Сериал, филм и няколко книги, за да разберем конфликта между Израел и палестинците Снимка: © Fauda

Пет поколения хора по света - от бейби-бумърите до поколението Алфа - се раждат и живеят с новините от Ивицата Газа и Западния бряг на река Йордан. Един сериал, един документален филм с номинация за “Оскар” и няколко книги от 21 век могат да помогнат да разберем какво се случва в тези вече 75 години кървава и многопластова история между държавата Израел и палестинците. В нея има всичко - борба за територия, религия, световна геополитика, тероризъм, военни действия. Няма само едно - мир.

Новата ескалация на конфликта започна на 7 октомври 2023 г. и е най-жестоката от 50 години насам. Началото ѝ постави палестинската терориристична ислямистка организация “Хамас”. За първи път оттогава Израел официално обяви състояние на война.

Някои от предложенията са за напреднали в изучаването на един от най-сложните и дълги конфликти в света, защото на моменти представят едностранчиво гледни точки на страните в конфликта.

Книгите не са преведени на български език, но са достъпни на английски в Amazon.

"Фауда" (2015 - ...) / Fauda

“Фауда” е сериалът, който разказва за конфликта между Израел и палестинците през операциите на “Миста'арвим". Буквалният превод на понятието е “живеещ сред арабите”. Това е името на израелски специални контраразузнавателни сили, които провеждат антитерористични операции под прикритие. Хората, които служат в такива части, владеят изкуството да се преобразяват в палестинци.

Името на поредицата е от арабски - означава “Хаос”. Това е и начинът, по който европейският свят понякога нарича размирния регион на Близкия изток.

Първият сезон на сериала излиза през 2015 г., а петият предстои. Разпространява го платформата Netflix. Създателите на поредицата - Лиор Раз и Ави Исахаров, някога са служили в отряди на "Миста'арвим". Те представят начина на работа на тези военизирани подразделения в конфликта между Израел и палестинците - вербуване на агенти, специални операции, разпити, поставени в контекст. Според някои анализатори “Фауда”, за разлика от други продукции, не представя палестинците едностранно като “пълното зло”, а като “живи хора”. Терористичните атаки и ответните удари са погледнати и от двете страни, казват част от критиците на сериала.

Дрор Море и "Пазителите на портата" (2013)/ The Gatekeepers

Израелският режисьор на документални филми Дрор Море успява да направи нещо, което почти граничи с невъзможното - между 2000 и 2010 г.: той интервюира шестима директори на израелската Главна служба за сигурност - Шабак, която се занимава основно с "палестинския въпрос". През 2013 г. филмът получава номинация за "Оскар". Филмът е достъпен в Amazon.

Скоро след излизането му на екран се появява книжна версия, която включва много повече истории на събеседниците на Море.

И шестимата са служители на службите за сигурност до мозъка на костите си - сравжавали са се, командвали са операции, които спират дъха и разказите им спират дъха, а и никой от тях не би могъл да бъде “заподозрян” в пацифизъм. Но всеки от тях в крайна сметка стига до един извод - "палестинският въпрос" няма силово решение. Необходимо е политическо решение и в крайна сметка създаване на палестинска държава. Но нито една от двете страни не е готова за това.

Даниел Гордис. "Израел: Кратка история на една възродена нация (2016)/ Israel: A Concise History of a Nation Reborn

Книгата на Даниел Гордис е популярна апология на държавата Израел. От нея може да се добие представа за традиционната версия на израелската история. Авторът, който има академична, писателска и журналистическа кариера, е умерен консерватор. Той е американски евреин. Установява се в Израел през 1998 г., когато е почти на 40 години. Книгата е адресирана най-вече към онези евреи, които са критични към Израел заради случаи на нарушаване на човешки права в динамиката на конфликта.

Гордис, за разлика от ревностните защитници на Израел, не отхвърля априори подобни обвинения и признава грехове държавата - като ужасното клане в палестинското село Кибия през 1953 г. Авторът залага на тезата, че въпреки подобни случаи самокритичността и добросъвестността са определящи черти на Израел като държава и на израелците като нация, и собствените грешки не биват подминавани.

"Новите историци" Бени Морис и Илан Папе

"Новите историци" са група израелски учени, които преразглеждат една и съща традиционна версия на историята на Израел от 80-те години на миналия век. Тогава властите в Израел дават достъп до архивите от времената на основаването на държавата през 1948 г.

Неформален лидер на групата е Бени Морис, чиито основни трудове - “Раждането на проблема с палестинските бежанци" (1988) и “История на първата арабско-израелска война” (2008) са посветени на израелската битка за независимост. За разлика от други автори, Морис твърди, че масовото изселване на араби от географската област Палестина не е страничен ефект, а резултат от целенасочената политика на първото израелско правителство, оглавявано от Давид Бен-Гурион.

За най-радикален от кръга на "новите историци" се смята Илан Папе. От 2007 г. той живее във Великобритания. Автор е на книгите "Етническо прочистване на Палестина" (2006 г.) и "Най-големият затвор на Земята" (2017 г.). Второто определение се отнася до населените с палестинци територии на Западния бряг на река Йордан и Ивицата Газа. Папе е един от малкото останали поддръжници на идеята за "една държава за два народа", т.е. за превръщането на Израел и териториите на Палестинската автономия в единна федерална арабско-еврейска държава.

Едуард Саид и "Краят на мирния процес" (2000)/ The End of the Peace Process

"Краят на мирния процес" е последният от поредицата трудове на Едуард Саид, посветени на конфликта в региона. Той е палестинец по произход, роден е в спорния и свещен град Йерусалим. Най-известната му книга е "Ориентализъм" (1978). В нея анализира и критикува концепцията за "екзотичния" Изток като колониална периферия на "просветения" Запад. "Ориентализмът" се ражда до голяма степен като реакция на отразяването в западната преса на арабско-израелския конфликт, особено на Шестдневната война от 1967 г. и войната от Йом Кипур през 1973 г. Авторът е описва със симпатия създаването на Организацията за освобождение на Палестина, оглавявана от личния му приятел Ясер Арафат.

През по-голямата част от живота си Саид е привърженик на принципа "две държави за два народа", но се противопоставя на споразуменията от Осло от 1993 г. Те предвиждат създаването на Палестинска национална власт и постепенното прехвърляне на контрола над Западния бряг и Ивицата Газа към нея, до превръщането на администрацията в пълноправно правителство на пълноправна държава - заради опасения, че няма да бъде позволено този процес да бъде завършен. "Краят на мирния процес" е публикувана през 2000 г., а последвалите палестинско-израелски преговори не водят до резултат. От автора може да се научи повече за палестинската гледна точка в конфликта.

Ронен Бергман и "Стани и убий пръв" (2018)/ Rise and Kill First

Бергман е един от най-авторитетните израелски журналисти, експерт по специалните служби. Зловещото име на книгата му е цитат от Вавилонския талмуд: "Ако някой тръгне да те убива, стани и го убий пръв". Книгата на Бергман е посветена на "ликвидирането на точки" - така израелските специални служби наричат онези, които трябва да бъдат неутрализирани в името на сигурността.

Отначало мишените са предимно избягали нацистки престъпници - агенти на “Мосад” ги издирват по целия свят. След това - учени и инженери, които са участвали в ядрените и ракетните програми на враждебни на Израел държави, сред които са Египет, Ирак, Иран. След това - членове на палестинската групировка "Черният септември", която организира терористична атака срещу израелската делегация на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. Но в крайна сметка всичко опира до едно и също - палестинско-израелския конфликт. Книгата описва едни от най-знаменателните операции на израелските специални служби, които са като извадени от сценарий за касов трилър. Историите са свързани с исторически личности, участвали в събитията преди да заемат високи постове - от министър-председателя Ехуд Барак до Йони Нетаняху, по-големият брат на настоящия министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху.

Бергман открито се възхищава на изобретателността и ефективността на израелските разузнавателни служби, но финалното му заключение е, че зад блестящата тактика не стои стратегия. Разказ за това как израелските и палестинските фракции могат до безкрай да подобряват начините да се убиват взаимно, но на конфликта може да се сложи край само по политически път. Само че нито една от страните не е готова за това.

Дан Ефрон и "Убий царя" (2016)/ Killing a King

А защо в крайна сметка се очертава мнение, че нито израелците, нито палестинците са готови за политическо решение на конфликта? Част от възможните отговори могат да се открият в историята на убийството на израелския министър-председател Ицхак Рабин през 1995 г. Книгата е с автор Дан Ефрон - американски журналист, бивш шеф на йерусалимското бюро на Newsweek.

Рабин не е пацифист - войник, началник на Генералния щаб по време на Шестдневната война, министър на отбраната. Но след Първата интифада и той стига до заключение, че "палестинският въпрос" няма силово решение. Споразуменията от Осло - първата практическа стъпка към създаване на палестинска държава след 1948 г. - са негова рожба. Получава Нобел за мир, заедно Шимон Перес и палестинския лидер Ясер Арафат. Заради Осло Рабин е убит - от Игал Амир - еврейски религиозен екстремист. Той не се разкайва, а защитава действията си. Осъден е на доживотен затвор.

Убийството на Рабин е голям шок за Израел. Оттогава Ехуд Барак е единственият премиер, който се е опитвал да заговори за някакви отстъпки пред палестинците, но Арафат отказва ново споразумение.

Тарик Бакони и "Има задържане: Възпитаване и умиротворяване на палестинската съпротива" (2018 г.)

Тази книга е наистина за напреднали в изучаването на историята на конфликта, защото представя едностранно и дори интерпретира едностранчиво фактите. Авторът оглавява мозъчния тръст "Ал-Шабака", който обединява изследователи от палестински произход от цял свят. Предупреждението не може да бъде подминато, но все пак в книгата историята на “Хамас” е разказана от първо лице - авторът интервюира лидери на групировката. Нито те самите, нито авторът смята, че са терористи.

Звездата от израелския сериал Fauda Лиор Раз стана доброволец срещу "Хамас"


Селекцията е на независимата рускоезична медия “Медуза”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024