ЕС е налял 85 млрд. евро в бюджета на Русия с купуването на изкопаеми горива Снимка: © Getty Images

Русия е спечелила 158 млрд. евро от износ на изкопаеми горива през шестте месеца след нахлуването ѝ в Украйна, като се е възползвала от по-високите им цени. Това се казва в доклад на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

Повече от половината приходи са дошли за сметка на Европейския съюз. Цените на природния газ напоследък се покачиха до рекордни нива в Европа, тъй като Русия спря доставките им. Цените на суровия петрол също скочиха след инвазията, въпреки че оттогава се наблюдава постепенно понижаване.

"Износът на изкопаеми горива е допринесъл с приблизително 43 млрд. евро за федералния бюджет на Русия от началото на инвазията досега, подпомагайки финансирането на военните престъпления в Украйна", се казва в доклада.

Данните се отнасят за шестте месеца след началото на войната в Украйна на 24 февруари. През този период според изчисленията на CREA Европейският съюз е бил най-големият вносител на руските износители на изкопаеми горива, като е внесъл в руската хазна близо 85,1 млрд. евро (54% от общата стойност). След него се нареждат Китай с 34,9 млрд. евро и Турция с 10,7 млрд. евро.

Въпреки че ЕС е спрял покупките на руски въглища, той само постепенно забранява руския нефт и не е приел никакви ограничения за вноса на природен газ, от който е силно зависим. CREA подчертава, че европейската забрана за внос на руски въглища е била ефективна. След влизането в сила на забраната руският износ на въглища е спаднал до най-ниските си нива от началото на войната.

"Русия не успя да намери други купувачи, които да заменят намаляващото търсене в ЕС", казва от Центъра.

От там призовават за по-ефективни санкции срещу Москва, както и за по-строги правила и прилагане на законодателството по отношение на руския износ на петрол.

"ЕС трябва да забрани използването на европейски кораби и европейски пристанища за превоз на руски петрол до трети страни, а Великобритания трябва да спре да позволява на застрахователната си индустрия да участва в тази търговия", посочва CREA.

Междувременно страните от Г-7 обещаха в петък спешно да придвижат плана за налагането на таван на цените на руския суров петрол - стъпка, която би лишила Русия от голяма част от приходите, които сега получава от износа си на петрол.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024