Ограниченията в пътуванията между страните от ЕС може да се променят, така че да се обвърже с дела на ваксинираните хора в отделните държави. 

Европейският център за контрол на заболяванията ECDC е предложил да се въведат нови правила за облекчено пътуване в рамките на ЕС, като един от водещите фактори вече да бъде ваксинацията на населението в съответната държава, а не моментната заболеваемост от Covid-19. 

ECDC поддържа публичната база данни, от която се вижда колко са новозаразените граждани в отделните страни. 14-дневната заболеваемост и средният процент на позитивните случаи са двата показателя, по който държавите от ЕС се разделят по рискови групи - зелената зона обхваща най-слабо засегнатите райони, а в тъмно-червената зона попадат местата със силно епидемично разпространение. 

Здравният център ще предложи правилата за пътуване вече да не се обвързват с цветовите зони. Установено е, че досегашната система страда от слабости, тъй като тестването на хората в различните държави не е равномерно и това изкривява статистиката.

ECDC посочва още, че е редно да се взема предвид и делът на ваксинираното население в съответната страна. 

Combined indicator: 14-day notification rate, testing rate and test positivity, updated 30 September 2021

В доклада на центъра се казва, че препоръчаните от ЕК ограничения за пътуване на база на "цветовата" карта не са довели до значително ограничаване на предаването на болестта, хоспитализирането и смъртните случаи. По-ранните драстични мерки с пълното затваряне на границите за рискови зони съощ не е спряло разпространението на вируса по достатъчно ефективен начин. 

"ECDC предлага да се обмисли отказ от досегашния комбиниран индикатор поради ограничената му полза за общественото здраве, а вместо това да се фокусираме върху поощряването на ваксинирането сред пътуващите хора", се казва във вътрешен документ от презентация, която Reuters цитира. 

Докладът е изготвен по искане на Европейската комисия. 

ECDC е дала няколко различни варианта за промяна в правилата, като един от тях е използването на показателя "процент на ваксинирано население". Здравните експерти смятат, че този подход може да стимулира имунизационните кампании в отделните страни. 

Различията и тук са много сериозни. Средното ниво на напълно ваксинираните граждани в ЕС е високо -  74,2%. В България обаче този дял е само 23,2% и няма изгледи за по-бързо повишаване. Румъния е в сходна ситуация, с малко над 34% изцяло имунизирани хора към 7 октомври.  

ЕК все още не е излязла с предложение за промяна на препоръчителните правила за пътувания. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ