Джеръми Кларксън може да изгуби всичко заради обидна статия срещу Меган Маркъл Снимка: © Getty Images

Водещият на The Grand Tour (екс - Top Gear) Джеръми Кларксън може да остане без работа, след като се забърка в скандал с груби обиди по адрес на Меган Маркъл, съпругата на принц Хари.

Variety съобщава, че Amazon Prime Video обмислят да сложат край на двете поредици, които Кларксън води - автомобилното му шоу с Джеймс Мей и Ричард Хамънд, както и фермерското риалити Clarkson’s Farm.

Според медията - Amazon няма да работи с Кларксън по двата му проекта извън вече договорените епизоди. Това означава, че британецът може да приключи отношенията си с компанията до 2024. The Grand Tour би трябвало да излъчи последния си епизод към края на следващата година.

До момента няма официална позиция на стрийминг платформата, но Variety обръща внимание, че тя е отменила без предупреждение виртуалната си пресконференция за "Clarkson's Farm" в последния момент.

Amazon беше "спасението" за екипа на Top Gear след 2016 г., след като Джеръми Кларксън беше уволнен от BBC заради физическа разпра с продуцент на легендарното автошоу.

Сега обаче стрийминг платформата също е на път да прекрати отношенията си с провокативния водещ заради статията му в The Sun по адрес на Маркъл.

В нея журналистът прави неудачен опит за хумор на гърба на съпругата на Хари, като обяснява, че я "мрази на клетъчно ниво" заради поведението ѝ.

"Нощем не мога да спя и докато лежа, скърцам със зъби и мечтая за деня, в който тя ще бъде принудена да премине гола по улиците на всеки град във Великобритания, докато тълпата крещи "Срам!" и я замеря с буци екскременти", пише в колонката му в The Sun. Кларксън прави препратка към една от известните сцени с Церсей Ланистър в Game of Thrones, но тонът му е толкова груб и непремерен, че беше посрещнат с пълно изумление от читателите - включително от дъщерята на Кларксън Емили.

"Винаги съм била категорична в случаи на мизогинията, тормоза и медийното отношение към жените. Искам да стане много ясно, че заставам срещу всичко, което баща ми написа за Меган Маркъл и продължавам да подкрепям всички, които са обект на онлайн-омраза", написа тя.

The Sun също бързо премахнаха статията на Кларксън и публикуваха извинение, а след известнo колебаниe - авторът написа дълго обяснение за това, че е допуснал сериозна грешка.

Кларксън обяснява, че обикновено когато пише коментари, моли някой друг да ги прочете и да даде мнението си, преди да ги изпрати в редакцията.

В деня, в който пише за Меган Маркъл, обаче се оказва сам вкъщи и притиснат от времето.

"Затова като приключих, просто натиснах "Изпрати". А когато колонката беше публикувана на следващия ден, мината избухна", пише той.

Кларксън признава, че отначало е подценил мащаба на грешката си, но когато "негодуванието стана по-шумно", е взел един брой на The Sun и е препрочел текста си.

"Вероятно всички сме попадали в такава ситуация - в онзи момент, в който внезапно осъзнаваме, че сме объркали всичко. Едновременно се изпотяваш и замръзваш. Главата ти бучи. Прилошава ти. Не можех да повярвам какво чета. Наистина ли го бях написал? Беше ужасно", пише още Кларксън.

Той вижда грешката си в това, че не посочил изрично сравнението с Game of Thrones - и че не е искал статията му да се тълкува като буквален призив за публична саморазправа с Меган Маркъл.

"Много се ядосах на себе си, защото във всички скандали около Top Gear, когато ме обвиняваха в какво ли не, много рядко са ме критикували за сексизъм. Никога не сме си правили шеги от типа "Жените не могат да паркират". Не сме намеквали, че мощните коли са само за мъже. Просто не съм сексист и се отблъсквам от насилието над жените. Само че в този случай изглеждаше така, сякаш призовавам за такова", казва той.

Кларксън казва, че дори някои от най-близките му приятели са се вбесили от това, което е направил. Над 60 депутати са се включили в подписка с настояване за свалянето му от ефира на британската версия на "Стани богат" по ITV и от платформата на Amazon.

Той разказва, че и двете компании, за които работи, са били изключително разгневени от скандала.

Кларксън посочва, че е изпратил мейл до принц Хари и Меган Маркъл с лично извинение и с признание, че коментарът му е бил безобразен гаф.

"В последните 30 години съм написал близо 5000 статии във вестници и списания, така че беше неизбежно някой ден да изпадна в положението на Хари Кейн и да ритна топката по посока на небето. Точно това се случи със статията за Меган. Мога ли да продължа напред? Не съм сигурен. Трудно е да бъдеш едновременно интересен и предпазлив. Никога няма да чуете смях от сърце по време на семинар за Безопасни и здравословни условия на работа. Но мога да ви обещая, че ще положа усилия. Кой знае? Много скоро ще стана дядо, така че може би ще пиша само за това", казва още Кларксън.

В реакция на извинението му - говорител на Хари и Меган твърди, че водещият е изпратил посланието си "само" до принца, и допълва:

"Макар че г-н Кларксън публикува ново публично извинение, остава да бъде решен проблемът с дългогодишния му модел на писане на статии, които разпространяват реторика на омразата, опасни конспиративни теории и мизогиния", се казва в позицията му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024