Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България да плати малко над 12 хиляди евро по делото, заведено от активистите Асен Генов и Цветелина Сърбинска. Те пратиха държавата на съд, след като бяха признати за виновни, че на 7 ноември 2013 г. са боядисали паметника на партизаните пред централата на БСП на "Позитано" 20 в столицата.

ЕСПЧ прие, че е нарушена свободата на словото на двамата жалбоподатели, след като тогава по паметника се появи розов надпис "КОЙ? БКП - ПОЗОР! КОЙ!".

През юни 2013 Генов и Сърбинска участваха в протестите срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, които се провеждаха под надслова „Кой?“ (б.а. – Кой го назначи). Двамата координираха демонстрациите чрез платформата „Протестна мрежа“.

През ноември същата година те бяха задържани в района на "Позитано" 20 със спрей и латексови ръкавици, а три месеца по-късно бяха обвинени в хулиганство.

На 31 октомври 2014 г. Софийският районен съд ги оправда поради липса на доказателства, че те са извършили боядисването на паметника. Съдът прие още, че дори да са те, това деяние не е хулиганство, а невербален израз на политически възгледи, което право трябва да бъде защитено.

Прокуратурата протестира срещу това решение, а Софийският градски съд отмени акта на районния и санкционира двамата административно с глоби от по 1500 лв.

ЕСПЧ застъпва тезата, че боядисването на паметника е знак на политически протест и той не е бил повреден.

През 2017 г. Генов спечели дело срещу България в Страсбург заради ограничаване на неговата религиозна свобода като последовател на бог Кришна. Той ще получи от държавата 2000 евро за нематериални щети и 1280 евро за съдебни разноски.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%