„Да започнеш с възможно най-малко пари“: Бизнес съветите на милиардера Марк Кюбан Снимка: © Getty

Ако смятате, че набирането на капитал е най-добрият начин да започнете бизнеса си, то тогава се заблуждавате, убеден е Марк Кюбан. Всъщност трябва да направите точно обратното – „да започнете бизнес с възможно най-малко пари“, споделя милиардерът предприемач по време технологичния фестивал SXSW миналия месец.

64-годишният Кюбан е инвестирал в стотици стартъп компании, включително в реалити предаването "Shark Tank“ на ABC от 2009 г. Но тези компании често вече имат инерцията и се нуждаят от допълнително външно финансиране, за да постигнат конкретна цел.

„Хората придобиват такъв тип мислене: „Добре, започвам бизнес. Сега трябва да отида да събера пари." Само не забравяйте, че набирането на финанси, независимо дали е от мен или където и да било, означава дълг. Има някой, който ще си иска тези пари обратно", продължава Кюбан.

Вместо това той препоръчва на предприемачите да използват личните си спестявания, за да започнат начинанието си. По този начин "контролирате собствената си съдба“.

Колкото по-голяма част от собствения си капитал можете да задържите и контролирате, толкова по-голям е плюсът“, казва бизнесменът.

Марк Кюбан дава начало на първата си компания за компютърни системи, наречена MicroSolutions, с лични средства. По-късно той я продава на CompuServe за 6 милиона долара - през 1990 г. Четири години след това Кюбан и неговият партньор Тод Вагнер инвестират 10 000 долара в чужд стартъп, наречен Cameron Audio Networks. Усещайки потенциал, те предлагат на създателите, чието начинание финансират, да придобият компанията. В крайна сметка поемат мажоритарен дял от капитала ѝ и я превръщат във втората компания на Кюбан - Broadcast.com. Тя е купена от Yahoo! за 5,7 милиарда долара през 1999 г., след като излиза на борсата. В резултат Кюбан печели повече от 1 млрд. долара от продажбата, а първоначалният основател на Cameron Audio Networks - около 50 млн. долара.

Днес Марк Кюбан е известен и като филмов продуцент, филантроп, телевизионно лице и писател. Според Forbes нетното му състояние се оценява на 5,1 милиарда щатски долара. През 2020 г. той е класиран на 177-а позиция в списъка на Forbes 400.

Ако погледнете хората с М до името им (М за милиардер), това е, защото те притежават голяма част от капитала в компанията си“, мисли Кюбан.

Проверка на CNBC на състоянието на най-богатите хора в света показва, че това е частично вярно. Илон Мъск, чието нетно състояние се оценява на 187,9 милиарда долара, притежава около 23% от Tesla и 74% от Twitter, по данни на Forbes. Джеф Безос, чието нетно състояние възлиза на 125,1 милиарда долара, държи „малко по-малко от 10%“ от Amazon. Френският магнат Бернар Арно, който в момента оглавява класацията на Forbes, заедно със семейството си притежава около 48% от акциите на конгломерата за луксозни стоки LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton).

В случая с Tesla например, Илон Мъск влиза в компанията след нейното основаване от Мартин Еберхард и Марк Тарпенинг. Нито един от първите мъже, дали началото на производителя, който един ден ще разтърси автомобилния бранш, обаче не запазва достатъчно акции в дружеството, за да постигне статут на милиардер. Всъщност Мъск постоянно повишава своя дял от собственост в серия от девет кръга на финансиране преди IPO-то на компанията през 2010 г., всеки от които допълнително разводнява дяловете на Еберхард и Тарпенинг. Така накрая се оказва, че той държи най-големия пай, впоследствие оценен на милиарди.

Що се отнася до Amazon, Джеф Безос е основател на компанията. Характерното при нея е, че тя е „рожба“ на дот-ком бума и след като бива създадена през 1994 г., става публична само три години по-късно, когато е оценена на 300 млн. долара. Днес пазарната капитализация на гиганта надхвърля 1 трлн. долара, а най-големият акционер в него е Безос.

Третият споменат, Бернар Арно, през далечната 1984 г. поема Boussac Saint-Freres, фалирала текстилна група, която притежава един особено ценен актив: Christian Dior. Той отделя повечето от другите бизнеси на компанията и използва неочакваната печалба, за да купи контролен дял в LVMH, чиито две основни компании – Louis Vuitton и Moet Hennessy, се сливат през 1987 г. По-голямата част от състоянието на Арно е свързана именно с неговия дял от 97,5% в Christian Dior, която от своя страна контролира около 40% от LVMH.

Общото и при тримата е, че се сдобиват със собственост във въпросните компании на много ранен етап и остават основни акционери в тях след финансовия възход.

Все пак задържането на капитала във вашата компания, докато нямате друга възможност, е умен ход, съветва Кюбан. „Седял съм до хора, които са продали компании за милиарди долари. Те се спряваха добре. Но в края на краищата притежаваха 2% от компаниите.", заключи Кюбан.

Кои са най-добре платените личности в развлекателната индустрия и откъде идват парите им

най-богатите в рапа и хип-хопа, рапъри, дрейк, drake, еминем, eminem, jay z, джей зи, знаменитости, известни личности, Кои са най-богатите в рапа и хип-хопа и откъде идват парите им


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024