Демерджиев: Близо 100 дела с висок обществен интерес са "на трупчета" в прокуратурата Снимка: © Булевард България

Вътрешният министър Иван Демерджиев обвини следствието и прокуратурата в опъването на чадър над политици и хора от криминалните среди, като държат "на трупчета" близо 100 разследвания с висок обществен интерес, започнати от МВР.

Осем са делата, инициирани от ГД "Национална полиция", а още 15 са случаите на ГДБОП, които са иззети от следствието и оттам нататък не се предоставя никаква информация за развитието им.

Още най-малко 75 са разследванията, започнати в областните дирекции на МВР, които са иззети от следствието и повече не е върната никаква обратна информация за това дали по тях се работи. Не са предоставени други указания на полицейските органи, а делата продължават да бъдат висящи - "по необясними причини".

Става дума за разследвания, които полицаите са приключили още в периода 2018-2020 г. с извод, че има данни за извършено престъпление - и то по случаи с висок обществен интерес.

"Най-честите причини делата да бъдат поставени на трупчета са две - или политическо влияние, или сериозно влияние на лица от криминалния контингент", каза Иван Демерджиев при изслушване в Народното събрание.

"Нашата съдебна система е така устроена, че във всеки момент следствието може да изземе нашите производства и да застъпи. Много често се използват тези прийоми, когато на някой не му харесва как се развива едно производство в полицията", каза още той.

Министърът отказа да посочи конкретни примери в пленарната зала, но заяви, че има готовност да представи такъв списък в Комисията по обществен ред. Поводът за въпросите към него е свързан с точно такъв тип дело "Барселонагейт", в което е замесен Бойко Борисов и хора от близкото му обкръжение.

"За мен е неприемливо, когато основната работа е свършена в полицията, тя да чака с години, за да се произнесе прокуратурата с акт", каза той.

В отговор на въпрос на "Възраждане" той потвърди, че прокуратурата злоупотребява с правата си, за да образува дела и за "неудобни" лица - Демерджиев даде пример с разследвания срещу висши полицаи "с цел да се въздейства върху тяхната воля".

Демерджиев коментира, че отделно от делата "на трупчета" се действа и по втора линия на опъване на чадър: прекратяването на производства "със странни мотиви" и отказ от повдигане на обвинения срещу ключови заподозрени при становище на МВР, че те трябва да бъдат предадени на съд.

Още през лятото на 2022 г. Демерджиев и Крум Зарков са сезирали Инспектората към Висшия съдебен съвет за тези нелегитимни практики на прокуратурата - но сигналите им са отхвърлени, защото инспекторите не намерили "нищо нередно".

"За съжаление към момента компетентни да разследват магистрати са само следователите - всеки може да прецени до каква степен може да се постигне обективност и как един следовател може да разследва по-високопставения прокурор успешно", каза вътрешният министър и настоя за законови промени.

За втори пореден ден депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС решиха да не участват със свои въпроси в изслушването по темата за скандалите в прокуратурата.

Тошко Йорданов и Делян Добрев обаче използваха случая, за да нападнат Кирил Петков през въпроси, насочени към Демерджиев - от разследванията в ДАНС за газовите сделки през 2022 г. до твърденията на Георги Свиленски, че Петков му предлагал да му даде начина, по който "да манипулират изборите".

Йорданов атакува МВР за това дали е "подпомогнала прокуратурата", като започне разследвания по тези "изключително скандални" данни.

"Конкретният случай не ми е известен, но съм дал много ясни указания на МВР, че когато бъдат изнесени данни от такъв характер в публичното пространство, незабавно да бъдат взети действия за проверка", каза той, като обеща да му предостави допълнителна информация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023