Снимка: © Getty Images

Европейската комисия обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган заради отношението на администрацията му към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

По време на визитата си в Анкара тя не получи стол, на който да седне до държавния глава и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Беше принудена да заеме мястото си на диван, далеч от събеседниците си, а няколко медии от западния и арабския свят нарекоха случилото се „Дивангейт“.

Видеата, разпространени в социалните мрежи, показаха как Ердоган и Мишел заемат местата си в големия президентски офис, а за Фон дер Лайен няма стол. С жестове тя показа, че не е доволна от ситуацията, но смяна на позициите нямаше.

Председателят на ЕК, Мишел и Ердоган проведоха 3-часова среща, в която обсъдиха оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция – документът, създаден с цел защита на правата на жените.

След срещата Фон дер Лайен коментира решението на Анкара, като каза, че човешките права не подлежат на преговори. „Дълбоко съм загрижена от факта, че Турция се оттегли от конвенцията. Тя е с цел да защити жените и да предпази децата от насилие. Това е лош сигнал от Анкара“, каза тя, но не спомена за инцидента в залата.

Най-големите критики срещу Истанбулската конвенция в Турция (както и в държави като България) са свързани с принципа за половото равенство, който забранява дискриминация на база на сексуалната ориентация. Противниците на документа го смятат за "проводник" на хомосексуалността, а в България ратификацията му беше отхвърлена от Конституционния съд заради противоречие с основния закон. 

Според турски правозащитници - само от началото на 2021 г. в Турция са убити 78 жени. СЗО също сигнализира, че процентът на турските жени, подлагани на домашно насилие, е 38% - значително по-висок дял на фона на страните от Европа.  

Веднага след разговорите с Ердоган и Мишел говорителят на Фон дер Лайен – Ерик Мамер, обвини турския президент за случилото се и обяви, че председателят на ЕК е „наострила фокуса си“ по въпроса с човешките права и отношението към жените в Турция заради полученото отношение.

„Председателят на комисията очевидно беше изненадана и точно това може да видите от видеото. Към нея трябва да се отнасят по същия протокол, както към председателя на Европейския съвет“, каза говорителят, цитиран от The Guardian.

„Урсула фон дер Лайен очаква институцията, която тя представлява, да бъде поставяна наравно с останалите и е помолила екипа си подобни инциденти да не се случват в бъдеще“, добавя Мамер. Според него – Фон дер Лайен е била на път да напусне срещата, но е преценила да остане на дивана, на метри от Мишел и Ердоган.

Брюксел атакува Ердоган и администрацията му заради отношението към председателя на ЕК. Иратча Гарсия Перес, която е лидер на социалдемократите в Европейския парламент, написа: „Първо се оттеглят от Истанбулската конвенция, а сега не предоставят място на председателя на Комисията при официална визита. Това е срамно“.

„Какво дипломатическо фиаско“, отбелязва бившият европейски комисар по транспорта Виолета Булц.

Софи Велд от нидерландската партия на демократите D66 обвинява Шарл Мишел, че е запазил мълчание и е оставил колегата си без стол. Ердоган не е коментирал случилото се.

Отношенията между Брюксел и Анкара са обтегнати от доста време насам, но поне двете страни успяха да удължат петгодишното споразумение на стойност 6 млрд. евро, при което ЕС осигурява финансиране на Турция в замяна на блокирането на емигранти по пътя им към Гърция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България