Финалът на Шампионската лига: Порто кипи от туристи, но Covid-19 плаши местните хора Снимка: © Getty Images

Централният площад в Порто се превръща в сцена за непогрешима гледка - десетки английски футболни фенове стоят около столовете на няколко улични заведения, пеят във възхвала на любимия си отбор и пият евтината местна бира.

12 000 души ще пристигнат в Португалия през уикенда, за да гледат на живо финала между "Челси" и "Манчстър сити" за Шампионската лига. Извън значимостта на спортното събитие - това ще е най-масовата "екскурзия" на англичани към Европа от началото на пандемията.

Феновете се наслаждават на доброто време и на либералния режим на мерките за сигурност - но полицията беше принудена да се намеси най-малко два пъти, за да разтърве две противникови групи от бой, разказва Sky News в свой репортаж.

По план финалът на Шампионската лига трябваше да се играе в Истанбул. Covid-19 обаче наложи промени в първоначалните уговорки. И двата отбора, които ще се борят за купата, са английски, а Турция е поставена в "червения" списък за висок риск от разпространение на коронавирусната инфекция. Това щеше да означава, че нито един от феновете на отбора нямаше да може да пътува от Великобритания до Истанбул.

Преди три седмици УЕФА обяви промяната - Португалия (в "зеления" списък за Covid-19) прие домакинството в последния момент, а мачът ще се играе на стадиона на ФК "Порто". Агитките на "Челси" и "Ман Сити" ще избегнат карантината, ако се подложат на PCR тест преди заминаването и след завръщането си.

Някои от жителите на Порто съвсем не са доволни от възможността да приемат финала на Шампионската лига.

Великобритания започва да отчита леко повишение на новите случаи на Covid-19 заради разпространението на индийския вариант на коронавируса. Жителите в града-домакин се притесняват, че правителството е поело ненужен риск с поканата на повече от десет хиляди чужденци в града.

Кметът Руи Морейра обаче гледа на мача като на огромен шанс за възвръщането на Порто към нормалния живот - заведенията са пълни, хотелите са заети. Над 35% от жителите на Португалия са получили поне една доза от ваксините срещу Covid-19.

Евентуалната забрана за присъствие на публиката би била неприемлива за английските фенове, които са се готвили с месеци за този ден.

През 2020 г. трофеят на Шампионската лига беше присъден на "Байерн Мюнхен" на стадион с празни трибуни в Лисабон.

Този път на 29 май 16 500 души ще имат привилегията да наблюдават мача на живо в Порто. Вълнението от завръщането на феновете обаче е примесено от страха на някои местни жители, че безопасността им е поставена под риск.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024