ЕС реши страните членки да купуват част от необходимия им газ заедно Снимка: © Getty

В продължение на десет часа, до 2 часа сутринта в петък сутринта, държавните и правителствените ръководители на ЕС обсъждаха борбата с високите цени на енергията.

Почивка не бе обявена дори по време на вечерята, която включваше морски дарове и панакота с козе сирене. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен след това заяви, че след първия от двата дни на срещата на високо равнище в Брюксел, нещата са се развили доста бързо с оглед на „всеобхватния дневен ред“.

В крайна сметка 27-те държавни и правителствени ръководители се съгласиха да продължат да следват предложенията срещу високите цени на енергията, които комисията представи във вторник, малко преди срещата на върха.

Енергийните министри на ЕС трябва да продължат консултациите и, ако е възможно, да приемат законите през ноември. Пакетът мерки включва например изискването държавите-членки да поръчват съвместно газа, който покрива енергийните им нужди в бъдеще. Това има за цел да обедини купувачите и да попречи на европейските държави да повишават цените взаимно една на друга - както се случи това лято.

Най-голямата ябълка на раздора на срещата на върха се оказа темата дали ЕС трябва да покрива високите цените на газа.

Повечето държави-членки призовават да се наложи горна граница на цените. Федералното правителство на Германия принадлежи към противниковия лагер. Критиците предупреждават, че изкуствено занижените цени могат да подхранват потреблението и да изплашат страните-производителки.

Като компромис ЕК предложи да се създаде възможност за налагане на горна граница в случай на екстремни колебания в цените, но само за няколко месеца и на високо ниво, което не стимулира търсенето и не плаши доставчиците.

Планираният таван е предназначен основно за защита срещу скокове на цените чрез спекулации:

Държавните и правителствените ръководители обсъдиха и как ЕС може да предостави финансова подкрепа на своите членове в борбата с енергийната криза.

Германското и холандското правителство обаче отхвърлят новия дълг на ЕС и предпочитат да посочат, че все още има достатъчно милиарди в съществуващите резерви за помощ, като Корона фонда.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира, че "енергийната криза представлява заплаха за вътрешния пазар" на ЕС и подчерта, че е необходима "максимална координация", за да бъде защитен пазарът. Най-малко 15 страни от ЕС настояват за амбициозен таван на цените и са все по-обезпокоени от стачки и протести срещу разходите за живот, каквито вече има във Франция, Белгия и т.н.

Сред противниците на ограничаването на цените бе най-вече Германия, която се опасява, че доставките на газ може в крайна сметка да се пренасочат към по-доходоносни пазари в Азия.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че "следващите две или три седмици ще позволят на Комисията да въведе и реализира тези механизми".

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е постигнат добър напредък.

"Искахме заедно да ограничим колебанията, които биха могли да бъдат причинени от спекулации", добави той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024