Депутатите откриха новия политически сезон с предизборен тон и размяна на обвинения Снимка: © Булевард България

49-ото Народно събрание отново заработи след кратко прекъсване заради лятната ваканция на депутатите. Началото на есенната сесия на парламента беше дадено с изказвания на председателите на всяка от политическите групи, които преминаха предимно под формата на обвинения към различни политически фигури, включително към управляващите и президента Румен Радев.

Сесията беше открита точно в 09:00 часа с изпълнение на националния и европейския химн. Представителите на "Възраждане" по традиция и съвсем демонстрантивно останаха по местата си по време на изпълнението на "Одата на радостта".

Още в първата декларация за деня, която беше изчетена от Десислава Атанасова от ГЕРБ, се чуха критики към редовното правителство. Тя заяви, че групата ѝ продължава да подкрепя съставения с помощта на ГЕРБ кабинет, но той трябва да се фокусира върху конкретните цели, представени още преди неговото сформиране, като законите за Шенген, приемането на еврото и усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Ние поставихме тясно партийните си интереси на втори план и това е единствената причина днес да има правителство. Това обаче не означава, че ще приемаме всяко едно решение на правителството безкритично", заяви Атанасова.

Тя посъветва партньорите си от "Продължаваме промяната-Демократична българия" за повече "смирение и скромност и по-малко арогантност и чувство на негрешимост". ГЕРБ потвърди подкрепата си за конституционни промени и изтъкна, че ще следи ПП-ДБ да не "злоупотребява с власт".

Декларацията на съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов беше фокусирана именно върху промените в Конституцията, които формацията иска да реализира. Той призова народните представители да се включат в процеса по обсъждането, за да могат да бъдат създадени "нови условия, при които законът да бъде прилаган еднакво спрямо всички" и акцентира, че въпросът за смяната на националния празник от 3 март на 24 май не трябва да бъде основополагащ и трябва да носи обединение вместо разделение.

Атанасов предупреди, че есенната сесия на парламента ще бъде "под егидата на местните избори".

"Местните избори ще доведат до изостряне на политическата конфронтация, но това не трябва да се отрази на качеството на законодателния процес", каза той.

Неговите критики бяха по-скоро по адрес на президента Румен Радев, като Атанасов изтъкна, че "най-важното решение", което е било взето в предишната сесия на парламента, е, че "се създаде редовна изпълнителна власт, за да бъде прекъсната служебната, която продължи твърде дълго".

Речите на лидерите на "Възраждане" Костадин Костадинов и на БСП Корнелия Нинова преминаха основно в остри нападки към управляващото мнозинство. И двамата споменаха името на убития Алексей Петров и неговото участие в разговорите за съставяне на правителство - които бяха потвърдени по-рано в петък от Бойко Борисов.

"Изобщо не ги движи европейското бъдеще на България или интересите на народа. Движат ви единствено личните, партийните, препирането и гарантирането, че няма да се носи отговорност на това, което правихте през годините назад", заяви Нинова по адрес на управляващите.

В същия дух се изказа и председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който обяви сформираното мнозинство в парламента за "позорно".

"По-отвратително управление можеше да има само ако след падането на комунизма БКП и СДС се бяха прегърнали", заяви той.

От ДПС се въздържаха от толкова остри критики и вместо това акцентираха върху конституционните промени като един от най-важните въпроси пред Народното събрание в момента.

"Промените в Конституцията ще са оценка на демокрацията в последните 34 години, както и на етническия модел", заяви Мустафа Карадайъ.

Заседанието в петък продължава с блиц контрол на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024