Снимка: © Racquet Magazine

Всички добре знаете, че преди да се превърне в 45-ия президент на САЩ, Доналд Тръмп бе могъщ бизнесмен с различни успешни и не дотам успешни начинания, донесли му невероятни богатства.

Известна е и неговата любов към спорта, но пък малко хора знаят за доста краткия и меко казано провален опит да пробие в света на спортните агенти, които печелят милиони от комисионни чрез сделките, които сключват за своите клиенти.

Че Тръмп се пробва и в спорта няма как да ни учудва толкова. Все пак говорим за човека, който през 2007-а бе нещо като гост участник на ринга в „Кеч мания“, най-голямото събитие в света на кеча.

Но да се върнем на начинанието му като спортен агент, което продължава три години (между 1999 и 2002) и включва всичко на всичко един спортист. Не говорим даже за някой популярен такъв, а за…14-годишна тенисистка на име Моник Вийли.

Ако не сте я чували, не се чувствайте прекалено зле от този факт. Защото Вийли така и не пробива на голямата сцена, въпреки че много хора (може би прекалено много) са убедени, че тя е следващата голяма звезда на дамския тенис.

А сред тях е и Рик Мейси, прочут американски треньор, който може да се похвали с факта, че е тренирал цели петима състезатели, достигали до №1 в света – сестрите Уилямс, Дженифър Каприати, Мария Шарапова и Анди Родик.

И въпреки това, Мейси твърди, че не е виждал талант като Вийли. „Не само има атлетически качества, но нейната решителност е невероятна: Тя ще бъде по-силна от Дженифър Каприати и сестрите Уилямс.“

Момичето също смята така. На 8 вече дава интервюта по телевизията, в които казва, че иска да е №1 в света. Става и най-младият клиент на могъщата мениджърска агенция IMG, на 11 вече печели турнири до 18-годишни, а на 14 играе в World Team Tennis, професионалната тенис лига на САЩ.

„Нямам ограничения. Мога да правя каквото искам. Мога да победя Хингис и Курникова още сега. И ако не го направя, ще бъда по-близо до това да го направя в бъдеще. Не само искам да съм №1 в света. Искам да играя най-добрият тенис и това включва и мъжете. Искам да съм по-голяма от Пийт Сампрас“, споделя по това време тя.

И точно тези амбиции на Моник, на Мейси, а и до голяма степен на нейните родители, я изпращат при бъдещия президент на САЩ. IMG държат на плавното развитие и в никакъв случай не желаят тя да играе в женските турнири преди да навърши 15 години. По това време от Женската тенис асоциация са въвели и специално правило заради многото случаи на талантливи тенисисти, които не издържат на голямото напрежение, сред които най-яркият пример е друга възпитаничка на Мейси – Дженифър Каприати.

Самият треньор обаче е убеден, че при Вийли случаят е друг и тя трябва да играе на най-високо ниво още на крехка възраст. Родителите дори стигат дотам високомерно да обявят, че са готови да се откажат от всички спечелени суми от наградни фондове до 18-ата годишнина на дъщеря си, стига тя да получи шанса да играе с жените. Освен това родителите са недоволни, че IMG не подкрепят амбициите на дъщеря им за развитие и в други области – музиката, актьорството и манекенството. Различията с агенцията са прекалено големи и договорът е прекратен.

И тук се появява Доналд Тръмп. В края на века все още млад и нахакан бизнесмен, Тръмп опитва всякакви бизнес авантюри, има страхотни контакти навсякъде, пък е и запален фен на тениса. Именно в негово лице Мейси вижда идеалният агент, който да помогне за големите амбиции на Моник. За целта урежда тренировка в близост до любимото голф игрище на Тръмп в Палм Бийч. Повече не е нужно. Виждайки младата и атрактивна тенисистка бизнесменът сам се спира и моментално проявява интерес. Много скоро тя е в „Тръмп Тауър“, където се превръща в първия спортист с договор с „T Management”, основаната наскоро агенция за модели на Тръмп, която той закри през 2017-а, след като бе избран за президент на САЩ.

Плановете за Вийли са големи и в нейно лице богаташът вижда възможност за навлизането в още един доходоносен бизнес.

В книгата си „Магическият Мейси“ треньорът разказва как Тръмп изкарва първите си хиляда долара чрез тенисистката няколко часа след подписването на договора. С частен самолет води двамата във Флорида, където я изправя в мач срещу един от мениджърите си, представен като най-добрият тенисист до 45 години в Източен САЩ. Тръмп залага 1000 долара срещу подчинения си и леко притеснява Мейси с думите: „Дано си прав. Тръмпстър никога не губи“. А след победата на Моник, победоносно обявява: „Никога не залагаш срещу Тръмпстър. Тръмпстър познава тениса.


Факт е, че използва всичките си ресурси, за да подпомогне развитието на Моник. Включително и в музиката. Осигурява ѝ работа с продуцента на хитовите изпълнители по това време – Бритни Спиърс и Бекстрийт Бойс. Дори обявява, че в скоро време ще има дуети с тях. Чрез Тръмп тенисистката е избрана и за изпълнител на националния химн на „Крендън Парк“ в Маями през 1999 преди първия финал в историята между сестрите Винъс и Серина Уилямс.

Вийли пее, но с амбицията съвсем скоро да е на мястото на Уилямс. За целта Тръмп дори успява да промени правилата на WTA, които все пак позволяват участието на един турнир от тяхната верига преди навършването на 15 години. Най-вероятно отново с връзките на бизнесмена Моник получава покана от организаторите за силния турнир в Токио и така на 14 години и 11 месеца дебютира на най-високо ниво.

Само че тренировъчните мачове са доста по-различни от официалните. Нейната съперничка в първи кръг Джейн Чи я побеждава с лекота с 6-3, 6-1, а след това подигравателно заявява, че е било като да играе с малката си сестра. А това остава и единственият мач на ниво WTA в оказалата се твърде кратка кариера на Вийли.

След три години и общо 21 турнира достига максимум до №817 в света. Най-добрият ѝ резултат е четвъртфинал на турнир от най-ниската категория с награден фонд 10 хиляди долара. Освен тежестта на очакванията, има големи проблеми с контузии на двете китки. А краят на кариерата идва след внезапната смърт на баща ѝ Рик, който не успява да спечели битката с рака на стомаха. С неговата кончина си отиват и амбициите на Моник.

Отдавна вече го няма интереса от спонсори, телевизии и от…Доналд Тръмп. С края на кариерата на Вийли бъдещият президент слага край и на авантюрата си като спортен мениджър, за да концентрира усилия върху нови и по-успешни проекти.

Но какво става с Моник Вийли след това?

Дали нереализираният огромен потенциал значи тъжен край на историята, зависи от възприемането на всеки човек. За Моник нейният път е щастлив, защото среща любовта в лицето на съпруга си Мат Уайзхарт, за когото се омъжва през 2013-а, а двамата вече имат и дете.

Тенисът продължава да е част от живота ѝ, защото работи като треньор в клуб във Финикс, Аризона. Много от нейните ученици дори не подозират, че преди двайсетина години очакванията са били тяхната треньорка да бъде следващата голяма в тениса. Все пак в автобиографията ѝ тя гордо пише, че има тренировъчни победи над Мария Шарапова, че е играла професионален тенис на 14 години и е най-младият клиент на IMG.

За другия герой историята на последните 20 години е по-известна. През 2016-а Тръмп спечели изборите за президент, а един от щатите, осигурили му победата над Хилъри Клинтън, бе Аризона. Дали единствената спортистка в агенцията му е гласувала за него и дали ще го направи отново след по-малко от седмица, това остава загадка.

Прочети