Снимка: © Getty Images

Медията EU Observer публикува корекция на разследването си за предполагаема връзка между бивша служителка на евродепутат от България и руски шпиони в ЕС, която стана повод за масови спекулации за "пробив" на руските спецслужби в ЕП през български длъжностни лица.

В оригиналния вариант на публикацията се твърдеше, че бивша служителка на български евродепутат от крайната десница има "съмнителен профил". Самоличността ѝ не се споменава от изданието, но е известна на авторите на разследването.

Едва след ден беше публикувано уточнение, че е допусната грешка в статията - асистентката не била в екипа на евродепутат от България, а от Унгария.

Според изданието -тя е сменила името си и е кандидатствала за стаж в програми на ЕС и в медии, базирани в Брюксел.

"CV-то ѝ включва позиции в Колежа на Европа в Брюж, който обучава много от бъдещите служители на ЕС. Освен това тя е организирала уроци по йога в китно предградие на Брюксел, в което се намират домовете на много от служителите на ЕС и техните семейства".

"Профилът ѝ подсказва, че тя може да е посредник с руските служби за сигурност", твърди анонимен източник от западно разузнаване.

Медията не посочва нито заподозряната жена, нито евродепутата, за когото е работила - но при наличието на двама евродепутати от България, принадлежащи към крайната десница, се стигна до ситуация, в която Ангел Джамбазки да опровергава съмнения за екипа си, без да е споменат поименно.

В крайна сметка се оказа, че заподозряната служителка е работила за съвсем друг национален представител.

Статията на EU Observer е доста подробна и е посветена преди всичко на разкриването на имената и профилите на 19-те служители на постоянното представителство на Русия в ЕС, обявени за "персона нон грата" заради шпионска дейност след избухването на войната в Украйна.

В новината се посочва, че служители на военното и външното разузнаване на Русия не се инфилтрират само на дипломатически постове, но и в други позиции - включително като обслужващ персонал на посолството в Белгия.

"Извън професионалните си срещи дипломатите от ЕС, НАТО, Белгия, Русия и други страни се събират в едни и същи барове, паркове и ресторанти в града, които чужденците наричат "Брюкселския балон", пише EU Observer.

Авторът цитира и мнението на неназован източник от белгийските служби за сигурност, според когото руските шпиони не се занимават с рекрутиране на агенти единствено в официалната централа на ЕК: "Има много по-добри места в Брюксел за подобен тип дености - като спортните клубове, които се посещават редовно от служители на ЕС, където можеш да играеш тенис и след това да минеш през сауната".

Асистентите на членовете на ЕП не са задължително граждани на ЕС и не преминават през проверки на националните или европейските служби за сигурност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"