"Девин" изби рибата": Как реагираха държавата и компанията след замърсяването на Девинската река Снимка: © Станил Йотов

Кофа след кофа с мъртва риба - така изглежда Девинската река в петък вечер, когато спортният журналист и член на Българската федерация по риболовни спортове Станил Йотов сигнализира за отравянето на водата.

Една от най-чистите местни реки, която има и обособена зона за спортен риболов с детски и юношески състезания, се оказва замърсена.

Още на 5 август екипи на общината, РИОСВ-Смолян и Агенцията за безопасност на храните се събират, за да вземат проби и да разберат кой е източникът на бедствието.

Установен е веднага: компанията за минерална вода "Девин", чиято база се намира на няколко километра по-нагоре по течението. Според първоначалната информация: заводът е заустил аварийно отпадъчни води в реката заради ремонт на помпи. Унищожена е популацията на македонска пъстърва и маришка мряна в участък от 3 км между град Девин и язовир Цанков камък.

  • "Заустените отпадъчни води са от производствената дейност на предприятието и с битово-фекален характер – от поддържането на санитарно-хигиенните условия в помещенията", казват от РИОСВ-Смолян.
  • Нерегламентираното заустване е спряно незабавно след сигнала - но твърде късно за състоянието на реката.

Възмущението на местните хора и Ловно-рибарското дружество в Девин е, че замърсяването е унищожило не само пъстървите и мрените, но и т.нар. бентос - т.е. организмите по дъното на реката, с които рибата се храни.

С 24-часово забавяне от "Девин" публикуваха извинение за инцидента и обещание да съдействат за възстановяване на щетите. Те твърдят, че отравянето е вследствие на авария, която е "отстранена своевременно".

"Подкрепяме работата по подготовка на речното корито и последващото зарибяване на засегнатия участък, което се очаква да започне в следващите няколко дни", казват от компанията. Зарибяването е планирано за 8 август, като първоначално са предвидени около 300 кг риба.

"Девин ЕАД си пое отговорността и ще възстанови щетите. За щастие поне няма наносно замърсяване, отровата е отмита", пише Станил Йотов.

По информация на кмета на Девин Здравко Иванов - средствата за извършването на зарибяването са дарени от дружеството на местното сдружение на ловците и риболовците.

Скандалът явно няма да се размине само с административно наказание, което вече е задействано от РИОСВ-Смолян. Директорът на службата Екатерина Гаджева съобщава, че ще се търси максималният размер на санкцията, а видът ще се уточни след анализ на пробите в близките дни.

По случая се е сезирала и прокуратурата, която разследва престъпление срещу околната среда (замърсяване на водите, с което стават опасни за хората или животните, чл. 352, ал. 1) - потенциалното наказание е лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5000 до 30 000 лв.

Отравянето на Девинската река стигна и до Народното събрание, където депутатите от ПП-ДБ Васил Тодев и Петър Куленски са поискали отговори от министъра на околната среда и водите Юлиан Попов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нанесе въздушни удари по град Рафах в ивицата Газа

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024
Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024