Снимка: © Getty Images

Рок-легендата Ерик Клептън е на път да влезе в историята с победата си в едно от най-абсурдните съдебни дела в музикалната индустрия.

76-годишният китарист е завел дело срещу 55-годишна жена от Германия, след като през юли 2021 г. тя е пуснала в eBay за продажба CD, озаглавено "Eric Clapton - Live USA", с музика от негови концерти от 80-те години.

Габриеле П. е премахнала обявата още на следващия ден, но адвокатите на Клептън са решили да се възползват от случая и да заведат дело срещу жената. Те твърдят, че записите са направени незаконно и без съгласието на музиканта.

Когато германката получава писмото с предупреждението на юристите на Клептън, тя отговаря: "Не съм съгласна и ви моля да спрете да ме тормозите или да контактувате с мен в бъдеще". Тя заявява, че са свободни да заведат съдебна жалба срещу нея, ако толкова много държат на своята позиция.

Точно това се случва. А съдът заема страната на Ерик Клептън.

Габриеле П. е опитала да докаже, че дискът е закупен още през 1987 г. от покойния й съпруг в магазин, а не по нелегални пътища. След смъртта на мъжа си тя просто е решила да пусне албума за продажба, без да се замисля какви са авторските права за него. Според съда обаче няма значение, че самата тя не е купила пиратското издание и че не е знаела за обстоятелствата около създаването на този звукозапис.

Сега Габриеле е осъдена да плати 3400 евро съдебни разноски по делото. Тя е предупредена, че ако още веднъж направи опит да продаде диска с нелегалните записи на Клептън, ще бъде осъдена на глоба до 250 000 евро или лишаване от свобода за 6 месеца.

"Гардиън" цитират мениджъра на Ерик Клептън - Майкъл Ийтън - който обяснява, че Германия е "държава, в която търговията с пиратски и контрабандни записи процъфтява", а това ощетявало не само музикалната индустрия, но и феновете заради ниското качество и подвеждащите записи.

Той твърди още, че Клептън търси правата си пред германските съдилища от години и успешно печели дела по рутинните законови процедури за защита на интелектуалната собственост.

Според Ийтън - разходите по този тип спорове обикновено са "минимални", освен ако не се наложи жалбата да се разгледа официално по съдебен път. Именно това се случва при Габриеле П., която сега е принудена да плати многократно по-големи разноски от цената на непродадения диск.

Колкото до реакцията на медиите и социалните мрежи - Ерик Клептън май ще загуби повече, отколко ще спечели от съдебния процес. "Vulture" го описват като "злодея на 2021 г.", не само заради дребнавия съдебен спор с вдовицата от Германия, но и заради публичната му кампания против Covid-ваксините и подкрепата му за политически активисти от периферията на конспиративните теории.

Неотдавна блус-китаристът Робърт Крей коментира, че е сложил край на десетилетното си приятелство с Клептън, след като той е записал песен, в която сравнява Covid-локдауните с робството, пише Guitar World.

Критики дойдоха и от страна на музиканти и фенове, които недоумяват защо рок-легенда като Клептън би стигнал дотам да съди някого заради 10 евро.

"Това сериозно ли е? В момента можеш да си свалиш или стриймнеш всичко доброволно. Горката жена щеше да изкара голям късмет, ако изобщо беше намерила купувач. Клептън наистина се опитва да унищожи всяка капка на уважение, която е останала към него", гласи един от коментарите в Twitter.

Китаристът на Blondie Крис Стайн пише в своя профил, че "Ерик Клептън би трябвало да плати по 9,95 евро на всеки човек, който е слушал някога неговата версия на I Shot the Sheriff" (оригиналът е на Боб Марли от 1973).

В платформата Go Fund Me дори се появи благотворителна кампания за защита на германката, осъдена от Клептън, под заглавие "Ерик Клептън е колосален з**ник". По-късно линкът беше деактивиран заради нарушаване на етичните правила на Go Fund Me.

Междувременно адвокатът на осъдената жена възнамерява да обжалва решението и заявява, че е готов да заведе дело пред Европейския съд, ако присъдата не бъде отменена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%