ДКК се оправда за уволненията в "Ел Би Булгарикум"

Директорът на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров обвини уволнения директор на "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов за това, че не е защитил интереса на държавното млекопреработвателно дружество в 3-месечния си престой в съвета на директорите.

Димитров не коментира изнесените факти от Маринов за директна намеса в работата му с настояване за спорни назначения и контрол на избраните доставчици на мляко за производствените бази.

Той обаче уличи Маринов, че не е изпълнявал вътрешните правила, по които е бил длъжен да съобщава на ДКК за всяко плащане над 10 000 лв. - включително за поръчка на автомобили в края на 2022 г., заради която друг член на Съвета на директорите се оплакал до принципала.

Въпросният член е Владимир Русев - бивш депутат от ИТН, който в понеделник е бил избран за нов изпълнителен директор на "Ел Би", но още не е вписан в регистъра.

  • Русев призна, че самият той е гласувал "За" поръчката на два автомобила Skoda Octavia, която сега оспорва, защото "гласувал авансово кредит на доверие на г-н Маринов по всички точки, без да ги провери, доверявайки се".
  • На същото заседание бордът е приел и още една точка, за която Русев със задна дата започва да има съмнения: "Изпълнителният директор може да договаря свободно с доставчици на суровини и материали, свързани с производствената дейност на база Видин и София без ограничения в цената, количествата и срока на договора, да поема задължения и да сключва договори, свързани с необходимите доставки".
  • Чак един месец по-късно той решава да провери дали това, за което се е подписал и одобрил, е правомерно.
  • Личната му проверка за цената на колите е показала, че е възможно те да са надплатени с около 60 000 лв.
  • Двете Шкоди са част от по-голяма сделка за доставка на млековоз и два хладилни камиона. Предложена е фирмата "Мипи Ауто" ООД, но бордът на директорите не е видял конкретна оферта - и въпреки това е гласувал "За".
  • Според Русев - единичната цена на двете Skoda Octavia бизнес клас по тази поръчка е 38 386 евро (около 75 200 лв.) без ДДС. Впоследствие той направил справка в сайта на оторизирания доставчик на Skoda за България, като видял, че същият модел се предлагал за 64 530 лв. без ДДС.
  • Русев е поискал дилърът да му направи отделна оферта за колата и е получил предложение за 59 806 лв. с включено ДДС. Не стана ясно дали справките са за едни и същи технически характеристики и екстри, но той направи сметка, че "Ел Би Булгарикум" е ощетена с 60 000 лв., които са платени авансово, а "автомобилите не са доставени".

Не стана ясно защо ако Русев е участвал във вземането на това решение, не само не е отстранен, а е повишен до изпълнителен директор.

На паралелна пресконференция - уволненият екип на "Ел Би" твърдеше, че всички вътрешни процедури по поръчката са спазени, а предложената оферта е била с най-ниска цена и най-кратък срок за доставка.

"В момента нито един дилър няма налични автомобили - когато поръчаш и платиш, чакаш определен срок от време, между 1 и 2 години. Съветът на директорите гласува "за". Изборът на доставчик беше одобрен. Днес Венцислав Димитров твърди, че сме сключили договор с неоторизиран доставчик на автомобили, което е пълен абсурд. Всички фирми, до които сме подали запитване, фигурират в Търговския регистър", каза Димитър Русинов, доскорошен административен директор на държавната компания.

От своя страна, Венцислав Димитров от ДКК твърди, че е разбрал за поръчката на автомобилите едва сега, когато поискал да види отчет за разплащанията в дъщерното дружество. Но още на 10 февруари той е забранил на директора да прави всякакви плащания.

На това уволненият Николай Маринов реагира с обвинение, че Димитров опитвал да фалира "Ел Би": "Кой ще плаща заплати, кой ще купува мляко, кой ще плаща бензин за превоза, кой ще плаща консумативи? След това писмо не разбирам какво се случва, това е спиране на дейността на "Ел Би Булгарикум".

По-сериозният въпрос се оказа скандалът между ДКК и уволнените директори за избора на доставчици на сурово мляко за производството на продукти от "Ел Би Булгарикум".

Юрисконсултът на фирмата София Секулова се появи на пресконференцията на ДКК и изчете написана на ръка декларация, която обяви, че е от името на "служителите и работниците" в дружеството.

"Спрете с PR-кампанията и манипулацията на общественото мнение в своя полза и за сметка на сриване на репутацията на "Ел би Булгарикум". Всичко, което излагате, е интерпретирано превратно и не отговаря на истината. С тези действия показвате, че не е трябвало да бъдете изпълнителен директор и жалко, че сте бил такъв", прочете тя.

Отделно от това тя обвини досегашния директор, че в това, че е сключил договори с две фирми - прекупвачи със "съмнителна репутация".

  • Това са "Уайт Голд Трейд" и "Интегрирани системи за автоматизация и контрол - И.С.А.К". Според нейните данни, през декември 2022 г. двете дружества са предложили съответна цена от 1,53 лв. и 1,50 лв. на литър мляко, като пак по нейна информация "цената на суровото мляко е около 1.10 - 1,15 лв." (не стана ясно за кой период е референтната стойност).
  • "Уайт Голд Трейд" е регистрирана в Търговския регистър в началото на декември 2022, дни преди да получи договора от "Ел Би", като са последвали проблеми с временно запориране на техните цистерни от НАП заради неплатени задължения.
  • Отново по данни на юрисконсулта - млякото на двете посреднически фирми е доставяно от Унгария, Полша и Румъния, което подривало практиката на "Ел Би Булгарикум" за изкупуване на българско мляко.

На паралелната пресконференция уволненият Николай Маринов потвърди, че е сключил договори с двете фирми като част от повече доставчици на суровина, но не на цитираните от Секулова цени.

  • Доставките на "И.С.А.К" са били за 1,20 лв. на литър, а тези към "Уайт голд" - за 1,42 лв., но отношенията с второто дружество са спрени заради проблеми с качеството на млякото, което е върнато.
  • За сметка на това Маринов е отказал да подпише договор за доставки с фирмата "Милки Груп Био", която според него министърът на икономиката Никола Стоянов лично настоявал да му изпрати оферта и да стане подизпълнител на "Ел Би".
  • "По офертата, която получих на мейла си, млякото е с произход Унгария. Ние с тази фирма не сме сключвали договор. Не сме доставяли мляко и не сме приемали от нея", каза Маринов.
  • Той отрече твърденията на ДКК, че в базата във Видин има "плесенясало мляко" и каза, че става дума за "кашкавал, който е изпуснал вакуума, но ще бъде преработен и ще бъде реализиран".

От целия скандал остава крайно интересна ролята на служебния министър на икономиката Никола Стоянов в конфликта, който ескалира до пределна степен.

Според Маринов - той е изпратил 4 поредни доклада до министъра, за да го информира за натиск от страна на междинния принципал, шефа на ДКК - и не е получил никакъв отговор. В същото време, Стоянов е правил опити да държи под контрол оперативни решения на "Ел Би" чрез "доверен" служител, който е опитал да вземе всички правомощия по финансовите въпроси на дружеството.

Последният разговор на Маринов и Стоянов се състоял вчера, 21 февруари, в който шефът на ДКК е влязъл в кабинета му и го е уволнил с думите "Пич, ти повече нямаш работа тук".

Маринов твърди, че се обадил на министъра и му казал, че не иска да "правим циркове". Стоянов се съгласил по телефона. Но "цирковете" вече са факт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024