Снимка: © Unsplash

България ще влезе в програмата за проверка на фалшива информация и новини в социалната мрежа Facebook. На специален брифинг от компанията съобщиха, че страната ни и Унгария ще излъчат по един представител – журналист, който ще проверява, маркира и отсява публикуваната невярна информация под формата на текст, снимки или видео.

Новите регулации, цитирани от bTV и NOVA, включват: публикации, подстрекаващи към насилие в реалния свят; манипулирани снимки и видеа, представящи неверни събития и твърдения; конспирации, подстрекаващи към насилие; потискане на правата на гласоподаватели; информация, която нарушава правилата на Facebook; неверни твърдения, свързани с Covid-19 и с ваксините срещу коронавируса. 

Ако има нарушения, от Facebook ще скриват съответната снимка или видео с надпис „Поправена снимка/видео“. Ако става въпрос за текст, то той може да бъде отбелязан като „частично фалшива информация“.

От компанията обявиха, че ще прилагат мерки и срещу потребители, които разпространяват „спам“ съдържание или така наречените „кликбейт“ заглавия – публикации, които целят генериране на приходи чрез кликове. Страници и домейни, които допускат многократно разпространение и споделяне на фалшиви новини, се наказват с премахване на опцията за реклама.

Когато проверяващите оценят дадена история като невярна, Facebook я показва по-надолу във фийда на потребителите, като по този начин значително намалява нейното разпространение.

Към момента Facebook следи чрез свои „цензори“ публикациите в социалната мрежа в 17 държави в Европа, сред които Полша, Чехия, Словакия, Румъния и Сърбия. Програмата за проверка на факти на територията на континента е под егидата на „Франс прес“.

Представителите на България и Унгария, които се включват в нея, ще преминават специална сертификация на института „Пойнтър“, която се подновява на годишна база. Те трябва да спазват определени правила при работа – прозрачност, честна и безпристрастна оценка на фактите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба