Елвира Краснобаева вече няма да се състезава за България (Обновена) Снимка: © Getty Images

Бронзовата медалистка на лента от Европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща 2024 Елвира Краснобаева вече няма да се състезава за България. Новината съобщи лично тя в профила си в Instagram.

"За мен беше чест да представям България. Благодаря на всички за всичко", написа 16-годишната Елвира.

По неофициална информация родената в Санкт Петербург Краснобаева ще представлява Армения.

"Сега" съобщава, че причината за отказа на Елвира да представя повече България не е само спортно-техническа, но и е свързана с лични проблеми в семейството. Вестникът се позовава на публикация на бащата на спортистката в социалните мрежи.

През 2021 г. Елвира Краснобаева получи българско гражданство, а през 2022 г. стана европейска шампионка на обръч за девойки, като тогава спечели още сребърен медал на топка и бронз отборно.

През 2023 г. тя отново заслужи злато на континентално първенство за девойки - този път на топка, а също така и отборно, припомня БТА.

Межувременно във вторник следобед Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) освободи Краснобаева като член на националния отбор.

В позиция, подписана от председателя на БФХГ Илиана Раева, се посочва, че гимнастичката е спряна от участие в предстоящия гала спектакъл "Ескалджим" в Билбао (Испания) от името на България, прекратява ѝ се месечната заплата от спортното ведомство, както и спонсорите на федерацията.

"С оглед на вложения труд за подготовката ѝ за следващия олимпийски цикъл, на състезателката Елвира Краснобаева се отнема възможността да използва направените до момента музики и композиции", се казва в прессъобщение на БФХГ.

В него се почва още, че тя дължи обезщетение на БФХГ "поради едностранно, предсрочно прекратяване на договора от страна на състезателя".

"В случай че не бъде спазено решението на УС на БФХГ (Решение №2, Протокол №381 от 30.09.-2024 г.), на състезателката Елвира Краснобаева може да бъде потърсена съдебна отговорност", става ясно още от изявлението на Българската федерация по художествена гимнастика.

Боряна Калейн ще решава дали да продължи да се състезава


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Пътуване

Четири градски винени фестивала ще се проведат този месец по повод Международния ден на мавруда

За трета година екипът на БАВП организира най-мащабната и значима проява, посветена на каузата, а именно 4 градски винени фестивала, наречени URBAN WINE FEST в 4 големи града на страната.

16:44 - 02.10.2024
Важно днес

Президентът свиква КСНС заради конфликта в Близкия изток

То ще започне в 10.00 ч. в петък

12:10 - 02.10.2024