Eucerin DERMOPURE срещу пъпките: третирай, маскирай и лекувай Снимка: © Getty

Тазгодишните "Оскари" ще запомним с много позитивни неща като българското участие в една от лентите, отличени с престижната награда „Най-добър документален филм“. Но извън филмовите страсти, церемонията ни изненада с приятната трансформация на Лейди Гага. Звездата мина по червения килим в стилна вечерна рокля, с очакваната за такъв тип събитие блестяща визия. Но когато излезе на сцената за своето музикално изпълнение, певицата се появи по тениска и дънки, без вечерен грим и сложна прическа. Не може да знаем дали с тази проява Гага прокламира естествената красота и иска да вдъхне увереност на хората да се харесват такива, каквито са, но сме сигурни, че милионите ѝ почитатели по цял свят са забелязали постъпката ѝ.

Определено имаме нужда от повече такива примери в съвременния свят, в който филтри и приложения за корекции на снимки в социалните мрежи дават изопачена представа за външния вид. Безспорно един от най-големите бичове за самочувствието на хората днес е красивата кожа на лицето. Залети от хиляди обработени снимки в интернет, потребителите рядко си дават сметка, че перфектен външен вид в живия живот не съществува. В такива моменти за обикновените хора няколко пори на лицето или една пъпка могат да станат причина за ниско самочувствие и редица проблеми.

И ако една пъпка не е повод за затваряне вкъщи, трябва да си даваме ясна оценка кога проблемът е по-голям. Оказва е, че акнето е един от най-масово разпространените дерматологични заболявания. Появява се най-често в пубертета, заради хормоналните промени, които настъпват в телата на младежите. Знаем и колко жестоки могат да са тийнейджърите към своите връстници, да ги уязвят за външния им вид и да им създадат комплекси за цял живот.

Акнето обаче не е "бонус“ само за подрастващите. Все повече хора над 25, 30-годишна и дори по-зряла възраст страдат от него. То е дерматологично заболяване, което извън риска за самочувствието на хората, може да доведе и до по-лоши последствия – петна, белези и болезненост. Като всяко подобно състояние е добре да бъде диагностицирано от лекар – дерматолог, който да предпише и най-подходящото лечение. Позитивното при него е, че по-леките и средни форми на акне, каквито се наблюдават масово, могат да бъдат повлияни и без лекарства, само с промяна в някои ежедневни навици.

Въпреки че е заболяване, за да не звучи толкова страшно, ето и някои характерни особености за него. Появява се най-често по лицето, гърба, шията, гърдите и раменете. Причината е, че в тези зони мастните жлези под кожата произвеждат най-много специфичен мастен секрет, наречен себум. Той излиза през космените фоликули и порите на повърхността на кожата. Себумът има положителни ефекти като транспортиране на витамин Е към епидермиса на лицето, както и изграждане на водонепропусклив слой, който да спира прекомерното навлизане или пък загуба на вода. Но когато мастните жлези произвеждат твърде много себум, по кожата се появяват различни образувания като пъпки, черни и бели точки или така нареченото акне. Причина за него могат да са и запушвания в порите заради натрупване на рогови клетки или повече бактерии.

Акнето може да има и генетична предопределеност или да е породено от хормонални смущения и дисбаланс, както се случва в пубертета, при бременност и при някои хормонални заболявания. Спорно е дали определени храни и навици могат директно да причинят акне, но със сигурност са предпоставка за развитието му. За такива се смятат преработените храни с изкуствени трансмазнини, млечните продукти, тютюнопушенето и стресът, които индиректно могат да доведат до различни проблеми с кожата.

Със сигурност обаче има полезни навици, които могат да помогнат в борбата с акнето и на първо място това е ежедневната грижа за кожата. Продуктите, които използвате трябва да са изцяло съобразени с нуждите ви и да притежават точните съставки и формула за третиране на проблемите. Обикновено те са в серии от няколко козметични компонента, които допълват свойствата си и дават най-добри резултати, когато се използват заедно. Най-лесните стъпки, които може да следвате, е да изберете продукти за всеки етап - почистване, тониране и грижа, за да сте сигурни в оптималния ефект за своята кожа.

Експертите на Eucerin, които са посветили повече от 140 години на изследвания и иновации в областта на науката за кожата, предлагат решение за цялостна грижа за кожа с акне със своята серия DERMOPURE. Ако се върнем на причината за появата на пъпки – излишния себум, то първата стъпка в грижата е правилното почистване. Много често хората с акне смятат, че трябва да мият лицето си по-често или да го изтъркват по-грубо, за да го премахнат. Това всъщност е погрешно, защото може да доведе точно до обратния ефект. При неправилно миене кожата се дехидратира и може да предизвика прекомерно компенсаторно производство на себум от жлезите.Специалистите препоръчват измиване два пъти на ден – сутрин, за да се премахне излишния мастен секрет, и вечер – за отстраняване на грим и натрупаните замърсявания през деня. Измиващият гел Eucerin DERMOPURE е точно такъв продукт, който нежно, но ефективно почиства кожата. Не съдържа сапун и аромати, така че е подходящ за ежедневна употреба. Нежната пяна, която образува, се дължи на молекулите амфотензиди, които са много по-щадящи. А другата му важна съставка – салициловата киселина, има антибактериални свойства, елиминира кожните бактерии и предотвратява развитието им. Гелът е и некомедоногенен, което означава, че не запушва порите.

След перфектното почистване идва ред на тонирането. То има ключова роля в цялостната грижа, защото подготвя кожата за нанасянето на следващите продукти. За да може активните съставки кремовете или серумите, които използвате, да навлязат дълбоко в тъканта и да се активизират полезните им свойства, порите трябва да са напълно отпушени.

Eucerin Dermo Pure Cleansing gel

Тук идва ролята на Eucerin DERMOPURE Тоник, който има специално разработена формула за мазна кожа, предразположена към петна. Особено полезен е за Т-зоната, която често е най-проблемна и с най-големи запушвания и натрупани замърсявания. Млечната киселина в него помага за правилната хидратация на кожата, като задържа водата в горния ѝ слой. Препоръчва се за използване сутрин и вечер, след измиване с гела.

И тук идва същинската грижа за превенция на появата на пъпки, раздразнения, лъщене и петна. Често при акнето, причинено от слънце, се образуват петна, които с времето потъмняват и борбата с тях става все по-трудна. DERMOPURE Защитаващ флуид SPF 30 се бори с всички тези проблеми. В своята формула той съдържа слънцезащитен филтър SPF 30 за UVA и UVB лъчите, който не само действа така, че съществуващите петна да не потъмняват, но и да не се появяват нови.

Според направено от компанията проучване, 95% от участващите потребители са потвърдили, че продуктът има най-висока ефикасност за петна след акне от всичко, което са ползвали досега. Останалите съставки също имат ключова роля - антибактериален декандиол предотвратява появата на пъпки, а антиоксиданта Ликалхон А помага при кожните раздразнения. Със своята лека и нежна текстура флуидът се нанася лесно и оставя кожата с приятен матов завършек, без лъщене.

За още по-добри резултати може да подсилите вечерния ритуал за кожата с Eucerin DERMOPURE Обновяваща грижа. Продуктът има тройно действие – намаляване на появата на пъпки, отпушване на порите и изравняване на кожата. Действието му се дължи на 10% хидрокси комплекс, които представлява високоефективна комбинация от ексфолиращи агенти – гликолова киселина, салицилова киселина и полихидрокси киселина. Съдържа също Ликохалкон А, който успокоява раздразненията. Препоръчително е да бъде нанасян вечер, а в периода на ползване да се ограничи излагането на кожата на слънце, както и да се ползва слънцезащита с по-висок фактор като SPF30 или 50+.

И докато все още се борите за най-добрия вид на лицето си, някоя досадна пъпка може да се появи. Добрата новина е, че можете едновременно да я третирате, за да изчезне по-скоро, и да я прикриете деликатно с Eucerin DERMOPURE Стик-коректор. Продуктът действа двупосочно – силициловата киселина намаляване на възпалението, а цветните пигменти покриват петна и пъпки.

Правилната грижа за кожата не е преимущество на известните, а е достъпна и необходима инвестиция във самочувствието за всеки. С нея може да постигне една по-добра версия на себе си. Не за да се сравнява или състезава с мита за перфектност, роден от Инстаграм филтри, а за да разкрие пред света своята уникална красота.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024