Еманюел Макрон към Великобритания: Няма такова понятие като "полу-приятели" Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон отправи предизвикателство към британския премиер Борис Джонсън да "реши кои са съюзниците му" и да определи позицията на правителството си спрямо ЕС.

"Каква политика би искала да избере Великобритания? Няма такова понятие като "полу-приятели". Не може да бъдете едновременно най-добрият съюзник на САЩ, най-добрият съюзник на ЕС и новият Сингапур. Трябва да избере модел. Имам впечатлението, че лидерите на страната са "продали" всички тези модели на населението. Ако изберете изцяло трансатлантическа политика, тогава ние от ЕС ще имаме нужда от изясняване на ситуацията, защото ще се стигне до разминаване между законодателствата и достъпа до пазарите", казва Макрон, който е дал интервю пред "Гардиън" и група други медии от Великобритания, САЩ, Европа и арабските страни.

Коментарът на Макрон идва седмици след окончателното прекратяване на членството на Лондон в ЕС, но и в разгара на конфликта между Европейската комисия и британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca заради недостига на ваксини срещу Covid-19 за пациентите от страните на континента.

Компанията настоява, че договорът й с британското правителство съдържа ексклузивна клауза за зареждането на техния пазар с продукцията от британските производствени бази за ваксини. ЕК обаче оспори това твърдение, като уличи AZ в това, че е изнасяла дози за Острова, вместо да поддържа наличности в готовност за доставки в европейските страни.

Комисията заплаши да задейства елемент от споразумението за напускането на Великобритания, при който щеше да въведе граничен контрол на износа от Република Ирландия до Северна Ирландия - ход, който беше отменен в последния момент заради протестите от страна на Лондон, Белфаст и Дъблин.

"Не е моя работа да решавам, но бих се радвал на добри и мирни отношения. Нашите съдби са свързани, интелектуалните ни подходи са свързани, изследователите и индустриалците ни работят заедно... Вярвам в идеята за суверенен континент и национални държави. Не вярвам в нео-национализма", казва Макрон пред британските медии.

Той посочва, че е поддръжник на идеята за "общата амбиция и обща съдба" и се надява, че Борис Джонсън "също върви по този път".

На въпрос за взаимните обвинения за причините за недостига на ваксини, Еманюел Макрон казва, че е свикнал да бъде сочен с пръст като "виновник" за напрежението около Brexit и ограниченията заради коронавируса.

"Винаги когато има проблем с ЕС, британците обожават да мразят французите - и мен лично - и да казват, че носим отговорността. Приел съм тази роля", казва той на шега.

"Много харесвам вашата държава, но както казах, смятам Brexit за грешка. Уважавам суверенитета на народа и народът гласува, затова изборът трябва да бъде изпълнен. Но мисля, че този вот беше основан на много лъжи и сега виждаме, че направи нещата много по-сложни по най-различни начини", казва той.

На въпрос относно ефикасността на AstraZeneca, Макрон е заел позицията на Германия, чиито здравни служби решиха да не прилагат ваксината при хора над 65 г. Според Макрон препаратът изглеждал "полу-ефективен" при по-възрастното население, но не се е позовал на конкретни данни или официална информация. Няколко часа след интервюто Европейската агенция по лекарствата разреши ваксината на AZ за пациенти над 18-годишна възраст.

Интервюто на Макрон е продължило около 90 минути, като е обхванало теми от френските военни интервенции в Северна Африка до борбата с конспиративните теории, законодателството срещу религиозния сепаратизъм и колониалното минало на Франция.

Единственият въпрос, на който той е отказал да отговори, е дали в близките дни ще обяви трети национален локдаун заради разпространението на новия вариант на коронавируса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024