Фандъкова забрани "Безсмъртния полк", но това не спря участниците - сред които и Митрофанова Снимка: © Булевард България

Новината е обновена в 13:01 часа на 9 май.


Шествието "Безсмъртен полк", създадено и поддържано от Русия, беше прекратено. Поне такава беше заповедта на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

То беше планирано да се проведе във вторник сутринта между 9 и 11 часа. Столична община посочва, че не е съгласувала провеждането на шествието.

"Участниците в мероприятието заявяват, че ще използват руски и съветски знамена, които в настоящата обстановка могат да се тълкуват като символи на подкрепа за войната на Русия срещу Украйна", се казва в съобщението на общината.

От там пишат, че шествието се прекратява с цел "да не се допусне конфронтация между групи граждани и нарушаване на обществения ред

"Съгласно разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите при прекратяване на мероприятието, участниците са длъжни да се разотидат, а полицията да предприеме необходимите действия за непровеждане на шествието", допълват от Столична община.

Въпреки забраната организаторите и участниците се събраха и проведоха мероприятието пред Паметника на Съветската армия. На място присъстваше и полиция, която не направи опит да разпръсне събралите се граждани въпреки заповедта на местната власт.

Сред присъстващите за поредна година беше и руската посланичка в София Елеонора Митрофанова. Тя и останалите участници бяха посрещнати от друга тълпа от демонстранти, които се бяха събрали в знак на протест с искане на демонтаж на съветския паметник от центъра на столицата.

Решението на Столична община за забрана на "Безсмъртния полк" предизвика реакцията на БСП. Организационният секретар на партията Борислав Гуцанов поиска оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Представители на партията също се включиха в шествието.

Инициативата формално представлява честване на паметта на загиналите руски войници във Втората световна война - всъщност беше замислено от Владимир Путин през 2012 г. като допълнително събитие към военния парад на Червения площад, което започна да се "изнася" като пропаганда в чужбина.

В България шествието се организира и за "героите от антифашистката борба", т.е. партизанското крило на БКП, а по време на проявите се развяват знамена на Русия и на СССР. През май 2022 то беше водено лично от руския посланик Елеонора Митрофанова в присъствието на политици от БСП, АБВ и други партии с проруска ориентация. Стигна се и до напрежение заради конфликт между русофилите и протестиращите срещу Путин.

Традиционно шествието се провежда на 9 май. На този ден в Русия и някои бивши съветски републики се чества т.нар. Ден на победата. Денят, на който в съюзниците в антихитлеристката коалиция, отбелязват капитулацията на Германия е 8 май. България като член на ЕС отбелязва Денят на Европа - годишнина, посветена на мира и единството, обвързана с декларацията на Робер Шуман, която слага началото на бъдещия ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024