Джасинда Ардърн отмени сватбата си заради новите мерки в Нова Зеландия, които наложи Снимка: © Getty Images

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн наложи нови и по-стриктни мерки срещу Covid-19 заради огнище на новия вариант „Омикрон“. Ограниченията обаче важат и за нея – заради тях 41-годишната министър-председателка отмени сватбата си с телевизионния водещ Кларк Гейфърд.

„Аз не съм по-различна от останалите хиляди новозеландци, които са се изправили пред по-тежките ефекти, предизвикани от пандемията. Най-ужасните от тях са невъзможността да бъдат с близките си, когато те са много болни. Това е далеч, далеч повече от тъгата, която аз изпитвам“, обърна се към нацията Ардърн.

Новите мерки включват ограничаване на капацитета на всички събития на закрито – на тях могат да присъстват само до 100 напълно ваксинирани хора, или до 25 имунизирани, ако в съответния обект не се изисква „зелен сертификат“. Ограниченията важат също така за посещение на фитнеси и за сватби, пише местната медия New Zealand Herald.

Учениците от 4-ти клас нагоре ще трябва да носят маски в училище, като те са задължителни още в градския транспорт и магазините.

Мерките влязоха в сила от полунощ тази неделя, след като страната откри клъстър от 9 случая на „Омикрон“. Семейство, което е присъствало на сватба в Оукланд, е дало положителни проби при завръщането си в Саут Айлънд. Сред контактните им лица бил и друг пътник в самолета, който дал положителна проба.

Властите смятат, че нивото на разпространимост на вируса след това събитие ще бъде високо. Страната, по подобие на Австралия, предприема едни от най-сериозните мерки в света още от 2020 г. насам. Към момента Нова Зеландия е регистрирала малко над 15 хиляди случая на коронавируса и 52 жертви.

Ваксинационната кампания е на добро ниво – близо 77% от хората са напълно имунизирани с препаратите. Населението на острова е малко над 5 милиона души.

„Такъв е животът“, каза 41-годишната Ардърн, попитана какво мисли за отмяната на сватбения ден. Тя бе на път да се омъжи за Гейфърд, с когото излизат заедно от 2013 насам. След като беше избрана за премиер през 2017, ТВ-водещият я придружава редовно на международни визити като тази в Лондон през следващата година, когато се събраха всички ръководители на страните от Британската общност.

На 21 юни 2018 г. Ардърн роди първородната им дъщеря Неве Те Ароха. Година по-късно тя и Гейфърд обявиха, че са сгодени и им предстои брак. Пандемията обаче продължава да отлага събитието.

Кларк Гейфърд е на 45 г. и е също радио водещ. Той е лице на документалното шоу за риболов „Fish of the Day“.

Ардърн стана един от световните лидери с най-добра реакция срещу епидемията и през 2020 нейната Лейбъристка партия запази властта си с рекордно висока подкрепа. Политическата сила спечели абсолютно мнозинство в парламента за първи път в историята, след като 49% от гражданите ѝ гласуваха доверие.

Ардърн предприе навременни мерки по време на първата вълна и затвори острова, ограничавайки разпространението на заразата. Проведе масово тестване, като не отбелязваше колко важни са действията на управляващите, а поставяше акцента върху гражданите. Намали заплатата си с 20% заради кризата, с което още повече спечели доверието на новозеландците.

През 2020 г. тя беше избрана за любим новозеландски премиер в последните 100 години, стана ясно от национално проучване на Newshub-Reid Research.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024