Астрономите използваха космическия телескоп "Джеймс Уеб", за да се върнат назад във времето до първите дни на Вселената - и забелязаха нещо, коeто не би трябвало да съществува.

Космическата обсерватория разкри шест масивни галактики, които са съществували между 500 и 700 млн. години след Големия взрив, създал Вселената. Според ново изследване, публикувано в сп. "Nature", откритието напълно преобръща теориите за произхода на галактиките.

Те са почти толкова масивни, колкото е Млечният път, и са толкова далечни, че изглеждат само като малки червеникави точки за мощния телескоп. Анализирайки светлината, излъчвана от тези космически обекти, астрономите установяват, че ги наблюдават в ранните години на нашата Вселена, само 500 до 700 милиона години след Големия взрив.

Откритието обаче обърка изследователите, тъй като опровергава неща, които учените досега са смятали за утвърдена наука.

"Тези обекти са много по-масивни, отколкото някой е подозирал. Очаквахме да открием само малки, млади, бебета галактики в този период, но открихме зрели галактики като собствената ни в момент, който смятахме за зората на Вселената", казва в изявление Джоел Леж, съавтор на изследването.

Те са толкова масивни, че противоречат на 99% от моделите, представящи ранните галактики във Вселената. Това означава, че сега учените трябва да преосмислят начина, по който са се формирали и еволюирали тези гравитационни системи. Настоящата теория предполага, че те са започнали като малки облаци от звезди и прах, които с течение на времето са се разраснали.

Галактиките са открити с помощта на телескопа "Джеймс Уеб", който наблюдава Вселената в инфрачервена светлина, която е невидима за човешкото око. Така той може да открие слаба светлина от древни космически тела и да "погледне" назад във времето до преди около 13,5 млрд. години.

"Погледнахме в много ранната Вселена за първи път и нямахме представа какво ще открием. Оказа се, че сме открили нещо толкова неочаквано, че всъщност създава проблеми за науката. То поставя под въпрос цялата картина на ранното формиране на галактиките", допълва Лежа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Нали Борисов иска да е премиер. Билбордовете са реклама и за него

Той ще обжалва решението на ЦИК за глоба

08:32 - 28.05.2024
Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024