Джамбазки защити казармата, която е избягвал почти 10 г. Снимка: © bTV Тази сутрин

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки изпадна в конфузна ситуация при опита си да защити една от 6-те идеи на ВМРО за промяна в конституцията. Джамбазки призова ГЕРБ да подкрепи искането на партията за връщане на задължителната наборна военна служба, отменена преди повече от 12 години.

В интервюто си за "Тази сутрин" на bTV обаче той беше принуден да признае, че повече от веднъж се е освобождавал от влизане в казармата заради удълженото си следване в университета.

Попитан защо ВМРО държи на връщането на наборната служба, Джамбазки отговори: "На първо място - по геополитически причини. На второ място - защото, малко или много, през наборната военна служба младите мъже и жени придобиват навици, които са полезни в обществото и за тях самите".

Самият той обаче призна, че не е служил като войник, защото не е завършил висшето си образование "навреме" - следването му по специалност "Право" в СУ "Св. Климент Охридски" е продължило почти 10 години, а окончателното дипломиране след държавния изпит е станало през 2010 г., на дванадесетата година от постъпването му в Юридическия факултет.

"Добре, че не прекъснах, защото право трудно се завършва, ако си го прекъснал веднъж", каза Джамбазки, като допълни: "Не се безпокойте за моята подготовка, тя е достатъчно добра за всяка ситуация. Положил съм достатъчно усилия да се подготвя".

На въпрос какво точно е правил, за да се освободи от казармата, той каза, че е представял документи за студентския си статус пред военните комисии.

Попитан "Колко пъти го правихте?", Джамбазки отговори "Колкото се е налагало, не съм ги броил".

Евродепутатът настоя, че както връщането на наборната служба, така и останалите предложения на ВМРО са задължителни условия за подкрепа на искането на ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание.

"Те трябва да бъдат включени, това важи вероятно и за предложенията на НФСБ. Няма как да се подпише празен чек", каза той. Сред исканията на партията са въвеждане на задължително гласуване и образователен ценз за избирателите, "гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин", "гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена" и разширяване на правата на президента с възможност да внася законопроекти или да иска вот на недоверие срещу правителството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Култура

"Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024