Етиен дьо Понсен - бившият френски посланик в България - днес е на първа линия в Украйна Снимка: © https://twitter.com/EdePoncins

"Киев не беше подчинен, Украйна удържа на агресията и искаме да бъдем възможно най-близо до властите, за да окажем помощ и да изразим солидарността си".

Така френския посланик в Украйна Етиен дьо Понсен официално съобщава за връщането на дипломатическото представителство в Киев.

Френският флаг беше издигнат пред сградата на посолството в украинската столица за първи път след 7-седмично прекъсване.

През това време Дьо Понсен се намираше в западния град Лвов, откъдето продължаваше да изпълнява функциите си. Франция е една от малкото държави, които запазиха своите посланици на територията на Украйна след избухването на войната.

Той е вторият чуждестранен посланик, който се връща отново в Киев, след като градът беше обграден от руските войски в началото на февруари. Руснаците обявиха прегрупиране и оттегляне от региона месец по-късно, оставяйки след себе си стотици трупове на цивилни граждани в места като Буча, Бородянка и Ирпен.

Преди дни Словения също изпрати в Киев своя дипломатически представител Бощян Лесяк.

Името на Етиен дьо Понсен е добре познато в България. Той оглавяваше френското посолство в София в продължение на 3,5 години между 2007 и 2010 г.

Мандатът му съвпадна с няколко ключови събития за България, в които Франция имаше важна роля.

През юли 2007 г. осъдените български медицински сестри бяха освободени от Либия с намесата на първата дама на Франция Сесилия Саркози. Петте българки, заедно с един български и един палестински лекар бяха вкарани в затвора още през 1999 г. и бяха подлагани на мъчения по обвинения за инжектиране със СПИН на стотици деца. Жените бяха заплашени от екзекуция, след като бяха осъдени на смърт от режима на Кадафи.

На 24 юли Сесилия Саркози пристигна в България с полет от Триполи, като на борда на френския правителствен самолет пътуваха и българските граждани. Няколко месеца по-късно Никола Саркози направи официална визита в София - първото посещение на президент на Франция в България от 13 г. и последното преди пристигането на Еманюел Макрон в страната през 2017 г.

В свои интервюта Етиен дьо Понсен посочва, че никога няма да забрави посрещането на освободените медици и описва това събитие като момент, след който българо-френските отношения започват да се развиват много интензивно.

Казусът, с който Дьо Понсен вероятно ще бъде запомнен най-силно, беше силната му критика срещу отказа на българската съдебна система да доведе до край процеса срещу убийците на Мартин Борилски.

Българският студент по право в Сорбоната е убит в Париж през 2000 г., като множеството улики, събрани на местопрестъплението във Франция, насочват към вина на двама български граждани - Георги Желязков и Стоян Стоичков.

Съдебният процес в България обаче едва не се проваля. Бащата на един от обвиняемите е бивш зам.-ръководител на следствието във Варна, а целият местен съд си прави самоотвод. Делото е изпратено в Шумен, след това във Велико Търново, като на двете инстанции завършва с оправдателни присъди за двамата обвиняеми за жестокото убийство.

През 2009 г. Дьо Понсен присъства лично на произнасянето на присъдата във Велико Търново, като реагира остро на пренебрегването на фактите по разследването. Едва след като той заговори за корупция и натиск върху свидетели и съдии, Инспекторатът на ВСС реши да провери случая и откри серия от умишлени забавяния и нарушения. Изводът от проверката беше, че "не съдът, а подсъдимите са ръководили процеса".

ВКС върна делото за ново произнасяне поради липса на мотиви и съществени вътрешни противоречия. През 2010 г. то най-после завърши с осъдителни присъди на двамата виновни.

Етиен дьо Понсен поема ръководството на френското посолство в Украйна през 2019 г.

Преди дни той посрещна в Лвов екип от криминалисти от Франция, които бяха изпратени в помощ на украинските власти, разследващи военните престъпления в градовете около Киев.

От началото на войната Франция е предоставила военна помощ за 100 млн. евро на Украйна, наред с хуманитарни помощи за цивилното население, медицински консумативи и техника като линейки и пожарни автомобили.

Пред Politico Дьо Понсен разказва, че често е напускал Лвов, за да може да помогне за организирането на различни доставки през Полша и Румъния в подкрепа на украинските служби.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024