Екооценките на големи строежи ще може да се обжалват на две инстанции. Но след 2 години Снимка: © Getty Images

Народното събрание прие ключова промяна в Закона за околната среда и водите, с която възстановява възможността за обжалване пред две съдебни инстанции на големи строителни обекти - практика, която беше прекратена през 2017 г. в мандата на ГЕРБ.

Компромисното решение на мнозинството обаче е връщането на двойния съдебен контрол върху екооценките да се случи само за жалбите, подадени след 1 юли 2024 г. - т.е. да бъде отложено с две години.

Искането за възстановяване на двуинстанционното разглеждане на жалби се поддържа от множество организации за защита на природата. Облекченият режим беше въведен през 2017 г. за проектите, които се смятат за обекти с национална и стратегическа значимост, заради опасения, че някои от тях се блокират умишлено с формални обжалвания.

Екологичните сдружения в България критикуваха властта, че ограничава възможността за съдебен контрол и за по-добра оценка на въздействието от съответните инвестиционни намерения върху здравето на хората и защитата на околната среда.

През февруари 2022 г. 30 природозащитни организации се подписаха в подкрепа на промяна в закона, която беше предложена от Министерски съвет.

Владислав Панев от "Демократична България" обаче внесе поправка с временно отлагане на двуинстанционното обжалване, за да не се "спират стратегически важни за държавата проекти в следващите няколко години".

За незабавно връщането на двуинстанционния контрол се застъпи Крум Зарков от БСП, който посочи, че липсата на възможност за повторно обжалване създава рискове за корупция в съдебната система и на правителствено ниво. Решението кои обекти са "национални" и са със "стратегическо значение" е изцяло в правомощията на Министерски съвет. Той отхвърли и критиките в забавяне на процедурите заради жалбите, като напомни, че за разлика от "другите трески за дялане" в съда административният процес в България е бърз - нито една от касацията не е продължила повече от 6 месеца по делата за тежки проекти, чието изграждане отнема години.

Зарков влезе в конфликт със собствените си колеги от БСП - минути по-рано Борислав Гуцанов беше на трибуната, за да критикува забавянето на строителството на обекти като АМ "Струма" през Кресненското дефиле или АМ "Черно море".

Мирослава Петрова от "Продължаваме промяната" предложи жалбите срещу ОВОС на национални обекти да се разглеждат директно на нивото на Върховния административен съд, а не по местните му подразделения.

Редакциите в закона бяха приети с мнозинство от ПП, БСП, ИТН и ДБ, макар че 2 души от ПГ на "Продължаваме промяната" и един човек от ИТН дадоха глас "въздържал се" на компромисното предложение на Владислав Панев и редакцията на Петрова. "Възраждане" гласуваха против, ДПС - "въздържал се" с общо 7 депутати, участвали във вота, а ГЕРБ не дадоха нито един глас при окончателното приемане на промените.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024