Снимка: © bTV Тази сутрин

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки изпадна в конфузна ситуация при опита си да защити една от 6-те идеи на ВМРО за промяна в конституцията. Джамбазки призова ГЕРБ да подкрепи искането на партията за връщане на задължителната наборна военна служба, отменена преди повече от 12 години.

В интервюто си за "Тази сутрин" на bTV обаче той беше принуден да признае, че повече от веднъж се е освобождавал от влизане в казармата заради удълженото си следване в университета.

Попитан защо ВМРО държи на връщането на наборната служба, Джамбазки отговори: "На първо място - по геополитически причини. На второ място - защото, малко или много, през наборната военна служба младите мъже и жени придобиват навици, които са полезни в обществото и за тях самите".

Самият той обаче призна, че не е служил като войник, защото не е завършил висшето си образование "навреме" - следването му по специалност "Право" в СУ "Св. Климент Охридски" е продължило почти 10 години, а окончателното дипломиране след държавния изпит е станало през 2010 г., на дванадесетата година от постъпването му в Юридическия факултет.

"Добре, че не прекъснах, защото право трудно се завършва, ако си го прекъснал веднъж", каза Джамбазки, като допълни: "Не се безпокойте за моята подготовка, тя е достатъчно добра за всяка ситуация. Положил съм достатъчно усилия да се подготвя".

На въпрос какво точно е правил, за да се освободи от казармата, той каза, че е представял документи за студентския си статус пред военните комисии.

Попитан "Колко пъти го правихте?", Джамбазки отговори "Колкото се е налагало, не съм ги броил".

Евродепутатът настоя, че както връщането на наборната служба, така и останалите предложения на ВМРО са задължителни условия за подкрепа на искането на ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание.

"Те трябва да бъдат включени, това важи вероятно и за предложенията на НФСБ. Няма как да се подпише празен чек", каза той. Сред исканията на партията са въвеждане на задължително гласуване и образователен ценз за избирателите, "гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин", "гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена" и разширяване на правата на президента с възможност да внася законопроекти или да иска вот на недоверие срещу правителството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици