Еленко Божков и началникът на кабинета на Гроздан Караджов станаха служебни зам.-министри

Служебният премиер Гълъб Донев започна попълването на "втория ешелон" в Министерски съвет, като за един ден назначи общо 25 зам.-министри в 15 министерства.

Донев е потвърдил назначението на доскорошния министър на външните работи Теодора Генчовска за заместник на Димитър Стоянов в Министерството на отбраната.

Вторият зам.-министър на Стоянов също се оказва свързан с квотата на ИТН в стария кабинет на Кирил Петков. Досегашният началник на политическия кабинет на Гроздан Караджов в МРРБ - Катерина Граматикова - също ще бъде служебен заместник-министър на отбраната.

Граматикова е юрист, има специализации по Общностно право на конкуренцията към King’s College, Лондон, и Корпоративно право на Съединените щати и Международно регулиране на търговията към Бостънски университет, филиал Лондон.

Работила е в Комисията за защита на конкуренцията, както и в адвокатско дружество, става ясно от публичната ѝ биография. От декември 2021 г. тя беше част от екипа на Гроздан Караджов.

Еленко Божков, който беше част от Стратегическия съвет на Румен Радев и участва в инициативния комитет по преизбирането му през 2021 г., е назначен за зам.-министър на енергетиката. Божков е бил главен секретар на Министерството на енергетиката по времето на кабинета "Виденов", бил е изпълнителен директор на "Енергопроект", а при кабинета "Орешарски" беше избран за член на ДКЕВР.

Доскорошният депутат от БСП Благовест Кирилов ще изпълнява длъжността зам.-министър на електронното управление. Кирилов беше един от двамата членове на ПГ на "БСП за България" заедно с Крум Зарков, които се противопоставиха на собствената си партия при опита за връщане на хартиеното гласуване в края на 47 Народно събрание.

Като заместник в МВнР ще работи Костадин Коджабашев - досегашният посланик на България в Украйна, бивш посланик в Испания. Коджабашев се върна в София малко след началото на руската военна инвазия, като българското посолство в Киев така и не беше възстановено.

Няколко души, които вече са заемали позиции на служебни зам.-министри през 2021 г. в кабинетите на Стефан Янев, ще се върнат обратно в политическите кабинети на правителството. Сред тях са Мария Павлова (правосъдие), Ренета Колева и Петър Димитров (околна среда), Борислава Танева (култура), Людмила Петкова (финанси), Надя Клисурска (МОН), Георги Събев и Крум Недялков (земеделие), Захари Христов (МРРБ), Александър Златанов (здраевопазване).

Пламен Славов, който беше назначен преди месеци за секретар на Радев по "духовност и култура", става зам.-министър на културата.

Надя Младенова, която от 2017 г. е началник на кабинета на Илияна Йотова като вицепрезидент, е новият зам.-министър на образованието и науката.

В Министерството на икономиката ще работи Ирина Щонова, която е завършила икономика в Университета „Сейнт Олаф“, Нордфийлд, САЩ, има мениджърска степен по бизнес администрация от Университета „Станфорд“, Пало Алто, САЩ и докторска степен по икономика от СУ „Св. Климент Охридски“

В периода 2015-2021 г. е вицепрезидент маркетинг и стратегии на американския телеком AT &T, където отговаря за разрастване на каналите за продажба, въвеждане и ценообразуване на нови продукти, финансово планиране и капиталови разходи. Две години преди това заема позицията директор „Обслужване на клиенти“ на американската спътникова телевизия DirecTV (Лос Анджелис).

Даниела Добрева, която в момента е съветник на подуправителя на БНБ по управление "Емисионно" Калин Христов, ще стане зам.-министър на финансите при Росица Велкова.

В Министерството на младежта и спорта влизат двама души - Петър Бучков, който е бил изп. директор на "Българската платформа за международно развитие" и е бивш експерт в администрацията на МВнР, както и преподавателят от Академията на МВР Петър Георгиев, който е бивш член на УС на ФК "Левски-Спартак" и е бил съветник на министъра на спорта в първия кабинет на ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024