Малко хора биха произнесли името Фаградалсфял, без да изпитат особени трудности, но скоро някой може да се сдобие с част от активния вулкан в Исландия.

Според местната медия Visir – районът на полуостров Рейкянес, където вулканът изригна за първи път през март, е пуснат за продан. Той е частна собственост на асоциация, съставена от 20 души – „Landeigendafélag Hraun“, които са готови да продадат дяловете си за „подходящата цена“.

Районът на запад от столицата Рейкявик стана абсолютен хит и за исландците, и за посетителите от чужбина въпреки пандемията. През последните седмици до вулкана Фаградалсфял са пътували около 75 хиляди души. Причината е, че на полуострова за първи път вулкан изригва от 800 години насам. Местни фотографи уловиха красивите гледки, които бързо бяха разпространени с възторг в социалните мрежи.

Председателят на асоциацията, която притежава земята в областта – Сигурдур Гисласон, заяви, че вече са получени 2 или 3 оферти. „Това може би е „най-горещата“ (б.а. - желана) земя в страната в този момент“, каза той пред Visir. „Получихме запитвания от брокери и други заинтересовани страни, които сложиха офертите си на масата. Групата ни е готова да продава за правилната цена“, допълни той, без обаче да споменава конкретни цифри.

Изригванията на Фаградалсфял все още продължават. Стотици хора се събират на околните хълмове, за да гледат фонтаните от лава към небето. Преди няколко седмици дори се появи видео, на което група младежи играят волейбол в подножието на вулкана.

Гисласон заявява, че интересът на купувачите се е появил след началото на изригванията през март. Според него - те искат да се възползват от туристическия потенциал в района.

Междувременно собствениците на земята планират да обновят пътеките и проходите за туристи край Фаградалсфял, да изградят нов паркинг и нов път, за да съкратят часовете за изкачване до отсрещните хълмове.

Всъщност вулканът се е „събудил“ за първи път от 6000 години насам, пише Euronews Travel. Красивите гледки с лавата могат да се видят дори от покрайнините на Рейкявик, който се намира на 32 километра разстояние. Фаградалсфял на исландски означава „красива планина“.

Мигел Анхел Моренати – един от най-известните фотографи в Испания – улови изригванията на вулкана и каза пред AP, че именно заради подобни пейзажи „Исландия е истински рай“.

„Стигането до върха отсреща не е за всеки, отнема два или три часа катерене, но е страхотно преживяване. Това е чудо на природата. Когато си горе, ставаш свидетел на невероятните неща, които се случват там“, казва той.

Със стихването на пандемията на много места по света и позволяването на повече пътувания, все по-голям брой туристи ще имат шанс да видят Фаградалсфял. Исландия обаче все още запазва стриктните противоепидемични правила, отнасящи се за това кой може да влиза в страната с 400-хилядно население.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC