Да бъдеш challenger банка на българския пазар: tbi за безплатната карта neon и услугата за разделяне на плащания Снимка: © tbi

Класическа банкова институция отвън и стартъп отвътре – така гледа на себе си tbi, която през годините успя да се превърне в лидер при алтернативните разплащателни методи в страните от Югоизточна Европа. Основана в България, тя е от онези т.нар. сhallenger банки, които залагат на финансовите технологии и гъвкавите условия, опитвайки се чрез иновации да счупят бизнес модела на големите.

Като банка ние сме много строго регулирани от редица институции, трябва да спазваме много процедури, но това е в плюс, защото създава сигурност в клиента, че неговите пари са защитени. Но самата ни култура вътрешно е изключително динамична. Нещата се променят с дни при нас. Ако влезете в Instagram дори ще видите, че нямаме нищо общо с останалите банки“, обяснява Каролина Софрониева от tbi.

Цялото интервю с нея може да чуете в специалния епизод на подкаста „Животът и други неща“.

Каролина Софрониева е старши вицепрезидент Маркетинг в tbi bank. Присъединява се към екипа на банката през 2020 г. след успешен мениджърски опит в дигиталния маркетинг и финтех сферата. Екипът ѝ стои в основата на смелите идеи и нестандартни за банковия сектор послания, с които tbi представя карта neon и мобилното си приложение – продукти без аналог на българския пазар.

Тя обяснява по-различния профил на tbi с визията за бъдещето на банките – дигитално, с услуги, фокусирани върху нуждите на клиента и достъпни 24/7.

„В сърцето на нашата организация стои вярването, че ежедневното банкиране трябва да бъде безплатно и много удобно за хората“, казва Каролина и допълва, че в България поддръжка на сметка и карта, заедно с различни допълнителни банкови такси, могат да струват на потребителите около 150 лв. за година. В tbi обаче имат друг подход.

С neon няма такси за поддръжка на сметка, безплатни са преводите в лева и евро до над 36 европейски страни, даваме безплатно теглене от банкомати, безплатно плащане на битови сметки, въобще цялото това ежедневно банкиране и ежедневните операции, които на един човек му се налага да прави, са безплатни и без такси.“

Банката е активна и във внедряването на иновации и гъвкави условия. Едно от тях е опцията за разделяне на плащания през мобилното приложение.

Всичко се случва през телефона, което е огромно удобство. Не трябва да ходите на клонове, не трябва да попълвате въпросници, не трябва да се чака“, обяснява Каролина.

Разделянето на плащанията става след направено плащане – получаваш push нотификация на телефона, която ти казва: ,,Искаш ли да разделиш на три безплатни вноски?“, кликваш ,,Да“, банката връща всичките пари, които човек е похарчил и в рамките на следващите три месеца на равни вноски той изплаща сумата.

Силата на tbi идва от комбинацията между мобилното приложение и картата neon – дебитна и шопинг карта в едно, които откриват много възможности пред потребителите. Такива са и безплатните преводи по телефонен номер, т.нар. peer-to-peer (приятел на приятел), които се извършват в апликацията в смартфона, подобно на услугите на необанки като Revolut.

Повече за това как tbi разработва своите иновативни продукти – черпейки от световния опит, но с фокус върху нуждите на потребителите в България – може да чуете в аудиото към епизода на подкаста „Животът и други неща“ с участието на Каролина Софрониева. В него тя разказва подробно за услугите на банката, възможностите на отложените плащания и бъдещето на банките.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024