Денят на големия финал: Франция - Аржентина. И двата отбора имаха и късмет: Франция - с втората дузпа на Англия (в този мач тимът от Острова получи възможност два пъти да бие от бялата точка, но втория път Хари Кейн не уцели вратата), а Аржентина - при наказателните удари срещу Нидерландия (мачът завърши с равенство в редовното време и се реши с дузпи). И с донякъде случайното отпадане на Бразилия и Португалия от турнира.

И все пак основната причина двата отбора да са на финала са двамата съвременни гении на играта - Лионел Меси и младият Килиан Мбапе. При сравнително равенство в играчите и играта между 5-6 отбора - те направиха разликата.

  • И Франция, и Аржентина са били по 2 пъти световни шампиони.
  • Днешната среща е шести финал за Аржентина и четвърти за Франция.
  • Ако Аржентина загуби, ще се изравни с Германия по брой загубени финали.

Куриозен момент от историята е, че първият загубен финал на Аржентина е на първото първенство през 1930 г, а въобще първият мач на световни финали на Аржентина е тогава срещу… Франция (1-0).

  • Двата отбора са от втория младши клас световни шампиони с по две титли. Много зад колосите първи клас Бразилия (5), Италия и Германия (4). Но пред случайните шампиони Англия и Испания, които дори не са играли друг финал.

Макар да е имало проблясъци в миналото (като третото място на Франция през 1958 г заради голмайстора Жюст Фонтен), всъщност двата отбора стават световна величина едва през 80-те години.

Първо Аржентина печели най-спорната (уговорена) титла у дома през 1978 г, но след това геният Марадона я поставя като фактор на световната сцена с още една титла и финал. А Франция, водена от друг гений - Мишел Платини, губи два паметни полуфинала срещу могъщата тогава Германия, но печели европейската титла.

Преди това опитите им да станат ”големи” удрят на камък.

Всички знаят за Божията ръка на Марадона срещу Англия през 1986 г., но много малко знаят, че в Аржентина смятат тази победа за отмъщение за друг четвъртфинал с Англия като домакин 20 години по-рано. Тогава на Англия играта не върви и съдията показва пресилен червен картон на аржентински играч, който, понеже отказал да напусне, е изведен с полиция от терена. А Англия се добира до едно попадение, за да продължи към световната титла.

Този съдийски акт е наречен “грабежът на века” в Аржентина.

Но не само нашият съдия Богдан Дочев помага на Аржентина с “божията ръка”. И самата Аржентина става за първи път световен шампион след маса съдийски подаръци, за да се докопа до първата си титла:

  • измислена дузпа в групите срещу … Франция;
  • доказано уговорен мач с Перу за класиране на финала;
  • куп нарушения на правилника в ущърб на другия финалист Холандия.

Франция стана световна сила, благодарение на своята школа и масовото навлизане на новите французи във футбола - деца на емигранти от Африка.

След Платини, най-големите им звезди Зинедин Зидан (играе в периода 1998-2006) и Мбапе (от 2018 -..) са именно такива.

В миналото Франция на два пъти дори пропусна световни първенства заради… България. В Чили през 1962 и в САЩ през 1994 нашият отбор ги отстрани в квалификациите, а за Световното в Аржентина през 1978 имаха голям късмет, когато в паметна квалификация през октомври 1976 г. Христо Бонев изпусна дузпа в последните минути и България впоследствие не се класира заради тази дузпа.

Всичко подсказва победа на Аржентина довечера. За да бъде коронясан Меси като новия крал на футбола на мястото на берящия душа в болница Пеле. И защото французите не са толкова мотивирани, а и са с голям брой контузени и болни.

Но във футбола всичко е възможно - затова е Царят на спортовете.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024