В нарушение на санкциите: Държавата е сключвала договори с фирма с руска собственост Снимка: © Getty Images

Държавата е сключвала договори с фирма, собственост на руски граждани, и така е нарушила санкциите, наложени ог ЕС на Москва след началото на войната в Украйна. Това съобщава в. „Сега“.

Компанията "Софтлайн“ доставя софтуерни услуги на Министерството на външните работи, на Министерството на образованието и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като нито една от институциите не е прекратила отношенията си с нея. А напротив, фирмата дори е спечелила няколко обществени поръчки, въпреки че не отговаря на условията.

Съгласно европейските санкции, влезли в сила от 9 април 2022 г., е забранено сключването на нови договори от страна на институциите с дружества, контролирани от руски граждани или фирми.

В края на септември обаче държавната компания "Информационно обслужване“ подписва договор със "Софтлайн“ по процедура на договаряне без обявление, като дори в самите условия на поръчката е посочено, че фирми, нарушаващи изискванията на санкциите в областта на обществените поръчки, не могат да участват.

По това време "Софтлайн“ ЕООД е била 100% собственост на "Софтлайн холдинг ПЛС“, а 55% от акциите на това дружество са на руския гражданин Игор Боровиков, пише в. "Сега". Така руснакът косвено притежава над 50% от собствеността в "Софтлайн“, което е в нарушение на наложените ограничения. Въпреки това от края на септември "Софтлайн" има договор за осигуряване на лицензи за Microsoft с продължителност до 2025 г. за нуждите на БТА. Договорът е на стойност от над 471 хил. лв.

Същата компания, но с ново име

Според информация, посочена в профила на компанията в социалната мрежа LinkedIn, "Софтлайн холдинг" е разделена на две независими компании - "Софтлайн холдинг ПЛС", която е регистрирана в Кипър със седалище в Лондон. А от 22 октомври тя работи под името "Noventiq" ("Новентия"). Другата компания е "Софтлайн Русия", за която пише, че вече е независима със седалище в Москва.

"Софтлайн холдинг ПЛС" или "Новентия" е описана като един от най-бързо развиващите се играчи в сектора, водещ световен доставчик на решения и услуги в областта на цифровата трансформация и киберсигурността. През фискалната 2021 г. компанията реализира оборот от приблизително 1,1 млрд. щатски долара. Тя е регистрирана на Лондонската фондова борса след успешното си първично публично предлагане през октомври 2021 г.

Фирмата има и договор с Министерството на образованието (МОН), сключен също в нарушение на санкциите, за абонаментно ползване на продукти на Microsoft за университети и научни институци. Договорът на стойност от 5,3 млн. лв. без ДДС е сключен 10 дни, след като ефектът на санкциите влиза в сила.

Допусната, въпреки "съмнения"

Това не е единствената процедура на МОН, в която "Софтлайн“ участва. Това се случва и през юли в обявена поръчка за поддръжка и управление на платформите за дистанционно обучение, като отново е упоменато изрично, че фирмите, неотгаварящи на изискванията по санкциите, ще бъдат отстранявани. В допълнение те трябва да попълнят декларация, че не са обект на европейските ограничения.

Тогава просветното министерство проверява собствеността на "Софтлайн“ и установява, че тя е пряко свързана с руския гражданин Игор Боровиков. Отделно фирмата е попълнила декларация с невярно съдържание, за което би трябвало да се търси отговорност. Компанията обаче не е отстранена от процедурата, а ѝ е даден срок от 5 дни да отстрани нередностите в документацията си. В писмо от фирмата твърдят, че санкциите не могат да бъдат приложени. От министерството не бързат с ответна реакция и едва няколко месеца по-късно, на 26 септември, изпращат запитване до Агенцията за обществените поръчки дали това е вярно.

Отговор така и не е получен, тъй като в началото на октомври "Софтлайн“ известява МОН, че проблемните 55% от собствеността на компанията са прехвърлено на друго лице - на латвийския гражданин Сандис Коломенскис. Действията по прехвърляне на собствеността се случват на 10 октомври, когато е и крайният срок, до който Европейската комисия позволява да действат стари договори с руски обвързаности, посочва в. "Сега".

Така МОН класира фирмата на първо място. Приета е и офертата ѝ за поддръжка на платформата за дистанционно обучение на стойност от близо 120 хил. лв. годишно за период от три години.

Компанията има и други договори, сключени с държавните институции. Сред тях са договор с НЗОК за 2,5 млн. лв. в срок до 2025 г. и договор с външното министерство от март 2022 до 2025 г. Макар спорните 55% дялове вече да са прехвърлени на друго лице, действията приличат на схема за заобикаланяна на санкциите, за която българските институции изглежда нямат нищо против.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024