Снимка: © Getty Images

Министерството на правосъдието на САЩ обвини Джак Ханик, бивш дългогодишен директор на американската Fox News, за нарушаване на санкции, наложени от страната. Министерството на правосъдието твърди, че Ханик съзнателно е помагал на руския олигарх Константин Малофеев в неговото бизнес начинание да създаде мрежа от крайно десни православни телевизионни канали.

Кой е Константин Малофеев?

Той е руски "православен бизнесмен", свързван тясно с присъединяването на Крим към Русия и спонсорирането на сепаратистите в Източна Украйна. Малофеев е заподозрян, че е помагал за финансирането на частни групи от руски войници, които през 2014 г. се опитват да превземат Донецка област на Украйна. Олигархът е отрекъл финансиране на паравоенни групировки, но е санкциониран от света.

През 2014 г. ЕС налага забрана на Малофеев да влиза в Европейския съюз заради връзките му със сепаратистите от Източна Украйна. Активите му на територията на страните членки на ЕС също са замразени.

През същата година Малофеев и неговият инвестиционен фонд Marshall Capital Group са включени и в списъка със санкции на САЩ за
предполагаемо финансиране на събитията в Източна Украйна и анексирането на Крим. В изявление на федералния прокурор Деймиън Уилямс се казва, че санкциите „забраняват на гражданите на Съединените щати да работят или да правят бизнес с Малофеев, но както се твърди, Ханик е нарушил тези санкции, като е работил директно за Малофеев в множество телевизионни проекти в продължение на няколко години“.

През 2019 г. България налага забрана на руския олигарх Константин Малофеев да влиза на територията на страната в следващите 10 години, след като името му изплува покрай няколко подготвяни продажби на компании от разпадналата се империя на банкера Цветан Василев. В официалните обвинения на страната се посочва, че Малофеев е участвал в престъпления против финансовата и кредитната система на България, установено е и участието му в схема за пране на пари и трансфер на средства.

Обратно към подсъдимия Джак Ханик:

„Подсъдимият Ханик съзнателно избра да помогне на Малофеев да разпространи своите дестабилизиращи послания, като създаде или се опита да създаде телевизионни мрежи в Русия, България и Гърция, в нарушение на тези санкции“, се казва в изявлението на Министерството на правосъдието на САЩ.

Според обвинението Ханик се е срещнал с Малофеев на бизнес конференция в Русия, а през 2013 г. се мести там, за да помогне на Малофеев да създаде телевизионната мрежа „Царьград“ с предпоставката, че могат да създадат руска версия на канала на Рупърт Мърдок.

„В много отношения „Царьград“ е подобен на това, което направи Fox News. Започнахме от идеята, че има много хора, които се придържат към традиционните ценности и те абсолютно се нуждаят от глас “, каза Малофеев пред Financial Times през 2015 г.

През 2020 г. „Царьград“ е забранен от YouTube заради санкции срещу Малофеев. Определя се, че каналът проповядва особени про-путински и про-православни християнски пристрастия. Дългогодишният директор на Fox News бе арестуван в Лондон в началото на февруари, където очаква екстрадиция. Ако бъде признат за виновен, 71-годишния Ханик грозят до 25 години във федерален затвор за нарушаване на Международния закон за извънредни икономически правомощия и даване на неверни показания пред федералните прокурори.

Съдебните документи показват, че обвинението е внесено под печат през ноември и предшества войната на Путин в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"