Дело срещу Александър Зверев за домашно насилие приключи с 200 хил. евро глоба и без виновен Снимка: © Getty Images

Александър Зверев постигна голяма победа в кариерата си преди седмица, когато стана едва третият играч, който побеждава Рафаел Надал на Откритото първенство на Франция. 27-годишният тенисист бързо се превърна във фаворит за спечелването на турнира, но в този момент трябваше да води две битки - тази на тенис корта и друга - в съда.

Германският номер 1 и действащ олимпийски шампион в тениса беше изправен пред съдебен процес в Окръжния съд Тиргартен в Берлин. Делото е за домашно насилие. Зверев е обвинен, че през май 2020 г. по време на разгорещен спор е притиснал тогавашната си приятелка Бренда Патеа към стената и я е душил. Двамата имат дъщеря, която се ражда през 2021 г., въпреки че по това време вече не са заедно.

Процесът обаче приключи още на третия ден - съдът прекрати производството с налагане на глоба. До присъда не се стигна, но тенисистът ще трябва да плати общата сума от 200 хил. евро. Той се съгласи, но това не значи, че признава вина. Следователно Зверев остава невинен според закона и с чисто съдебно досие.

Глобата трябва да бъде изплатена в рамките на един месец - 150 хил. евро ще отидат в държавната хазна, а останалите 50 хил. евро - за благотворителни организации.

С този развой на делото са се съгласили както защитата на Зверев, така и прокуратурата и приятелката му Бренда Патеа, която е съищец. Страните са пожелали да разрешат конфликта по мирен път, каза съдът.

27-годишният тенисист отхвърли обвиненията в домашно насилие. Той не се яви лично на делото, тъй като не беше призован от съдията, и докато процесът течеше, той продължи да играе на Откритото първенство на Франция.

"Вярвам в германската съдебна система. Знам какво съм направил, знам и какво не съм направил. В крайна сметка вярвам, че това ще излезе наяве. Вярвам, че няма да загубя това дело. Няма абсолютно никакъв шанс", коментира той преди старта на турнира.

Пред съда прокуратурата представи твърденията на 30-годишната Петеа, която казва, че Зверев я е блъснал до стената и я е душил по време на спор в коридора на нает от нея апартамент в Берлин. Тогава тя изпитала задух и силна болка, каза прокурорът, а страданието и затрудненото преглъщане продължили няколко дни след случая.

До делото се стигна, след като по-рано беше издадена наказателна заповед срещу спортиста, според която той трябваше да плати глоба от 450 хил. евро за нанасяне на телесна повреда. Той обаче обжалва тази санкция.

Зверев, който е роден в Хамбург в семейство на руски родители, е най-високопоставеният германски тенисист в класацията при мъжете и жените и е един от най-известните спортисти в страната.

Делото не привлече особено голям медиен интерес в Германия, като в новините на спортните издания за мачовете на тенисиста в Париж не се споменава за процеса.

Tова обаче не е първият път, в който бивша партньорка на германеца го обвинява в насилие. През октомври 2020 г. бившото му гадже Олга Шарипова, с която той се познава още от дете, разкри, че е била жертва на системно домашно насилие от страна на Зверев.

Тя разказа фрапантен случай от навечерието на US Open 2019, когато, по думите ѝ, тенисистът е опитал да я удуши с възглавница и я е блъскал в стената. В крайна сметка тя бяга от хотела, в който се развива действието - боса и без лични вещи и документи в себе си. По думите на Шарипова това е бил най-сериозният, но далеч не единствен подобен случай. След него двамата продължават връзката си още няколко седмици преди да се стигне до раздялата им в края на същата година.

Зверев и тогава отхвърли обвиненията. Шарипова не се е обърнала към полицията, но ATP нае външна фирма, която да проучи твърденията ѝ. След 15-месечно разследване, което включваше интервюта с Шарипова, Зверев и още 24 души, ръководният орган в тениса за мъже обяви, че няма да наказва Зверев, тъй като няма достатъчно доказателства в подкрепа на обвиненията.

Тъмната страна на един голям спортист или странен заговор? Как две жени обърнаха света на №7 в тениса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024