Европа може да има комисар по отбраната, каза Тодор Тагарев

В следващата Европейска комисия може да има еврокомисар по отбраната, каза българският военен министър Тород Тагарев пред БНР. По думите му такава опция се обсъжда, а Европа трябва да повиши своя отбранителен потенциал. "Европейският стълб в НАТО трябва да бъде укрепен и засилен", добави той.

Тагарев коментира това и в контекста на думите на Доналд Тръмп, че „който не си плаща в НАТО, не може да разчита на солидарността“ по чл. 5 от договора за колективна отбрана на Алианса.

„Общото мнение е, че чл. 5 е в сила, няма как да не бъде в сила. Ще бъде задействан тогава, когато има необходимост. НАТО няма да отстъпи, многократно беше казано, нито един квадратен сантиметър от територията срещу който и да е агресор", каза министърът. Въпросният текст от северноатлантическия договор предвижда колективна отбрана в случай, че страна член бъде нападната.

Тръмп, още докато беше президент, настояваше европейските страни да спазват ангажимента си да дават минимум 2% от БВП годишно за отбрана - нещо, което почти нито една от държавите не изпълняваше в продължение на години - с малки изключения. България се вписа в бюджета само веднъж - благодарение на еднократното плащане по слелката за покупка на 8 изтребителя F-16 от САЩ. В момента София също отговаря на критериите - заради превъоръжаването на пехотата с военни машини "Страйкър".

Министърът е на мнение, че всички страни трябва да заделят повече за отбрана. Две трети от съюзниците в НАТО вече го правят, други страни имат планове за повишаване на разходите за отбрана. По думите му обаче има и такива, които не са достигнали 2% от БВП за отбрана, но за сметка на това отделят много големи ресурси за оказване на помощ за Украйна. "Това също е важен елемент на стратегията за гарантиране на нашата сигурност“, каза още Тагарев.

В ЕС досега не е имало еврокомисар по отбраната, но войната на Русия в Украйна постави акцент върху отбранителните сили на континента. Преди основаването на съюза първият политик, който говори дори за обща европейска отбрана, е бившият британски премиер Уинстън Чърчил. Това става непоследствето след Втората световна война. След това въпросите за отбраната започват да се появяват след войните в бивша Югославия.

По повод развитието на фронта в Украйна след оттеглянето на Авдийвка, Тагарев каза, че градът "няма оперативно, да не говорим за стратегическо значение". По думите му президентът Володимир Зеленски е заявил по време на участието си в Мюнхенската конференция за сигурност, че срещу един загинал украински войник падат седем руски. "Дори и това украинската страна счита за много големи загуби, за това се изтегли".

На въпрос дали 100-те бронетранспортьора, дадени от България на Украйна, вече са пристигнали, министърът отговори, че това все още не му е докладвано.

„Част от тях са заминали, част от тях се подготвят да заминават. Говорим за големи влакови композиции, операцията е в ход“, разясни той. По думите му България ще продължи и с предоставянето на боеприпаси.

Във връзка със смъртта на руския опозиционер Алексей Навални министърът заяви: "Тотална безпардонност на този режим. Потвърждава се новината, че Алексей Навални е починал. Факт е, че режимът в Кремъл направи така, че той да не е сред живите".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024