Снимка: © Getty Images

Европейската комисия обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган заради отношението на администрацията му към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

По време на визитата си в Анкара тя не получи стол, на който да седне до държавния глава и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Беше принудена да заеме мястото си на диван, далеч от събеседниците си, а няколко медии от западния и арабския свят нарекоха случилото се „Дивангейт“.

Видеата, разпространени в социалните мрежи, показаха как Ердоган и Мишел заемат местата си в големия президентски офис, а за Фон дер Лайен няма стол. С жестове тя показа, че не е доволна от ситуацията, но смяна на позициите нямаше.

Председателят на ЕК, Мишел и Ердоган проведоха 3-часова среща, в която обсъдиха оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция – документът, създаден с цел защита на правата на жените.

След срещата Фон дер Лайен коментира решението на Анкара, като каза, че човешките права не подлежат на преговори. „Дълбоко съм загрижена от факта, че Турция се оттегли от конвенцията. Тя е с цел да защити жените и да предпази децата от насилие. Това е лош сигнал от Анкара“, каза тя, но не спомена за инцидента в залата.

Най-големите критики срещу Истанбулската конвенция в Турция (както и в държави като България) са свързани с принципа за половото равенство, който забранява дискриминация на база на сексуалната ориентация. Противниците на документа го смятат за "проводник" на хомосексуалността, а в България ратификацията му беше отхвърлена от Конституционния съд заради противоречие с основния закон.

Според турски правозащитници - само от началото на 2021 г. в Турция са убити 78 жени. СЗО също сигнализира, че процентът на турските жени, подлагани на домашно насилие, е 38% - значително по-висок дял на фона на страните от Европа.

Веднага след разговорите с Ердоган и Мишел говорителят на Фон дер Лайен – Ерик Мамер, обвини турския президент за случилото се и обяви, че председателят на ЕК е „наострила фокуса си“ по въпроса с човешките права и отношението към жените в Турция заради полученото отношение.

„Председателят на комисията очевидно беше изненадана и точно това може да видите от видеото. Към нея трябва да се отнасят по същия протокол, както към председателя на Европейския съвет“, каза говорителят, цитиран от The Guardian.

„Урсула фон дер Лайен очаква институцията, която тя представлява, да бъде поставяна наравно с останалите и е помолила екипа си подобни инциденти да не се случват в бъдеще“, добавя Мамер. Според него – Фон дер Лайен е била на път да напусне срещата, но е преценила да остане на дивана, на метри от Мишел и Ердоган.

Брюксел атакува Ердоган и администрацията му заради отношението към председателя на ЕК. Иратча Гарсия Перес, която е лидер на социалдемократите в Европейския парламент, написа: „Първо се оттеглят от Истанбулската конвенция, а сега не предоставят място на председателя на Комисията при официална визита. Това е срамно“.

„Какво дипломатическо фиаско“, отбелязва бившият европейски комисар по транспорта Виолета Булц.

Софи Велд от нидерландската партия на демократите D66 обвинява Шарл Мишел, че е запазил мълчание и е оставил колегата си без стол. Ердоган не е коментирал случилото се.

Отношенията между Брюксел и Анкара са обтегнати от доста време насам, но поне двете страни успяха да удължат петгодишното споразумение на стойност 6 млрд. евро, при което ЕС осигурява финансиране на Турция в замяна на блокирането на емигранти по пътя им към Гърция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен

ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването на имота