Денков обяви 15 спешни мерки на кабинета срещу насилието

Премиерът акад. Николай Денков обяви над 15 мерки срещу агресията и насилието. Това стана на пресконференция в Министерския съвет в присъствието на представители на четири министерства - на Вътрешните работи, Правосъдието, Труда и социалната политика и на Образованието и науката.

„Почти всички мерки са на ниво Министерски съвет и министерства, изискващи координация между институциите. Има и такива, свързани с изменение на законодателството“, обяви министър-председателят, дефинирайки насилието като "скрита епидемия", която се разпространява в страната от години.

"През последните дни и седмици в медиите се появиха информации за много тежки случаи на насилие. Това е било скрита епидемия през последните години. Окуражени от подкрепата, която получиха от институциите някои от жертвите, много хора се осмелиха да разкажат за техните проблеми", продължи Денков.

Формулираните мерки са по две линии - едната е превенция, а другата - подпомагане на жертвите. Срокът за тези, които са свързани с дейността на МС и на конкретни министерства е месец.

Ще се превентира агресията в училищата, детските градини и яслите, както и тази спрямо възрастните хора. Въвежда се национална програма за подкрепа на личностно развитие в училищата. Такава ще има и за децата в детски градини. Ще се финансирани дейности, свързани с участието на родителите в образователния процес.

Жертвите ще бъдат подпомагани с психологическа, социална и юридическа подкрепа.

Академик Денков говори и за законодателни промени като например прецизиране на текстовете в законодателството, свързани с ранните бракове сред малолетните деца.

В Министерството на образованието и науката ще има още екипи за медиация на конфликти, в които ще бъдат включени педагози, психолози и юристи, както и ментори за справяне с агресията. Те ще бъдат ангажирани в над 30 училища на територията на области с по-голяма концентрация на агресия и ще имат консултативна роля.

Министърът на образованието Галин Цоков подчерта важността на психолозите в образователната система и се ангажира да се търсят за увеличаване на техния брой в училища с повишена агресия.

"Трябва да осигурим възможност за безплатна психологическа помощ за всяко дете и ученик.", каза още министърът. Според него са нужни мерки и в посока развитието на емоционалната интелигентност на децата.

На децата може да се въздейства по-добре чрез визуален материал, затова ще се заснемат и филми по теми, свързани с агресия, които да бъдат представени пред учениците, обясни Цоков. Той даде пример с две продукции на студенти от НАТФИЗ, които вече са готови.

Министърът обърна внимание и на ролята на доброволчеството и подкрепата между самите ученици, която трябва да бъде стимулирана.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Мая Василева се ангажира с медицинска, психологическа и терапевтична подкрепа за жертви на насилие във всяка област в странатa. В момента съществуват такива услуги, но са недостатъчни и неравномерно разпределени.

Предстои да се направи национална карта и да се изработи Национална програма за превенция на насилието, в която да са заложени мерки за експертна подкрепа от психолози на служители на МВР при осъществяване на първи контакт с жертви на насилие с цел предотвратяване на кризата в нейния първоначален етап.

Сред мерките, които представи Министерството на труда и социалната политика, е и повишаване капацитета и експертизата на служителите от Дирекция за социално подпомагане, МВР и социалните услуги се предвижда да получат допълнителна квалификация и обучение, така че да се по-ефективни в работата си.

За целта ще се създадат 6 експертни екипа с висока квалификация, които да работят в координация с другите ведомства.

Особено важно е да се повиши и обществената информираност, така че жертвите на насилие да имат информация къде могат да получат помощ.

Зам.-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова обясни, че по случаите на домашно насилие в МВР има създаден сектор "Домашно насилие", част от Главна дирекция "Национална полиция". Той осъществява методическо ръководство на всички координатори по линия на домашното насилие в страната.

Целта на МВР е да бъдат назначени регионални координатори в допълнение към сегашните областни.

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев също повдигна темата за по-високата информираност и култура по отношение на превенцията и борбата с домашното насилие.

Предстои да се създаде Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие, чийто председател ще бъде заместник-министър председател, а негов заместник - министърът на правосъдието, каза Дечев, визирайки последните поправки за домашното насилие, приети от парламента. Ще има и Национална информационна система за превенция и защита от домашното насилие, в която ще се събират данни за всички случаи на насилие - насилници, жертви и мерки, които са взети.

На 16 март т.г. по инициатива на Националното бюра за правна помощ е подписан Меморандум между Министерството на правосъдието, НБПП, МВР и адвокатски съвети за сътрудничество и партньорство за навременна защита на пострадалите от домашно насилие.

В споразумението са се включили общо 18 адвокатски съвета от страната. Те публикуват списък на дежурни адвокати, които при сигнал от органите на МВР отиват на място в институцията, където се намира жертвата (РПУ, кризисен център, медицинско заведение или др. институция). Консултациите са безплатни за лицата, попадащи в обхвата на Закона за правната помощ (хора с ниски доходи).

В страната действа и Национален телефон за безплатна правна помощ - 070018250.

Той работи от 9,00 ч. до 17,00 ч. и може да се ползва от всеки пострадал от домашно насилие.

Министерството на правосъдието тази година е разпределило 340 000 лв. по Националната програма за превенция и защита от домашно насилие, които ще отидат в 17 неправителствени организации, активни в областта на превенцията и защита от домашно насилие.

Някои от тях имат също имат изградени безплатни горещи телефонни линии за сигнали на пострадали.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024