"Дивангейт": Ердоган не даде стол на Фон дер Лайен при визитата ѝ в Анкара Снимка: © Getty Images

Европейската комисия обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган заради отношението на администрацията му към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

По време на визитата си в Анкара тя не получи стол, на който да седне до държавния глава и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Беше принудена да заеме мястото си на диван, далеч от събеседниците си, а няколко медии от западния и арабския свят нарекоха случилото се „Дивангейт“.

Видеата, разпространени в социалните мрежи, показаха как Ердоган и Мишел заемат местата си в големия президентски офис, а за Фон дер Лайен няма стол. С жестове тя показа, че не е доволна от ситуацията, но смяна на позициите нямаше.

Председателят на ЕК, Мишел и Ердоган проведоха 3-часова среща, в която обсъдиха оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция – документът, създаден с цел защита на правата на жените.

След срещата Фон дер Лайен коментира решението на Анкара, като каза, че човешките права не подлежат на преговори. „Дълбоко съм загрижена от факта, че Турция се оттегли от конвенцията. Тя е с цел да защити жените и да предпази децата от насилие. Това е лош сигнал от Анкара“, каза тя, но не спомена за инцидента в залата.

Най-големите критики срещу Истанбулската конвенция в Турция (както и в държави като България) са свързани с принципа за половото равенство, който забранява дискриминация на база на сексуалната ориентация. Противниците на документа го смятат за "проводник" на хомосексуалността, а в България ратификацията му беше отхвърлена от Конституционния съд заради противоречие с основния закон.

Според турски правозащитници - само от началото на 2021 г. в Турция са убити 78 жени. СЗО също сигнализира, че процентът на турските жени, подлагани на домашно насилие, е 38% - значително по-висок дял на фона на страните от Европа.

Веднага след разговорите с Ердоган и Мишел говорителят на Фон дер Лайен – Ерик Мамер, обвини турския президент за случилото се и обяви, че председателят на ЕК е „наострила фокуса си“ по въпроса с човешките права и отношението към жените в Турция заради полученото отношение.

„Председателят на комисията очевидно беше изненадана и точно това може да видите от видеото. Към нея трябва да се отнасят по същия протокол, както към председателя на Европейския съвет“, каза говорителят, цитиран от The Guardian.

„Урсула фон дер Лайен очаква институцията, която тя представлява, да бъде поставяна наравно с останалите и е помолила екипа си подобни инциденти да не се случват в бъдеще“, добавя Мамер. Според него – Фон дер Лайен е била на път да напусне срещата, но е преценила да остане на дивана, на метри от Мишел и Ердоган.

Брюксел атакува Ердоган и администрацията му заради отношението към председателя на ЕК. Иратча Гарсия Перес, която е лидер на социалдемократите в Европейския парламент, написа: „Първо се оттеглят от Истанбулската конвенция, а сега не предоставят място на председателя на Комисията при официална визита. Това е срамно“.

„Какво дипломатическо фиаско“, отбелязва бившият европейски комисар по транспорта Виолета Булц.

Софи Велд от нидерландската партия на демократите D66 обвинява Шарл Мишел, че е запазил мълчание и е оставил колегата си без стол. Ердоган не е коментирал случилото се.

Отношенията между Брюксел и Анкара са обтегнати от доста време насам, но поне двете страни успяха да удължат петгодишното споразумение на стойност 6 млрд. евро, при което ЕС осигурява финансиране на Турция в замяна на блокирането на емигранти по пътя им към Гърция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024