ЕС одобри първата в света цялостна крипто регулация Снимка: © Getty Images

Европейският парламент одобри първия в света цялостен пакет от правила, насочени към регулирането на криптоиндустрията. Амбициозният Закон за пазарите на криптовалути, известен като MiCA, бе одобрен днес с 517 гласа „за“ и 38 „против“.

Целта му е да намали рисковете за потребителите, включително чрез повече отговорности за доставчиците, в случай че загубят средствата на инвеститорите. Като цяло правилата ще наложат редица изисквания към криптоплатформите, емитентите на токени и търговците, така че да се гарантира по-голяма прозрачност и сигурност.

Очаква MiCA да влезе в сила през юни тази година и поетапно да започне да се прилага в следващите 12-18 месеца.

Правилата бяха договорени миналото лято и идват в труден момент за криптоиндустрията, която претърпя сериозни трусове, като краха на борсата FTX и други играчи. Надеждите за повече стабилност на този децентрализиран пазар обаче срещата контракоментарите на критиците, че правилата не прилягат на съвременните нужди.

Ернест Уртасун от групата на Зелените в ЕП нарече правилата „нова ера на регулаторен надзор върху нерегулираните криптопазари, които причиниха значителни загуби за мнозина инвеститори“. Също така обаче признава, че MiCA не покрива напълно регулаторните проблеми и спешно има нужда от попълването на липсващите парченца“.

Какво предвижда MiCA?

MiCA ще изисква от криптофирмите да бъдат оторизирани от ЕС, за да предлагат услугите си в блока, както и да прилагат мерките за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

От стабилните монети като tether и USDC на Circle ще се изисква да поддържат достатъчно резерви, за да посрещнат исканията за обратно изкупуване в случай на масови тегления. Стейбълкойните, които станат твърде големи, ще получат ограничение до 200 млн. евро (220 млн. долара) трансакции на ден.

На Европейския орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) ще бъдат предоставени правомощия да се намесва и да забранява или ограничава криптоплатформи, ако се установи, че те не защитават правилно инвеститорите или застрашават целостта на пазара или финансовата стабилност.

MiCA разглежда и екологичните проблеми, свързани с криптовалутите, като фирмите ще бъдат принудени да оповестяват потреблението си на енергия, както и въздействието на цифровите активи върху околната среда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

Пет гола и изпусната дузпа в последната минута на стадион "Васил Левски"

21:19 - 15.05.2024
Политика

Кой е Роберт Фицо?

Премиерът на Словакия стана жертва на опит за убийство в сряда и се бори за живота си

20:24 - 15.05.2024
Важно днес

Европейските лидери осъдиха нападението над словашкия премиер Роберт Фицо

Те определиха покушението като атака срещу демокрацията

18:36 - 15.05.2024
Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

КЗК проверява фирми на продуцента Нико Тупарев по жалба на съдружници

Проверката е за нелоялна конкуренция, а сигналът - от съдружниците му в "Еко Брикет"

14:08 - 15.05.2024