До 25 години затвор грозят бивш директор на Fox News за подпомагане на руски олигарх Снимка: © Getty Images

Министерството на правосъдието на САЩ обвини Джак Ханик, бивш дългогодишен директор на американската Fox News, за нарушаване на санкции, наложени от страната. Министерството на правосъдието твърди, че Ханик съзнателно е помагал на руския олигарх Константин Малофеев в неговото бизнес начинание да създаде мрежа от крайно десни православни телевизионни канали.

Кой е Константин Малофеев?

Той е руски "православен бизнесмен", свързван тясно с присъединяването на Крим към Русия и спонсорирането на сепаратистите в Източна Украйна. Малофеев е заподозрян, че е помагал за финансирането на частни групи от руски войници, които през 2014 г. се опитват да превземат Донецка област на Украйна. Олигархът е отрекъл финансиране на паравоенни групировки, но е санкциониран от света.

През 2014 г. ЕС налага забрана на Малофеев да влиза в Европейския съюз заради връзките му със сепаратистите от Източна Украйна. Активите му на територията на страните членки на ЕС също са замразени.

През същата година Малофеев и неговият инвестиционен фонд Marshall Capital Group са включени и в списъка със санкции на САЩ за
предполагаемо финансиране на събитията в Източна Украйна и анексирането на Крим. В изявление на федералния прокурор Деймиън Уилямс се казва, че санкциите „забраняват на гражданите на Съединените щати да работят или да правят бизнес с Малофеев, но както се твърди, Ханик е нарушил тези санкции, като е работил директно за Малофеев в множество телевизионни проекти в продължение на няколко години“.

През 2019 г. България налага забрана на руския олигарх Константин Малофеев да влиза на територията на страната в следващите 10 години, след като името му изплува покрай няколко подготвяни продажби на компании от разпадналата се империя на банкера Цветан Василев. В официалните обвинения на страната се посочва, че Малофеев е участвал в престъпления против финансовата и кредитната система на България, установено е и участието му в схема за пране на пари и трансфер на средства.

Обратно към подсъдимия Джак Ханик:

„Подсъдимият Ханик съзнателно избра да помогне на Малофеев да разпространи своите дестабилизиращи послания, като създаде или се опита да създаде телевизионни мрежи в Русия, България и Гърция, в нарушение на тези санкции“, се казва в изявлението на Министерството на правосъдието на САЩ.

Според обвинението Ханик се е срещнал с Малофеев на бизнес конференция в Русия, а през 2013 г. се мести там, за да помогне на Малофеев да създаде телевизионната мрежа „Царьград“ с предпоставката, че могат да създадат руска версия на канала на Рупърт Мърдок.

„В много отношения „Царьград“ е подобен на това, което направи Fox News. Започнахме от идеята, че има много хора, които се придържат към традиционните ценности и те абсолютно се нуждаят от глас “, каза Малофеев пред Financial Times през 2015 г.

През 2020 г. „Царьград“ е забранен от YouTube заради санкции срещу Малофеев. Определя се, че каналът проповядва особени про-путински и про-православни християнски пристрастия. Дългогодишният директор на Fox News бе арестуван в Лондон в началото на февруари, където очаква екстрадиция. Ако бъде признат за виновен, 71-годишния Ханик грозят до 25 години във федерален затвор за нарушаване на Международния закон за извънредни икономически правомощия и даване на неверни показания пред федералните прокурори.

Съдебните документи показват, че обвинението е внесено под печат през ноември и предшества войната на Путин в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023