Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“ Снимка: © Getty Images

България е изправена пред опасността от "коалиция от ада" между корумпираните партии от миналото. Това предупреждава бившият премиер Кирил Петков в интервю пред австрийското издание Der Standard по повод изборната ситуация в страната преди 2 октомври.

Кирил Петков и „Продължаваме промяната“ са ясен контрапункт на проруския блок и партиите, които нямат интерес в страната да действа върховенството на закона, пише Аделхейд Вьолфл в материала си за Der Standard.

В интервюто си Петков заявява ясно, че изключва коалиция с ГЕРБ, ДПС и крайно десните формации. Готов е да управлява с прозападната центристка партия Демократична България и социалистите.

Другите партии "не са приемливи партньори за каузата, която отстояваме ", казва той.

Според него ГЕРБ, под ръководството на дългогодишния премиер Бойко Борисов, няма интерес от върховенството на закона. Крайнодясната партия "Възраждане" на Костадин Костадинов също не е алтернатива: "Ако дори си помислите да напуснете НАТО при такава заплаха от Русия, това е безумие", казва Петков.

Той предупреждава, че евентуална коалиция на ГЕРБ с ДПС и „Възраждане“ би била едновременно "проруска, крайно дясна и корумпирана". "Това би било коалиция от ада".

Петков и „Продължаваме промяната“ искат създаване на Антикорупционна комисия с разследващи правомощия, както и реформиране на службите за сигурност - те никога не са били трансформирани след края на комунизма и според бившия премиер ще бъдат използвани като защитен чадър за корупционни мрежи. Целта на ПП е службите да подлежат на парламентарен контрол.

Кирил Петков също е решен да покаже, че приходите на държавата, генерирани от борбата с корупцията, са в полза на гражданите и отиват за социални политики, се казва още в изданието.

"Неотдавна успяхме да гарантираме, че милиони евро няма да се харчат за договори за строителство, предназначени единствено за корупция. Нашето правителство отдалечи един милион пенсионери от прага на бедността чрез увеличаване на пенсиите. Хората трябва да почувстват, че ако въведем върховенството на закона, това ще има полза и за тях", казва още Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022