"Страхът погубва разума. Страхът е онази низка смърт, която носи пълно унищожение. Аз ще се изправя с лице срещу моя страх и ще му позволя да премине по мен. Когато страхът отмине, няма да е останало нищо. Ще остана единствено аз" - познатата молитва срещу страх на Франк Хърбърт звучи в дългоочаквания първи трейлър на "Дюн".

Създаден по оригиналния роман на Хърбърт от 1965 г., "Дюн" се завръща в нов прочит от режисьора Дени Вилньов, с впечатляващ актьорски състав - Тимъти Шаламе, Зендая, Оскар Айзък, Ребека Фъргюсън, Джейсън Момоа, Джош Бролин, Дейв Баутиста, Стелан Скарсгард, Хавиер Бардем, Шарлот Рамплинг и др.

Филмът на Вилньов се очаква с нетърпение от много почитатели на научната фантастика и киното. С премиера, планирана за 18 декември 2020 г. (освен ако Covid-19 не промени графика), "Дюн" вероятно ще е един от най-големите касови хитове на годината.

Историята на адаптациите на "Дюн" е епична, сама по себе си. Мнозина от големите творци в Холивуд са правили опити да екранизират романа на Хърбърт. Както пише Hollywood Reporter - ритъмът на книгата създава "вездесъщ поглед към всеки от героите, като променя перспективите дори в рамките на един параграф. Смесвайки минало, настояще и бъдеще, "Дюн" понякога носи усещането за библейски документ". И действително има статут на "свещен текст" за sci-fi-общността, доколкото е вдъхновил серия от култови продукции. Затова не е изненадващо, че Холивду се сблъсква с такива трудности при адаптирането на сюжета за киното.

Опитите за създаване на филм по романа започват още през 1971 г., когато продуцентът на "Планетата на маймуните" Артър П. Джейкъбс получава правата за екранизацията. Две години по-късно обаче той умира, а сценарият остава недовършен.

През 1974 г. започва най-известният неуспешен опит за филм по "Дюн", когато режисьорът от чилийско-френски произход Алехандро Ходоровски създава проект за 10-часова епопея с участието на Салвадор Даил, Орсън Уелс и Мик Джагър. Ходоровски привлича художниците Мьобиус и Х. Р. Гигер за сътворяването на фантастичния свят на филма, а Дан О'Банън (Star Wars, Total Recall) оглавява екипа по специалните ефекти. Цялата история на неуспешната продукция е описана в документалния филм "Дюн на Ходоровски" от 2013.

"Dune" на Вилньов и предизвикателството на култовата фантастика

Сътрудничеството между екипа от визуални артисти по този проект обаче се запазва и в крайна сметка постига успех при работата по "Пришълецът" (1979) на Ридли Скот. Продуцентът Дино Де Лаурентис предлага на Скот да се заеме с "Дюн" през 1981 г., преди да поеме "Блейд Рънър". Впоследствие режисьорът се оттегля от амбициозния проект, като е заменен от Дейвид Линч.

Първата адаптация на "Дюн" се появява през 1984 г., но критиците и масовата публика не го оценяват особено високо. Във всеки случай, филмът поставя началото на дългогодишната съвместна работа между Линч и Кайл Маклоклан, който участва в главната роля на Пол Атреидис.

"Dune" на Вилньов и предизвикателството на култовата фантастика - "Децата на Дюн"

Минават 18 години, преди "Дюн" да се завърне отново на екран - този път като минисериал с участието на Уилям Хърт и Алек Нюман. През 2003 г. се появява продължението "Децата на Дюн", където Джеймс Макавой прави една от първите си важни роли.

Сега Дени Вилньов показва своята зрелищна и величествена перспектива към "Дюн", като се старае да остане верен на духа от романа на Франк Хърбърт.

"Когато толкова голяма част от филма е заимствана и вдъхновена от класически текст, публиката може да реши, че адаптацията не носи нищо ново. Но разбира се, същото може да се каже и за "Властелинът на пръстените", с който "Дюн" е сравняван по мащаба си, а всички знаем какъв беше резултатът от екранизацията", пише Hollywood Reporter.

Дени Вилньов - Дюн

Филмът разделя историята от романа на две части, макар че Вилньов посочва, че "Dune" изглежда като завършен самостоятелен разказ. Атмосферата от трейлъра е допълнена от музиката на Ханс Цимер и симфонична версия на Eclipse от Pink Floyd.

Последното произведение на Вилньов - "Блейд Рънър 2049" (2017) се смята за един от най-добрите модерни sci-fi филми. Ако страстта на режисьора съвпадне с настроенията на публиката, "Дюн" има потенциал да промени представите за това, което трябва да представлява един sci-fi-епос.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024
Технологии

Varda Space - компанията с български корени, която се нареди до Space X и Boeing с историческа мисия

Компанията e третата, успяла да върне невредим космически апарат от орбита

12:58 - 28.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални най-после успя да организира погребението му

Преди това ще се проведе опело в Храма на Света Богородица в московския квартал Марино

11:45 - 28.02.2024
Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024