Снимка: © Unsplash

България ще влезе в програмата за проверка на фалшива информация и новини в социалната мрежа Facebook. На специален брифинг от компанията съобщиха, че страната ни и Унгария ще излъчат по един представител – журналист, който ще проверява, маркира и отсява публикуваната невярна информация под формата на текст, снимки или видео.

Новите регулации, цитирани от bTV и NOVA, включват: публикации, подстрекаващи към насилие в реалния свят; манипулирани снимки и видеа, представящи неверни събития и твърдения; конспирации, подстрекаващи към насилие; потискане на правата на гласоподаватели; информация, която нарушава правилата на Facebook; неверни твърдения, свързани с Covid-19 и с ваксините срещу коронавируса.

Ако има нарушения, от Facebook ще скриват съответната снимка или видео с надпис „Поправена снимка/видео“. Ако става въпрос за текст, то той може да бъде отбелязан като „частично фалшива информация“.

От компанията обявиха, че ще прилагат мерки и срещу потребители, които разпространяват „спам“ съдържание или така наречените „кликбейт“ заглавия – публикации, които целят генериране на приходи чрез кликове. Страници и домейни, които допускат многократно разпространение и споделяне на фалшиви новини, се наказват с премахване на опцията за реклама.

Когато проверяващите оценят дадена история като невярна, Facebook я показва по-надолу във фийда на потребителите, като по този начин значително намалява нейното разпространение.

Към момента Facebook следи чрез свои „цензори“ публикациите в социалната мрежа в 17 държави в Европа, сред които Полша, Чехия, Словакия, Румъния и Сърбия. Програмата за проверка на факти на територията на континента е под егидата на „Франс прес“.

Представителите на България и Унгария, които се включват в нея, ще преминават специална сертификация на института „Пойнтър“, която се подновява на годишна база. Те трябва да спазват определени правила при работа – прозрачност, честна и безпристрастна оценка на фактите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца