На 2 юни България почита паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Чества се от 1901 година с всенародно поклонение на връх Околчица - лобното място на Ботев.

През 2022 година отбелязваме 146-ата годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.

Представителни военни подразделения от Българската армия ще участват в ритуалите за тържественото отбелязване и ще отдадат воински почести в памет на загиналите за свободата и независимостта на България, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

От 1948 година, точно в 12 часа, сирени дават знак за мълчание в цялата страна. И тази година в продължение на две минути сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места следва да преустановят движението си по улиците и площадите, и да останат на място.

Във всенародното поклонение на връх „Околчица“ от 11.00 ч. ще се включат военнослужещи от 10-и механизиран батальон-Враца. От 12.00 ч. пред сградата на президентството в София ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

През 1876 г. 205 млади мъже слизат на дунавския бряг при Козлодуй и целуват родната земя, водени от идеала да се сражават за свободата на България. Воевода на четата е 28-годишният поет-революционер Христо Ботев.

Заради войната в Украйна тази година се чуха призиви да бъдат отменени сирените, за да не се травмират допълнително украинските бежанци - воят на сирени заради опасност за въздушна атака от руската армия вероятно са едни от последните звуци, които тези хора са чули на територията на родината си.

Подкрепящи тази идея дадоха пример с деня на Конституцията и национален празник на Кралство Норвегия - 17-и май. На този ден има топовни салюти и традицията датира от 1836 г. Тази година обаче салютите са били отменени в знак на съпричастност към украинците, които са успели да избягат от войната. Всъщност тази информация не отговаря на истината - салюти е имало и тази година, свидетелстват местни медии. Моментите, свързани с Украйна по време на националния празник на Норвегия, са искането на украинския посланик в традиционния ученически парад да се включат украинчета, както и изпълнения на украинския национален химн след норвежкия от хорове по време на празненствата - в знак на съпричастност и подкрепа.

Тазгодишният парад в Осло беше рекордно дълъг, след като предишните години бе отменян заради пандемията. Децата от около 130 училища участваха, заедно с маршируващи оркестри и фолклорни танцьори. Украинският посланик поиска децата от родината му, да направят самостоятелна група, но властите предложиха украинчетата да се смесят с връстниците си, както и се случи.

Практика с отмяна на пускането на сирени в последните месеци обаче има, включително и в България. Техническата проверка на изправността на системите за ранно оповестяване за бедстия и опасности, която у нас традиционно се провежда 2 пъти годишно, бе отменена от МВР за 1 април. Мотивът беше именно осигуряване на спокойствие за украинските бежанци, потърсили подслон в страната.

В Дания подходът беше различен през май, когато е годишната профилактика на сирените там. Първо националната телевизия проведе информационна кампания и на украински език, за да може близо 25 000 бежанци да знаят защо чуват сигнала, които в родината им сега означава да се скрият веднага в мазето, метрото или най-близкото бомбоубежище. Освен това посланиието от самите сирени - че става дума за профилактика, а не за реална опасност, беше записано на датски, украински и руски - за допълнително спокойствие.

В Чехия, както и в България, пускането на сирените бе забранено през март, април и май. Тестовете обаче се проведоха на 1 юни - след информационна кампания. За последен път проверката на изправността на системите за ранно предупреждения в страната е била отменяна през 2020 г. - четири пъти. Причината - да не се създава излишна паника по време на локдауна заради пандемията от COVID-19.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо