Астрономите използваха космическия телескоп "Джеймс Уеб", за да се върнат назад във времето до първите дни на Вселената - и забелязаха нещо, коeто не би трябвало да съществува.

Космическата обсерватория разкри шест масивни галактики, които са съществували между 500 и 700 млн. години след Големия взрив, създал Вселената. Според ново изследване, публикувано в сп. "Nature", откритието напълно преобръща теориите за произхода на галактиките.

Те са почти толкова масивни, колкото е Млечният път, и са толкова далечни, че изглеждат само като малки червеникави точки за мощния телескоп. Анализирайки светлината, излъчвана от тези космически обекти, астрономите установяват, че ги наблюдават в ранните години на нашата Вселена, само 500 до 700 милиона години след Големия взрив.

Откритието обаче обърка изследователите, тъй като опровергава неща, които учените досега са смятали за утвърдена наука.

"Тези обекти са много по-масивни, отколкото някой е подозирал. Очаквахме да открием само малки, млади, бебета галактики в този период, но открихме зрели галактики като собствената ни в момент, който смятахме за зората на Вселената", казва в изявление Джоел Леж, съавтор на изследването.

Те са толкова масивни, че противоречат на 99% от моделите, представящи ранните галактики във Вселената. Това означава, че сега учените трябва да преосмислят начина, по който са се формирали и еволюирали тези гравитационни системи. Настоящата теория предполага, че те са започнали като малки облаци от звезди и прах, които с течение на времето са се разраснали.

Галактиките са открити с помощта на телескопа "Джеймс Уеб", който наблюдава Вселената в инфрачервена светлина, която е невидима за човешкото око. Така той може да открие слаба светлина от древни космически тела и да "погледне" назад във времето до преди около 13,5 млрд. години.

"Погледнахме в много ранната Вселена за първи път и нямахме представа какво ще открием. Оказа се, че сме открили нещо толкова неочаквано, че всъщност създава проблеми за науката. То поставя под въпрос цялата картина на ранното формиране на галактиките", допълва Лежа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гешев тръгна в политическа атака с обвинения в "преврат" и "тоталитарна репресия"

"Окей, вие не ме харесвате, някои политици не ме харесват, това ли е най-важният проблем в страната"

08:20 - 05.06.2023

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023