ЕС е налял 85 млрд. евро в бюджета на Русия с купуването на изкопаеми горива Снимка: © Getty Images

Русия е спечелила 158 млрд. евро от износ на изкопаеми горива през шестте месеца след нахлуването ѝ в Украйна, като се е възползвала от по-високите им цени. Това се казва в доклад на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

Повече от половината приходи са дошли за сметка на Европейския съюз. Цените на природния газ напоследък се покачиха до рекордни нива в Европа, тъй като Русия спря доставките им. Цените на суровия петрол също скочиха след инвазията, въпреки че оттогава се наблюдава постепенно понижаване.

"Износът на изкопаеми горива е допринесъл с приблизително 43 млрд. евро за федералния бюджет на Русия от началото на инвазията досега, подпомагайки финансирането на военните престъпления в Украйна", се казва в доклада.

Данните се отнасят за шестте месеца след началото на войната в Украйна на 24 февруари. През този период според изчисленията на CREA Европейският съюз е бил най-големият вносител на руските износители на изкопаеми горива, като е внесъл в руската хазна близо 85,1 млрд. евро (54% от общата стойност). След него се нареждат Китай с 34,9 млрд. евро и Турция с 10,7 млрд. евро.

Въпреки че ЕС е спрял покупките на руски въглища, той само постепенно забранява руския нефт и не е приел никакви ограничения за вноса на природен газ, от който е силно зависим. CREA подчертава, че европейската забрана за внос на руски въглища е била ефективна. След влизането в сила на забраната руският износ на въглища е спаднал до най-ниските си нива от началото на войната.

"Русия не успя да намери други купувачи, които да заменят намаляващото търсене в ЕС", казва от Центъра.

От там призовават за по-ефективни санкции срещу Москва, както и за по-строги правила и прилагане на законодателството по отношение на руския износ на петрол.

"ЕС трябва да забрани използването на европейски кораби и европейски пристанища за превоз на руски петрол до трети страни, а Великобритания трябва да спре да позволява на застрахователната си индустрия да участва в тази търговия", посочва CREA.

Междувременно страните от Г-7 обещаха в петък спешно да придвижат плана за налагането на таван на цените на руския суров петрол - стъпка, която би лишила Русия от голяма част от приходите, които сега получава от износа си на петрол.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

Ръст от 38% на новите ипотечни кредити намеква за имотен балон

Мнението е на икономиста Георги Ангелов, базирано на данни от БНБ

13:47 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024