първо питат приятели, съседи, купуват някакъв крем от аптека или от обикновените магазини. Губят много време. Времето е фактор. Почват се някакви домашни лечения с маски, направени от домашни продукти. В някои случаи, ако акнето е леко, наистина няма проблем да може да премине. Но напоследък това, което на мен ми прави впечатление, е, че акнето става все по-тежко и по-тежко.

Защо?

Много са факторите. Първо храната, която консумираме, начинът на живот, стресът. Децата, които са под силен стрес – които да кажем повече учат и са по-напрегнати, ходят на хиляди занимания, при тях акнето протича доста по-тежко. Просто виждаш едно стресирано дете.

И избива под кожата, това е може би първата връзка с „другия свят“, нали така, психологически вече говоря?

Така е, да. Те идват потиснати, не искат да говорят, гледат в земята. Няма даже зрителен контакт между мен и пациента и обикновено тези деца имат наистина нужда от по-голяма помощ.

Как ги спечелвате? Какво казвате като видите някого, който си гледа в кецовете?

Първо искам да разпитам самото дете какво то не си харесва, дали страда от този проблем. Другото, което правя е, че казвам, че ще оправим нещата.

Винаги давам надежда на тези деца. Въпреки това понякога има случаи на наистина много тежко акне и казвам: "Ще го оправим, не се притеснявайте, само трябва да има търпение и да изпълнявате инструкциите, които давам". Така става - с много говорене. При децата е доста трудно, особено в тази възраст. И, както споменахме преди малко, всъщност социалните мрежи, медиите и цялата тази информация, която четем, понякога много ни вреди.

Има и много реклами в същото време, на много продукти, много деца рекламират. В TikTok постоянно има ‘‘рутини“. Самото вманиачаване по тези "рутини" започва от много ранна възраст – стъпки, сутрин ставаш, правиш това, онова. Тогава изведнъж идва вашият авторитет - на лекарите, които трябва да кажете: Не, стой! Спри! Науката казва друго!

Да, имам пациенти, аз даже ги питам: ,,Добре, кога намирате време да измажете тези кремове?“ Защото те използват по 10-ина продукти дневно. Това е твърде много. Страшно много продукти се купуват онлайн. Някои са с тотално непроверено качество, това не са медицински препарати, това не е медицинска козметика, не е изследвана от дерматолози дали е безопасна и дали няма да навреди, така че наистина съветвам всичките тийнейджъри, които страдат от този проблем, или възрастните жени с акне, да не купуват толкова на брой продукти, а просто да посетят специалист.

Сега се връщам към първата ви среща с деца или може би последващите, докато спечелите доверието им - вие съветвала ли сте се с психолог как да говорите? Или другия вариант - как директно да пратите дете към психолог, ако видите, че това много му тежи?

Няма формула за отношенията между мен и пациентите. Може би с годините, аз вече над 10 години практикувам дерматология, съм си изградила някакъв механизъм на комуникация. И виждам, че децата ме харесват, нямат проблем да споделят с мен. Когато срещна наистина сериозен случай, първото, което казвам е, че ако е акнето тежко, аз не мога да включа някои лекарства за системно приложение перорално, защото те не чувстват добре, защото те са депресивни. Няма как да лекуваме това акне, ако те не се успокоят.

Тоест те трябва да пожелаят да се оправят, това ли е?

Абсолютно. Те трябва да искат да си помогнат и тогава вече е най-важна ролята на родителя, защото той вижда, че това дете страда и той трябва да помогне. Понякога има нужда от допълнителна работа с децата и ги съветвам да отидат на консултация с психолог.

Разликата между момичетата и момчетата? Четох, че говорите за това акне, което е предизвикано от фитнесите и всичките храни и стимуланти. Всъщност човек отива на фитнес уж за здраве, а в един момент това се оказва с болест.

Фитнес акнето е при мъжете, които злоупотребяват с хранителни добавки и с протеини, така че това не са толкова тежки акнета. Обикновено, когато спрат протеина (синтетичния на прах), минава и това е акне по тялото – деколтето, гърба и раменете. Не е толкова тежко по лицето, освен ако не се взимат наистина сериозни добавки.

А момичетата и момчетата в пубертета по различен начин ли прекарват това състояние?

Да, момичетата са много нежни. Повечето страдат даже и от две пъпки. Има момичета, които идват при мен и казват: ,,Доктор Котевска, вижте ми лицето“. И аз гледам лицето, доближавам се, разглеждам и няма, има 1-2 пъпчици, но за тях това е много. Докато има момчета, при които цялото лице е в акне, в гнойни пъпки - и те не се притесняват. Тогава вече родителите обикновено ги водят на преглед и казват: ,,Детето ми не иска да се лекува, но ние искаме, защото виждаме, че нещата се влошават“. Много малко са момчетата в тийнейджърските години, които искат да си лекуват акнето.

Момичетата всъщност прикриват много лесно пъпките с тонове грим - това как влияе на лечението?

Това са едно от първите неща, които обсъждам с децата. Първо ги питам какви козметики и гримове ползват. И като се почне едно изброяване на най-различни гримове... казвам: Стоп! Дотук!

Казвам рутината каква ще бъде, препоръчвам медицински грим, за да не запушва толкова кожата. Съветвам да си прикриват акнето, защото искам те да се чувстват щастливи в кожата си. Казвам им какви гримове поне да ползват и как да си почистват лицето, след като са били гримирани.

За храната съвети давате ли?

Винаги.

И кое е най-трудно? Гримът, храната? Кое всъщност трябва да промениш?

Най-голяма съпротива виждам от децата, когато кажа, че шоколадът трябва да бъде намален. Никой не е доволен, обикновено се сърдят. И аз обяснявам: Не ми се сърдете, но поне да го ограничим, да бъде в по-малки количества. На тях им е важна енергията, да се чувстват добре, да си хапват, каквото искат. Но наистина продукти като млякото, шоколада, захарите като цяло - да не хапват много сладко. И не на последно място - джънк фууд. Тези храни със сигурност няма да подобрят кожата.

Колко дълго може да продължи битката с акнето?

Между 3 месеца и 1 година. Средно 6 месеца са ни нужни, за да овладеем едно акне, но когато вече пациентите са на системна терапия - тя се приема горе-долу около 8 месеца - така че - да кажем, че понякога ни отнема 1 година, за да оправим акнето изцяло.

Жени над 30 години или жени на средна възраст, защо и при тях се появява? Сякаш едно време изкарвахме тези пъпки в училищния период и когато завършехме, казвахме чао на това. Сега стресът и мръсният въздух ли са допринасящ фактор?

Възрастовото акне – това напоследък е новото при акнето, както казвате, едно време нямахме този проблем. Все повече го виждаме днес, момичета над 20-годишна възраст започват, като вече горната граница е към 50-годишна възраст. Наистина. Една част от тях са имали акне като тийнейджъри, след това минава, след години се появява отново. А има друга група жени, при които за първи излиза. Е, тогава вече е доста сериозен стресът - това са жени, които са с доста отговорна работа на сериозни позиции и са под силно напрежение. Те страдат от акне и другото, което е важно при тези пациенти, е винаги консултация с гинеколог, изследване на хормони, за да се види дали няма и хормонален проблем.

По-често жени или мъже идват? На мъжете много рядко им се случва, нали?

Възрастово акне при мъже – много рядко. Имаше едно "маскне" (когато се носеха маски по време на COVID-пандемията), но вече много рядко слагаме маски. Тогава имахме препоръки за пациентите, които страдат от маскне, как да се грижат за лицето, но вече мисля, че се преборихме с този проблем.

Медицината как се разви, защото в тази наука постоянно се инвестира, какво откри тя за акнето в последните години?

Имаме голямо развитие във фармацевтичната продукция - говоря само за медицинска козметика в момента - появиха се много нови козметични продукти, които помагат в борбата с акне. Имаме продукти за тийнейджърско акне, имаме за възрастово акне.

По отношение на системната терапия обаче нещата са си същите. Системните ретиноиди вече ги има над 20 години, ние пак основно борим тежкото акне с тях. Това е златният стандарт за лечение. Системни антибиотици много по-рядко, но нямаме много големи новости по отношение на системната терапия, имаме повече в локалната терапия.


Ние използваме "бисквитки" и други персонализиращи технологии, за да подобрим вашето преживяване в нашия сайт, да ви покажем персонализирано съдържание, таргетирана реклама, за да анализираме трафика на сайта и да проследим откъде идва нашата аудитория. Ако искате да разберете повече по темата можете да прочетете нашата "Политика на поверителност", както и "Политика за съхранение на личните данни", съобразно регламента за GDPR, който е в сила от 23 май 2018г.

Избирайки "Приемам", вие се съгласявате да използваме вашите "бисквитки" и други трафични данни.

Приемам