30% от властта в най-големите градове на България е разпръсната между партии, които нямат депутати в 49 Народно събрание.

  • От "Левицата" до "СБОР" и от "Пряка демокрация" до "ОБТ Българските лейбъристи" - над 30 малки партии и коалиции са намерили свое място в общинските съвети на градове като Благоевград, Варна, Стара Загора, Пазарджик и др.
  • Това води до абсурдни ситуации - в Общинския съвет на Благоевград има цели 16 политически групи, а нито една партия не е получила повече от 13% от гласовете на хората.
  • В Пазарджик групите са 15, като новоизбраният кмет от ПП-ДБ Петър Куленски има само четирима свои съпартийци в 41-местния съвет.
  • Сред тези партии са добре известни имена като ВМРО и "Български възход", но и групи, които се ползват само като ракета-носител на силни местни бизнесмени.
  • Има и "кметски" партии, а има и формации, които стоят зад кадри на Румен Радев от служебната власт.

Само ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП разполагат с поне един общински съветник във всички 27 града, областни центрове в България.

ДПС няма самостоятелни листи за съветници в градовете Видин, Враца и Монтана, въпреки че в Народното събрание партията излъчва трима депутати от избирателните райони, чиито центрове са те. Във Видин те се коалират с Евролевицата и "Бъглгарски гласъ". Това, което прави впечатление е, че там където ДПС взима по-малко гласове от обикновено, имат силно раздробен и отявелено корпоративен вот.

Кои са факторите на местен терен?

Топ 20 на извънпарламентарните партии и местни сили, които си намират място в новите общински съвети, въпреки че не са достатъчно големи и консолидирани, за да имат депутати.

Партия Брой гласове за ОбС в големите градове Мандати Къде имат съветници
Левицата 25445 32

Сливен, Шумен, Плевен, Силистра, Стара Загора, Бургас, Благоевград, Варна, Кюстендил, Търговище, Габрово, Добрич, Ловеч, Перник

Пряка демокрация 19516 32

Ямбол, Сливен, Пазарджик, Благоевград

Алтернативата на гражданите 18614 19

Силистра, Варна, Стара Загора, Плевен, Кюстендил

Бъдеще за родината 13541 19

Перник, Плевен, Стара Загора, Враца

Новото време 10693 19

Пазарджик, Смолян, Враца

ВМРО 19533 16

Благоевград, Перник, Велико Търново, Враца, София, Варна

Земеделски народен съюз 8517 13

Видин, Стара Загора, Пазарджик

Български гласъ 15754 12

Варна, Хасково, Враца

Граждани за общината 11236 12

Ловеч, Габрово, Силистра, Бургас, Добрич, Русе

Движение България на гражданите 4966 12

Добрич, Шумен

Заедно за силна община 8357 10

Плевен, Пазарджик, Видин, Габрово, Разград

Движение за просперитет на Перник 7563 10

Перник

ЗС “Александър Стамболийски” 12164 9

Варна, Благоевград, Монтана, Пазарджик

Партия на зелените 8482 9

Кюстендил, Благоевград, Пазарджик

Глас Народен 8330 9

Велико Търново, Видин, Кюстендил

Съединени за Пловдив 11074 8

Пловдив

Движение Нашият град 4982 8

Велико Търново, Пазарджик, Смолян

КОД 20512 6

София, Бургас

Съюз на свободните демократи 5179 6

Благоевград, Русе

Български възход 14272 5

Бургас, Русе, Ямбол

Бивши парламентарни партии

  • "Левицата" не успя да влезе в 49 НС, но главните действащи лица в нея са бивши депутати и министри от БСП. Още по-важното е, че сред тях има и хора с опит в местните избори като Костадин Паскалев. Коалицията, която подкрепи и Ваня Григорова в София, печели самостоятелни мандати в 14 общини, вкл. Благоевград, Стара Загора, Бургас и др.
  • КОД на бившия министър на здравеопазването Петър Москов печели над 20 000 гласа и ще излъчи свои съветници в София и Бургас.
  • ВМРО (самостоятелно и в местни коалиции) събира над 19500 гласа и има 16 съветници в шест големи града в страната. Коалицията им с "България на регионите" и новото НФСБ печели мандати и в Русе. Техни кадри се появяват и в други местни "сглобки".
  • "Български възход" взема над 14 200 гласа, но ще има само петима съветници в Бургас, Ямбол и Русе.
  • 4 отделни земеделски партии си поделят общо над 25 000 гласа. Най-много директни избиратели има ЗС "Александър Стамболийски", но Земеделският народен съюз получава повече мандати - общо 13 в Пазарджик, Стара Загора и Видин.
  • "Заедно за силна община" има съветници в Плевен, Пазарджик, Видин, Габрово и Разград - зад това име стои новият проект на Цветан Цветанов. Сред кандидатите му са бивши кметове от първите години на ГЕРБ като Валентин Василев от Разград и Огнян Ценков от Видин, но и местни бизнесмени като Благо Солов в Пазарджик, който беше водач на листа на "Български възход" на миналите избори.

Кметските партии и коалиции

  • Групата около кмета на Перник Станислав Владимиров "Движение за просперитет на Перник",
  • "Съединени за Пловдив" - коалиция от местни структури, чието лице на изборите беше бившият кмет Славчо Атанасов;
  • "Пряка демокрация" в Ямбол, зад която стои кмета Валентин Ревански, избран с над 70% от първи тур; В Сливен "Пряка демокрация" стигна до балотаж срещу ГЕРБ
  • "Български гласъ", чиято регистрация в Хасково се ползва от бившия кмет Георги Иванов;
  • "Новото време" в Пазарджик - листата зад досегашния кмет Тодор Попов, който не успя да спечели балотажа срещу Петър Куленски (ПП-ДБ);
  • "Движение България на гражданите" в Добрич - коалицията зад преизбрания кмет Йордан Йорданов, в която влиза едноименната партия, учредена от Меглена Кунева, ИТН, НДСВ, ССД, ВМРО;

Партиите, зад които се явяват местни бизнесмени

  • Формално коалицията "Алтернативата на гражданите" обединява няколко червени и зелени малки партии. Тя е част от групата, подкрепяща Ваня Григорова в София. Докато Григорова громеше капитализма в столицата, обаче "Алтернативата" предоставяше регистрацията си и на местни корпоративни фактори - като Варна с кандидат-кмета Христо Димитров, подкрепен и от Филип Ромбаут (Агрополихим).
  • В Силистра "Алтернативата на гражданите" е коалиция на ИТН, БГ Възход и ВМРО, която подкрепя новоизбрания кмет Александър Сабанов. Ръководител на местно ниво е собственикът на фирмата за отрезни лентови машини "Силома" Георги Гайдаров.
  • В Бургас "Граждани за общината" е брандът, под който бившият общински съветник от БСП и местен бизнесмен Бенчо Бенчев спечели нов мандат на 29 октомври. През 2018 Бенчев трябваше да подаде оставка като зам.-председател на ОбС-Бургас, след като беше арестуван в компанията на Митьо Очите в Турция.
  • Пред ЦИК "Гражданите за общината" са се регистрирали като съюз на "Българската работническо-селска партия", "Българско национално обединение" и "КОЙ Компетентност, отговорност и истина". В Бургас обаче към тях се включват и "Партия на зелените" и БЗНС - партията, чийто лидер Илия Зюмбилев в момента е областен управител на Пловдив. От 29 октомври те вече имат 12 общински съветници в 6 големи града.
  • В Перник зам.-директорът на "Мин Индъстри" - концесионер на местни въглищни находища - Десислав Аспарухов се кандидатира за нов мандат от "Бъдеще за родината". Досега той е бил съветник от Български демократичен център, който се свързва с Христо Ковачки.
  • Същата марка обаче стои зад шарена коалиция в Стара Загора, в която влизат бивш съветник от ГЕРБ Виктор Драголов, бивш съветник от "Воля" Боян Кулев, бивш общински председател на БСП Боян Биволарски и... бившата съдия Румяна Ченалова, която доскоро се явяваше на избори от "Възраждане".
  • "България на регионите" е коалиция от две партии, една от които "Национална партия Българе" е на хасковския строителен бизнесмен и общински съветник Златко Марчев. Това е коалицията, която стоеше зад стигналия до балотаж кандидат за кмет Николай Ставрев.

Групата, която гравитира около Румен Радев

  • Двама бивши областни управители от времето на служебния кабинет на Гълъб Донев се явиха на изборите за кмет и успяха да вкарат няколко съветници с листата "Движение Нашият град".
  • В Смолян Стефан Сабрутев стигна до балотаж, който за малко да свали Николай Мелемов (ГЕРБ) - изоставането беше под 150 гласа. В Пазарджик беше издигнат бившият областен управител от служебния кабинет Трендафил Величков.

Големите срещу Малките

Само ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП имат общински съветници във всички 27 града, областни центрове в България.

ГЕРБ води по всички показатели - и като брой получени гласове в големите общини (над 235 000), и като относителен дял на подкрепата, и като сума на мандатите. Към тях могат да се добавят и още 22 мандата, спечелени от коалиционния партньор СДС.

  • Средното "тегло" на представителите им в общинските съвети обаче е само 23%, което ги принуждава да правят коалиции, ако искат да управляват.

ПП-ДБ е втора политическа сила в големите градове, но над половината от гласовете на коалицията са само в София (112 087 гласа за групата в СОС от около 194 000 за ПП-ДБ в областните центрове). За "Продължаваме ромяната" това беше първо явяване на местни избори от създаването на партията през 2021 г.

  • Коалицията вече има 137 мандата и присъствие във всеки областен център, но няма мнозинство дори в градовете, където спечели кметове - София, Варна, Благоевград, Пазарджик. "Средна европейска класа" на Костадин Бачийски допринася с още 4 мандата в Бургас и Плевен.

В БСП местните структури правят традиционно добра кампания на локално ниво, най-вече в големи градове в Северна България като Русе, Шумен и Разград.

"Възраждане" влиза навсякъде освен в Благоевград и Смолян. Партията обаче не успява никъде да надскочи националното си ниво от април 2023 (14.2%) - най-голям процент избиратели са подкрепили листата на партията в Добрич (13.6%) и Варна (12.2%).

ДПС има свои съветници в 18 от големите градове, но без София, Пазарджик, Ловеч, Перник и др. Кърджали е единствената голяма община, която ще се управлява от еднопартийна власт заради високия резултат на ДПС.

Първите местни избори на "Има такъв народ" са им донесли мандати в 13 областни центрове, но отново без някои от най-важните места като София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и др. Средният дял на подкрепата за ИТН в общинските съвети е около 3.6% с изключение на Ловеч (15.8%), където подкрепен от партията кандидат спечели кметските избори на балотаж.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024