Дори в Монголия се подиграват на Путин и "уроците" му по история

Интервюто на Владимир Путин за Тъкър Карлсън стана генератор на вицове и meme-та заради несвързаните опити на руския президент да обясни инвазията в Украйна от 2022 г. с далечни исторически препратки към създаването на Киевска Рус от 9 век.

"Урокът" му по история трябваше да продължи "само 30 секунди", но на практика отне половината от 2-часовото интервю на Карлсън, като мина през Рюрик, Чингис Хан, Полско-литовската държава, Екатерина Велика, Втората световна война, разпадa на СССР и протестите срещу Виктор Янукович през 2013-2014.

Зад всичко това прозираше доста елементарна и ретроградна теория: ако някой някога е контролирал нечия територия, то и през 21 век има право на претенции към нея, независимо че цял свят я признава за суверенна и независима държава.

Путин обаче намери достоен отговор - не от страна на Карлсън, а от страна на бившия президент на Монголия Цахиагийн Елбегдорж.

Политикът публикува в Twitter четири илюстрации на размерите на някогашната Монголска империя, чиято територия е обхващала целия съвременен Китай, големи територии от Русия и Кавказ, Леванта, Персия, и части от Източна Европа.

Империята възниква през 13 век под ръководството на Чингис хан и удържа до втората половина на 14 век, когато се разделя заради вътрешни борби за власт между хановете-наследници.

"След лекцията на Путин открих исторически карти на Монголия. Не се притеснявайте. Ние сме мирна и свободна нация", написа Цахиагийн Елбегдорж в Twitter.

60-годишният бивш президент и бивш премиер на Монголия е смятан за един от най-важните политици в посткомунистическата история на страната. От 2022 г. той е член на групата на "Старейшините", съдадена по идея на Нелсън Мандела, за да обединява политици и правозащитници от цял свят с цел утвърждаване на мира и човешките права.

Официално опровержение на изопачаването на историята в интервюто на Путин дойде и от страна на полското Министерство на външните работи, ръководено от Радослав Шикорски.

В 10 точки Варшава опровергава намеците на руския президент, че полската държава се възползвала от режима на нацистка окупация на Чехословакия, че Полша е "провокирала" Хитлер да я нападне, че Украйна е "изкуствена държава, създадена от Ленин и Сталин" и че поляците са виновни за създаването на украинска национална идентичност, и т.н.

Претенциите на Путин към територията на Украйна не са нови, но фиксирането му върху историята на Руската империя и предполагаемото "ощетяване" на Съветския съюз след 1989 г. ескалира по време на изолацията му заради Covid-пандемията през 2020-2021 г.

Докато Путин стои в локдаун през 2020 и първата половина на 2021 г., той пише и дълга историческа "статия" за руската съдба и отношението ѝ към Украйна.

В същото време край него стои Юрий Ковалчук - личният банкер на Путин, който е един от главните "виновници" за убеждението на руския президент да нападне Киев през 2022; той прекарва голяма част от времето в компанията на президента в резиденцията във Валдай.

Тогава се появява и есето на Путин от юли 2021 г., в което той отрича съществуването на самостоятелна Украйна и дава сигнал, че е готов на всичко за "спасяването на руснаците от украинско потисничество".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024