Ограниченията в пътуванията между страните от ЕС може да се променят, така че да се обвърже с дела на ваксинираните хора в отделните държави.

Европейският център за контрол на заболяванията ECDC е предложил да се въведат нови правила за облекчено пътуване в рамките на ЕС, като един от водещите фактори вече да бъде ваксинацията на населението в съответната държава, а не моментната заболеваемост от Covid-19.

ECDC поддържа публичната база данни, от която се вижда колко са новозаразените граждани в отделните страни. 14-дневната заболеваемост и средният процент на позитивните случаи са двата показателя, по който държавите от ЕС се разделят по рискови групи - зелената зона обхваща най-слабо засегнатите райони, а в тъмно-червената зона попадат местата със силно епидемично разпространение.

Здравният център ще предложи правилата за пътуване вече да не се обвързват с цветовите зони. Установено е, че досегашната система страда от слабости, тъй като тестването на хората в различните държави не е равномерно и това изкривява статистиката.

ECDC посочва още, че е редно да се взема предвид и делът на ваксинираното население в съответната страна.

Combined indicator: 14-day notification rate, testing rate and test positivity, updated 30 September 2021

В доклада на центъра се казва, че препоръчаните от ЕК ограничения за пътуване на база на "цветовата" карта не са довели до значително ограничаване на предаването на болестта, хоспитализирането и смъртните случаи. По-ранните драстични мерки с пълното затваряне на границите за рискови зони съощ не е спряло разпространението на вируса по достатъчно ефективен начин.

"ECDC предлага да се обмисли отказ от досегашния комбиниран индикатор поради ограничената му полза за общественото здраве, а вместо това да се фокусираме върху поощряването на ваксинирането сред пътуващите хора", се казва във вътрешен документ от презентация, която Reuters цитира.

Докладът е изготвен по искане на Европейската комисия.

ECDC е дала няколко различни варианта за промяна в правилата, като един от тях е използването на показателя "процент на ваксинирано население". Здравните експерти смятат, че този подход може да стимулира имунизационните кампании в отделните страни.

Различията и тук са много сериозни. Средното ниво на напълно ваксинираните граждани в ЕС е високо - 74,2%. В България обаче този дял е само 23,2% и няма изгледи за по-бързо повишаване. Румъния е в сходна ситуация, с малко над 34% изцяло имунизирани хора към 7 октомври.

ЕК все още не е излязла с предложение за промяна на препоръчителните правила за пътувания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков