Джонсън може да се прости с властта заради парти по време на траура за принц Филип Снимка: © Getty Images

Бъдещето на Борис Джонсън като премиер на Великобритания е поставено под сериозен въпрос след разкритията за това, че е допускал и лично е участвал в поредица от партита на "Даунинг стрийт" по време на най-стриктните фази на Covid-локдауна.

Джонсън се принуди да се извини лично на кралица Елизабет II за това, че едно от неформалните събития се е случило в навечерието на погребението на принц Филип, починал на 99 г. през април 2021.

Според консервативния Daily Telegraph - подземният етаж на резиденцията на Джонсън е използван като терен за сбирка по повод напускането на двама служители на 16 април 2021. Около 30 души са участвали в празненството, на което е имало DJ, алкохол и танци до сутринта.

Медията твърди, че един от служителите е бил изпратен до супермаркет с куфар, който да напълни с бутилки с вино и да занесе обратно на "Даунинг стрийт".

На следващия ден - 17 април - Елизабет II погреба своя съпруг на църковна еремония с пълно спазване на противоепидемичните мерки, на която присъстваха само най-близки членове на монархическото семейство.

Financial Times цитира високопоставени източници от кабинета на Джонсън, според които този инцидент може да се окаже фатален за управлението на премиера.

"Правителството в момента е разделено на две групи - едните смятат, че той ще подаде оставка още сега, а другите смятат, че ще го направи по-късно", казва източникът на вестника.

Десетки души във Великобритания използваха медиите и социалните мрежи, за да изразят възмущението си от това, че докато висши представители на администрацията са правили тайни празненства по време на локдауна през пролетта на 2020, на гражданите беше е забранявано да посещават своите умиращи близки в болниците или да присъстват на погребения заради Covid-19.

Друг дългогодишен поддръжник на Джонсън е цитиран да казва, че "това е краят" на управлението му, а оправданията за това, че партитата са били част от работния процес на "Даунинг стрийт", допълнително са уронили доверието на депутатите от Консервативната партия.

"Никой не може да си представи, че този човек ще ни представлява на следващите парламентарни избори. Щетите са нанесени и не могат да се поправят", казва един от членовете на парламентарната група на Джонсън.

Засега британският министър-председател успява да отбие призивите от опозицията и медиите да подаде оставка, като назначи "независима" проверка на инцидентите под ръководството на старши държавен служител. Според медиите обаче проверката няма да установи нищо по-различно от вече известните компрометиращи факти. Mirror твърди, че Джонсън е окуражавал служителите си да правят неформални сбирки на "Даунинг стрийт" по време на пандемията, като дори са инсталирали хладилник за вино в резиденцията.

"Борис Джонсън винаги е бил неспособен да бъде министър-председател" - с това заглавие The Economist го призовава да "освободи" управлението на Великобритания.

Списанието посочва, че странаата се намира в период на все по-сериозна криза заради пандемията, тежкото състояние на здравната система, инфлацията, растящите цени на електроенергията, проблемите с веригите на доставки и Brexit.

"Вече е късно да избегнем доста от тези проблеми, но един добър лидер би могъл да смекчи шока, да повиши духа и да планира по-добро бъдеще. Джонсън е пълна противоположност на това, което е необходимо... Великобритания си избра "парти животно" за лидер. Сега идва времето на махмурлука", пише медията.

Изследване на YouGov показва, че 63% от запитаните искат Джонсън да подаде оставка заради скандала, като делът на недоволните от поведението на премиера се увеличава. 80% от хората смятат, че той лъже обществеността по въпроса за партитата.

Сред потенциалните кандидати за министър-председател се очертава финансовият министър Риши Сунак.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-големият производител на чорапи в България напуска страната

Над 500 служители в Русе ще бъдат освободени в следващите месеци

17:14 - 27.03.2023

Иван Костов: Румен Радев узурпира власт, държи се като президент на "Възраждане"

"Радев нанася тежък удар върху икономиката, в частност отбранителната ни индустрия. Така не се управлява страна"

16:05 - 27.03.2023

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023