Декларацията на Плевнелиев и Паси: Всичко (или нищо) в името на ново правителство

Росен Плевнелиев и Соломон Паси сложиха край на разговорите с парламентарните сили, без да успеят да се срещнат с "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП, но с готов текст на декларация за национално съгласие, който настояват да се разгледа от Народното събрание.

Соломон Паси се пошегува, че след като преговорите са минали като микс от "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно" - "Сега се търси за министър-председател или Том Круз, или Брус Уилис".

Плевнелиев твърди, че текстовете на декларацията са съгласувани и с представители на партиите, които отказаха да преговарят официално с групата: "Ние вярваме, че съгласието е по-широко от това, което видяхте в хода на преговорите".

Единствените конкретни предложения в документа, около който ще се търси подкрепа в пленарната зала, са предварително заложените от ГЕРБ - за членство на България в еврозоната, потвърждаване на евроатлантическото членство и ангажименти, модернизиране на армията и декларативна подкрепа за Украйна, макар че не се заявява директна готовност за предоставяне на въоръжение за Киев.

Тази възможност се предлага в косвен вид: "Смятаме, че България може да даде принос в общи усилия за подкрепа, включително като се възползва от възможностите, предвидени в закона "Заем - наем" на Конгреса на САЩ за бърза и ефективна модернизация на българската армия".

Най-обтекаемите текстове са тези, които засягат провала на институциите в разследването на корупционни престъпления по високите етажи на властта.

Контактната група на ГЕРБ е счела за необходимо да отбележи този проблем в проектодекларацията, но не и да се ангажира с каквито и да било ясни решения.

Вместо това се заявява съвсем недвусмислено, че промените в конституцията в частта за съдебната система (каквито и да са те) щели да се правят "изцяло на институционален, а не субективен подход" - в превод, ГЕРБ няма да подкрепи исканата от ПП и ДБ смяна на Иван Гешев като главен прокурор.

На този фон декларацията си поставя свръхамбициозна цел за събиране на конституционно мнозинство (поне 2/3 от всички депутати) за ревизия на конституцията - отново без яснота каква именно реформа се предвижда в сектор "Правосъдие".

Вижте всички точки по декларацията на Плевнелиев и Паси:

Вътрешнополитически действия

 • Да се положат усилия политическите сили в 48 Народно събрание да се върнат към духа на парламентаризма; да се даде път на аргументите, на взаимното уважение, на диалога и на отговорното лидерство. В този особено труден момент хората разчитат на работещи институции, действащ парламент и редовно правителство.
 • Да възстановим реда и добрия тон, защото хаосът в тези особено тежки времена може да роди антисистемно, дори авторитарно управление.
 • Да се положат усилия за намиране на решения за избор на редовно правителство, което да преведе България през кризите.
 • Съзнаваме, че членството в ЕС не може да бъде удобно извинение за национални провали и затова ще адресираме честно и отговорно наболелите проблеми и ще търсим работещи решения.
 • Ще положим всички усилия да приемем пакет от законопроекти в изпълнение на поетите ангажименти за реформи по Плана за възстановяване и устойчивост, с цел ускоряване на модернизацията чрез механизмите на европейската солидарност.
 • Ще подкрепим ефективна борба с корупцията, което означава пълна прозрачност и прогнозируемост в работата на администрацията. Настояваме всички договори, анекси, плащания, тръжни процедури да бъдат публични на принципа: който управлява обществения ресурс, няма какво да крие. Съзнаваме, че най-ефективната борба с корупцията е тази, която дава на гражданското общество пълната информация, така че то да бъде коректив на управляващите.
 • Обединяваме се за провеждане на всеобхватна реформа в сектор "Правосъдие", което да доведе до бързо и ефективно правоприлагане, прозрачност и отчетност за преодоляване на усещането за криза на справедливостта в обществото, зад която да застане конституционно мнозинство.
 • Ще подкрепим правна реформа, като до 6 месеца ще организираме широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни - включително Венецианската комисия. До 1 година ще извършим необходимата конституционна промяна, базирана изцяло на институционален, а не субективен подход.
 • Категорично осъждаме идеята за цялостна промяна на конституционния модел с цел въвеждане на президентска република, защото това може да създаде предпоставки за авторитарно управление в страната.
 • Изразяваме своята силна политическа воля за по-нататъшна интеграция на България в ЕС и НАТО като единствена гаранция за нашата сигурност и просперитет.
 • Потвърждаваме нашата цел за присъединяване на България към Шенген и еврозоната, както и членство на страната в ОИСР.
 • Подкрепяме програмата за ускорено превъоръжаване на българската армия с цел да се изградят и поддържат способности на въоръжените сили, адекватни на средата за сигурност и в съответствие на поетите ангажименти към колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.
 • Убедени сме в решимостта на НС да одобри и втората част от покупката на F-16 за изграждане на пълна ескадрила за нашите ВВС.

Външнополитически действия

 • Осъждаме ескалиращата военна агресия на Русия и незаконното анексиране на украински територии в нарушения на устава на ООН и международното право.
 • Препотвърждаваме позицията на България за категорично непризнаване на тази анексия, както и пълната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.
 • Потвърждаваме участието на България в изпълнението с единодушие решения на НАТО и ЕС за оказване на военна, икономическа и хуманитарна помощ на Украйна в защита на нейната териториална цялост в международно потвърдените граници.
 • Смятаме, че България може да даде принос в общи усилия за подкрепа, включително като се възползва от възможностите, предвидени в закона "Заем - наем" на Конгреса на САЩ за бърза и ефективна модернизация на българската армия.
 • Отчитаме необходимостта от укрепване на сигурността в района на Черно море и апелираме към съюзниците ни в НАТО и парнтьорите в ЕС за изграждане на отбранителен капацитет, адекватен на заплахите в региона.
 • Ще работим за силна България в силен ЕС и НАТО - препотвърждаваме готовността на България да участва активно в усилията на международната демократична общност за следвоенното възстановяване на Украйна.
 • Апелираме към Русия да се изтегли незабавно и безусловно от окупираните украински територии. Не приемаме квалифицирането от страна на Русия към България, държавите членки на ЕС и НАТО и всички държави от демократичния свят като "неприятелски".
 • Това ни задължава да приемем кодекс на поведение с адекватни мерки за защита на националния интерес, укрепване на способностите за отбрана, включително мерки за киберсигурност.
 • Поемаме ангажимент за засилване на устойчивостта на нашата млада демокрация към хибридни въздействия - включително дезинформация, пропаганда и опити за подкопаване на устоите на конституционното устройство. Убедени сме, че с почтено лидерство и конструктивен подход ще отговорим на очакванията и доверието на българските граждани.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024