Екооценките на големи строежи ще може да се обжалват на две инстанции. Но след 2 години Снимка: © Getty Images

Народното събрание прие ключова промяна в Закона за околната среда и водите, с която възстановява възможността за обжалване пред две съдебни инстанции на големи строителни обекти - практика, която беше прекратена през 2017 г. в мандата на ГЕРБ.

Компромисното решение на мнозинството обаче е връщането на двойния съдебен контрол върху екооценките да се случи само за жалбите, подадени след 1 юли 2024 г. - т.е. да бъде отложено с две години.

Искането за възстановяване на двуинстанционното разглеждане на жалби се поддържа от множество организации за защита на природата. Облекченият режим беше въведен през 2017 г. за проектите, които се смятат за обекти с национална и стратегическа значимост, заради опасения, че някои от тях се блокират умишлено с формални обжалвания.

Екологичните сдружения в България критикуваха властта, че ограничава възможността за съдебен контрол и за по-добра оценка на въздействието от съответните инвестиционни намерения върху здравето на хората и защитата на околната среда.

През февруари 2022 г. 30 природозащитни организации се подписаха в подкрепа на промяна в закона, която беше предложена от Министерски съвет.

Владислав Панев от "Демократична България" обаче внесе поправка с временно отлагане на двуинстанционното обжалване, за да не се "спират стратегически важни за държавата проекти в следващите няколко години".

За незабавно връщането на двуинстанционния контрол се застъпи Крум Зарков от БСП, който посочи, че липсата на възможност за повторно обжалване създава рискове за корупция в съдебната система и на правителствено ниво. Решението кои обекти са "национални" и са със "стратегическо значение" е изцяло в правомощията на Министерски съвет. Той отхвърли и критиките в забавяне на процедурите заради жалбите, като напомни, че за разлика от "другите трески за дялане" в съда административният процес в България е бърз - нито една от касацията не е продължила повече от 6 месеца по делата за тежки проекти, чието изграждане отнема години.

Зарков влезе в конфликт със собствените си колеги от БСП - минути по-рано Борислав Гуцанов беше на трибуната, за да критикува забавянето на строителството на обекти като АМ "Струма" през Кресненското дефиле или АМ "Черно море".

Мирослава Петрова от "Продължаваме промяната" предложи жалбите срещу ОВОС на национални обекти да се разглеждат директно на нивото на Върховния административен съд, а не по местните му подразделения.

Редакциите в закона бяха приети с мнозинство от ПП, БСП, ИТН и ДБ, макар че 2 души от ПГ на "Продължаваме промяната" и един човек от ИТН дадоха глас "въздържал се" на компромисното предложение на Владислав Панев и редакцията на Петрова. "Възраждане" гласуваха против, ДПС - "въздържал се" с общо 7 депутати, участвали във вота, а ГЕРБ не дадоха нито един глас при окончателното приемане на промените.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023