ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" изненадващо разделиха следствието от прокуратурата Снимка: © Screenshot

Националната следствена служба (НСлС) да се отдели от прокуратурата и да стане независима структура - това приеха депутатите в последния момент като част от промени в Закона за съдебната власт. Това се случва в разгара на войната между главния прокурор Иван Гешев и началника на следствието Борислав Сарафов, който - заради това, че следствието е към прокуратурата към момента, е и заместник-главен прокурор.

Предложенията за разделяне на следствието от държавното обвинение не беше одобрено от правната комисия, а и изобщо не беше сред планираните промени в Закона за съдебната власт при първото четене на проекта на правителството. Новите текстове се появяват по предложение на "Възраждане" между първо и второ четене като "редакционни и технически" поправки - въпреки че законопроект със същото съдържание и вносители вече веднъж беше отхвърлен от пленарната зала неотдавна.

В залата днес обаче с гласовете и на ГЕРБ и ДПС се решава въпреки всичко идеите на "Възраждане" да се гласуват. В резултат - отново благодарение на депутатите на Костадин Констадинов, подкрепени от ГЕРБ и ДПС, разделянето на следствието от прокуратурата стана факт. Предвижда се следствените отдели да се извадят от структурата на прокуратурата и вместо това да се създадат Окръжни следствени служби. Такива ще има във всяка област на страната и ще се ръководят от директора на Националната следствена служба (НСлС), който вече няма да е зависим от главния прокурор. Кандидатури за поста на директор на НСлС ще могат да предлагат както министъра на правосъдието, така и от поне трима членове на Висшия съдебен съвет, гласят още текстовете.

Идеите получиха едва 8 гласа "против", 58 депутати се въздържаха - те бяха от ПП-ДБ, БСП и ИТН. 114 народни представители от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" бяха "за".

Дебатът в залата

Бившият вътрешен министър и някога началник на НСлС Бойко Рашков беше единственият от групата на ПП-ДБ, който се застъпи в подкрепа на поправките, като изтъкна, че с тях ще се спази принципът на независимостта, но изрази опасения, че промените може да се окажат противоконституционни.

Радомир Чолаков от ГЕРБ му припомни, че от партията са внесли питане до Конституционния съд за мястото на НСлС, но въпросът не е бил допуснат за тълкуване, тъй като решението е на законодателя.

"Даваме си сметка, че ние сме във война последните две седмици. Главният прокурор и шефът на следствието да се заплашват кой кого ще убива е абсолютно недопустимо. Законодателният орган е длъжен да разтърве тези хора", коментира още Чолаков, мотивирайки подкрепата за изненадващо появилите се в залата предложения.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини депутатите, че с "редакционни и технически" поправки на практика пренаписват Закона за съдебната власт и резултатът от това ще бъде "пълна каша".

"(Бойко) Борисов гледа настрани. Какво е това? Под формата на редакционни и технически поправки се пренаписва целият законопроект. Някакво ново мнозинство между "Възраждане" и ГЕРБ пренаписва цялата съдебна реформа", заяви тя.

Независимият вече бивш депутат от ПП-ДБ Радостин Василев също заяви, че не може да се пренаписва на второ четене цял закон и се усъмни, че начинът, по който се случи това, е незаконен. Обвинения дойдоха към ПП-ДБ и от него, и от представители на ИТН за това, че депутатите от групата масово не са били в залата по време на гласуването - и затова и новопоявилата се реформа в следствието е била приета.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ, която е и бивш правосъден министър, видя друг противоконституционен текст, който беше приет от пленарната зала - той предвижда, че на магистрати, получили дисциплинарни наказания, може да се отнема право да упражняват професията си. От "Възраждане" беше направен опит и отново да се приравнят главният прокурор и върховните съдии, когато става дума за дисциплинарни производства и гласувания във Висшия съдебен съвет срещу тях, което обаче би нарушило баланса и принципа на независимост на съдиите в рамките на съдебната власт. Тези поправки не бяха приети - вносителят си ги оттегли преди да бъдат подложени на гласуване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023