Европейската комисия не е била предупредена от САЩ за готвеното налагане на санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божкков и Илко Желязков през юни 2021 г. Въпреки това ЕК признава, че проблемите с корупцията в страната са факт и взема предвид сигналите за престъпления, обявени от САЩ, като предупреди, че няма да се поколебае да използва възможността за спиране на достъпа до еврофондове при злоупотреби с парите от бюджета на ЕС.  

Това стана ясно по време на изслушване на комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон пред Европарламента в дебат, посветен на проблемите с корупцията в България. 

Йохансон призна, че "щом корупцията продължава да подрива върховенството на закона, не сме направили достатъчно". Тя коментира, че е съгласна с призивите към комисията за допълнителни мерки, като посочи, че новата Европейска прокуратура вече има капацитет и компетенциите да извършва наказателни разследвания, а ЕК възнамерява да създаде и още една агенция за надзор над борбата с прането на пари. 

"ЕК ще използва всички възможни средства, за да защити парите на европейските данъкоплатци. ЕК ще използва с пълна сила новия механизъм, който въвежда условия за достъп до европейските фондове. Можем и ще наложим мерки срещу страните, които злоупотребяват с европейския бюджет. Всяко евро от Фонда за възстановяване и устойчивост трябва да се насочи към икономиките и здравните системи на държавите членки, а не в джобовете на криминални структури", каза още тя. 

Въпросите към Йохансон от евродепутати от различни групи бяха силно критични към ефективността на досегашните мерки на ЕК. 

Елена Йончева от БСП/ПЕС посочи, че досега ЕК никога не е констатирала толкова ясно проблемите, които се съдържат в доклада на Министерството на финансите в САЩ по повод тримата български граждани. 

"Критиките на ЕК са прекалено пестеливи, докато САЩ говорят откровено за подкупи на определени политически лица, включително - на действащ политически лидер. Кой е този лидер, г-жо комисар? Не призовавам към европейски санкции, а към ефективност във вашите действия, за да помагаме държавите членки да ги преодолява. Имала ли е ЕК сходна информация с изнесената от американските власти? Ако тази информация е вярна, имаме сериозен проблем с върховенството на закона в ЕС, защото механизмите на ЕК ще се окажат неефективни. Ако изнесеното не е вярно, как трябва да реагираме, за да защитим имиджа на ЕС?", попита тя. 

Нидерландската евродепутатка от Renew Europe Софи ин'т Велд призова ЕК "да се събуди" и да спре с бавните и предпазливи действия при откриването на коруцпия в страните членки. 

"Държавите членки са тези, които трябва да се борят с корупцията, но ситуацията, в която изпадаме, е смешна - ние знаем, че има корупция в уязвимите държави, а Европейската комисия отклонява проблема към националните правителства. Сега вече една трета страна налага санкции. Трябва да се събудим, има проблем в начина, по който функционира ЕС и по който действа ЕК", каза тя. 

Евродепутатът от "Зелените" Даниел Фройнд обвини ЕК, че не подпомага достатъчно правителството на България, като заяви, че властите в страната са поискали техническа помощ от Брюксел при справянето с прането на пари, но тя не им е предоставена. 

Ангел Джамбазки, от своя страна, атакува комисията в съвсем различна посока - че открива корупция само в "държави, чиито правителства не ви харесват като Унгария, Полша, България и Словакия". 

Той препоръча на Софи ин'т Велд да попита колегите си в Renew Europe от ДПС какво означава фразата на Ахмед Доган "Аз разпределям порциите", за да разбере причините за корупцията в България. 

Илхан Кючюк от ДПС не отговори на репликата на Джамбазки, но вместо това обяви, че "обвиненията срещу г-н Пеевски са несъстоятелни" и че САЩ са "дълбоко подведени от кръга "Капитал" начело с олигарха Иво Прокопиев, който "разполага със силно медийно влияние, претенция за абсолютна защита на човешките права и свободи, претенция за либерализъм, но и разклонения, които са свързани с НПО". 

Комисарят Йохансон даде да се разбере само, че санкциите на САЩ ще бъдат следени от ЕК и в следващия доклад за върховенството на закона в България, а държавата ще продължи да бъде под наблюдението на комисията по силата на Механизма за сътрудничество и проверка - инструмент, който е в сила още от 2007 г. 

"България прави напредък, но ние трябва да превърнем обещанията в действия. Всяко решение за прекратяване на този механизъм ще вземе предвид препоръките на Европейския съвет и на парламента", каза тя. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"