Екатерина Захариева ще трябва да отговаря за анти-ЛГБТ закона на изслушването си за еврокомисар Снимка: © Скрийншот, bTV

Кандидатката на България за еврокомисар Екатерина Захариева вероятно ще трябва да отговаря на въпроси защо партията ѝ ГЕРБ подкрепи закона на проруската партия "Възраждане" за забрана на "пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация". Това каза пред bTV бившата външна министърка и бивш посланик Надежда Нейнски. Причината е, че темата е много сериозна и предизвиква сериозни дискусии и критики в Европа.

"При всички случай това (забраната на пропагандата) ще бъде тема. Ние много добре знаем какво е мнението на Европейския съюз по този въпрос, още повече, че в Европа в момента се води също дебат по тази тема. Има силно националистически тенденции, но все още и Европейската народна партия (от която ГЕРБ е част) и останалите партии показват демократичност и склонност към разширяване и приобщаване на различията. Това е голямото качество на ЕС - да бъде единен в многообразието. В този смисъл тази тема неминуемо ще бъде обсъждана", коментира Нейнски.

Самата Екатерина Захариева все пак беше сред малцината депутати от ГЕРБ, които не гласуваха "за" хомофобските промени в Закона за закрила на детето на "Възраждане", вдъхновени от подобно законодателство в Русия на Владимир Путин. Без подкрепа от мнозинството от ГЕРБ, част от чиято парламентарна група е кандидатката за еврокомисар, анти-ЛГБТ можеше и да не бъдат приети.

Тя добави, че биографията на Захариева е достатъчно убедителна, за да бъде български кандидат за еврокомисар и в момента всичко зависи от това как тя ще се представи на изслушванията пред Европейския парламент и специализираните комисии. "Това ще бъде ключовото препятствие за нейното потвърждаване като еврокомисар. Желая ѝ успех, защото това ще бъде много важно и за репутацията на страната", каза Нейнски.

Според нея на изслушването на Захариева ще се повдигне и темата за делото за продажбата на български паспорти. То започна през 2018 г. и се води срещу активисти на ВМРО и агенцията за чужденците, но историята е от времето, когато Захариева беше министър на правосъдието.

Министерството е една от институциите, които участват в даването на българско гражданство на чужди граждани. Тази тема преди дни повдигна евродепутатът от ПП-ДБ Никола Минчев - на базата на сигнал от тогавашна служителна на правосъдното ведомство, в който се твърди, че макар и индиректно е имало връзка със Захариева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024