Facebook затяга регулациите в България: Ще следи за фалшиви новини и конспирации Снимка: © Unsplash

България ще влезе в програмата за проверка на фалшива информация и новини в социалната мрежа Facebook. На специален брифинг от компанията съобщиха, че страната ни и Унгария ще излъчат по един представител – журналист, който ще проверява, маркира и отсява публикуваната невярна информация под формата на текст, снимки или видео.

Новите регулации, цитирани от bTV и NOVA, включват: публикации, подстрекаващи към насилие в реалния свят; манипулирани снимки и видеа, представящи неверни събития и твърдения; конспирации, подстрекаващи към насилие; потискане на правата на гласоподаватели; информация, която нарушава правилата на Facebook; неверни твърдения, свързани с Covid-19 и с ваксините срещу коронавируса.

Ако има нарушения, от Facebook ще скриват съответната снимка или видео с надпис „Поправена снимка/видео“. Ако става въпрос за текст, то той може да бъде отбелязан като „частично фалшива информация“.

От компанията обявиха, че ще прилагат мерки и срещу потребители, които разпространяват „спам“ съдържание или така наречените „кликбейт“ заглавия – публикации, които целят генериране на приходи чрез кликове. Страници и домейни, които допускат многократно разпространение и споделяне на фалшиви новини, се наказват с премахване на опцията за реклама.

Когато проверяващите оценят дадена история като невярна, Facebook я показва по-надолу във фийда на потребителите, като по този начин значително намалява нейното разпространение.

Към момента Facebook следи чрез свои „цензори“ публикациите в социалната мрежа в 17 държави в Европа, сред които Полша, Чехия, Словакия, Румъния и Сърбия. Програмата за проверка на факти на територията на континента е под егидата на „Франс прес“.

Представителите на България и Унгария, които се включват в нея, ще преминават специална сертификация на института „Пойнтър“, която се подновява на годишна база. Те трябва да спазват определени правила при работа – прозрачност, честна и безпристрастна оценка на фактите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024