ДАНС: Обявеният за изгонване руски кореспондент вече напусна България  Снимка: © Булевард България

Кореспондентът на руския държавен вестник Александър Гацак, който се е укривал цял месец в Руското посолство в София, вече е напуснал България.

Това става ясно от съобщение на ДАНС, които са издали заповедта за експулсирането му и забраната за влизане на територията на ЕС още през септември 2023.

Гацак е напуснал страната днес, 1 ноември - ден по-рано "Российская газета" за първи път разпространи информация за скандала с кореспондента си в България, а говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова заплаши страната с "ответни мерки".

През целия период нито българската, нито руската страна съобщаваха, че заподозрян за шпионаж отказва да напусне България.

От информацията на ДАНС става ясно, че мотивът за изгонването на Гацак е свързан с негова "дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на Република България".

Заповедта за експулсирането му е издадена още на 20 септември. Паралелно с това се разви и скандалът около изгонването на предстоятеля на Руската църква в София заради шпионаж. ДАНС не посочват дали двата случая са свързани и ако да - как.

На 29 септември Александър Гацак е призован да получи заповедта за експулсирането в дирекция "Миграция", а по-късно в ДАНС.

Вместо да се отзове на повикванията, той е решил да отиде в посолството на Елеонора Митрофанова, за да не бъде изгонен.

Наложило се е ДАНС да търси съдействие от Министерството на външните работи на Мария Габриел. Как се е стигнало до развръзката и окончателното експулсиране на Гацак, също не става ясно от публичната информация.

"Държавна агенция „Национална сигурност" изпълнява своята дейност при стриктно спазване на законодателството на Република България и Европейския съюз и общоевропейските демократични норми и ценности. Действията на Агенцията са насочени към защита на националната сигурност, а не към ограничаване на свободата на словото и изразяването на мнение", се казва в позицията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024