LUNAR: 24 локации в София ще се превърнат в произведения на изкуството Снимка: © LUNAR

За втора поредна година нощна София ще изгрее в различни светлини - благодарение на фестивала за светлинно изкуство LUNAR.

Над 30 артисти и творчески студия от 12 държави ще участват в програмата, която започва в четвъртък, 11 май и ще продължи до неделя, 14 май. Произведенията на творци от различни държави ще озарят 24 локации в столицата във всяка от четирите вечери от 21:00 ч. до полунощ.

Видео и статичните 3D мапинг произведения ще се проектират върху сградите в повторяемост, а светлинните инсталации ще са със запалени светлини за целия период на събитието, така че публиката да може да се наслади на всички тях.

В програмата са включени творби от България, Украйна, Швеция, Великобритания, Германия, Гърция, Индонезия, Испания, Италия, Полша, Румъния, Тайланд. Сред артистите ще бъдат седемте финалисти в първия Международен конкурс за видео мапинг “УмеНИЕ", както и германските творци Биргит Зандер и Даниел Бандке.

Цялата програма и всички локации в столицата могат да бъдат открити на сайта на фестивала, както и на мобилното приложение LUNAR Festival of Lights, което се предлага безплатно за iOS и Android.

Заради фестивала е обособен специален пешеходен маршрут и движението с автомобили ще бъде забранено в някои части от столицата в интервала между 21:00 и 01:00 ч. във всяка от четирите вечери. Пешеходният маршрут, който се обособява е по:

  • бул.”Цар Освободител” (от ул. “Г.С.Раковски” до пл.”Независимост” с пропускане на движението по бул.”Княз Ал.Дондуков”) и
  • по ул.”Оборище” от бул.”Васил Левски” до пл.”Александър Невски” (влизането на МПС ще бъде забранено в интервала от 21:00 – 01:00 ч. във всяка вечер.

Организаторите приканват посетители да оставят личните си автомобили и да използват градски транспорт. Столичното метро ще работи с удължено работно време до 01:00 ч. за целия период на фестивала.

Карта на фестивала Lunar в София (11-14 май 2023)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023